סכרת ותוספי תזונה

אנו עדים כי הסכרת הפכה למגפה בחברת השפע של העולם המערבי. למרות הטיפול התרופתי המתקדם, במציאות של היום, סכרת גורמת סיבוכים קשים, פוגעת באברים ומערכות שונות בגוף: עיניים, גפיים, כליות,…

סוכרת
סוכרת

אנו עדים כי הסכרת הפכה למגפה בחברת השפע של העולם המערבי. למרות הטיפול התרופתי המתקדם, במציאות של היום, סכרת גורמת סיבוכים קשים, פוגעת באברים ומערכות שונות בגוף: עיניים, גפיים, כליות, לב וכלי דם, עצבים.

מצד אחד חשוב להישאר מאוזנים תרופתית ברמות הסוכר בדם, אבל מצד שני יש להכיר בכך שאנו לא יכולים להסתמך על תרופות לאורך זמן לקיום בריאות תקינה. עלינו לבחור בתזונה נכונה ובהשלמות תזונתיות על מנת להחזיר חסרים לאזון בריאותנו. חיוני לנו ההליך המניעתי, כדי לשמור על בריאותנו. המניעה חשובה במיוחד לסכרתיים.

התרופות הטובות ביותר, מהרופא הטוב ביותר, אינן עוצרות את התקדמות הסכרת, שגורמת סיבוכים ונזק בכול הגוף. מטרת התוספים היא לעצור את התקדמות המחלה, ולהגן מפני הנזקים שהסכרת גורמת.

אנזימים לטיפול בסכרת

נמליץ על בלוקבסטר אולקליר, מוצר המכיל שני אנזימים ייחודיים – סראפפטאז ונאטוקיאנז, ואנזימים נוספים לעצירת נזקי הסכרת (הרחבה). למעוניינים במינון גבוה יותר, אפשר להשיג אנזימים אלו גם בנפרד:

  • נאטוקינאז אנזים מדלל וגם מנקה כלי דם. תחליף טבעי לאספירין וקומדין. אבל לעומתם אינו גורם לשטפי דם. מאחר וחולי סכרת נפגעים בכלי דם, לשקול שימוש בתוסף זה.
  • סראפפטאז – סראזים 250,000 – אנזים מנקה כלי דם, אם יש סתימות, צנתורים, היצרות של כלי דם, תורם להגנה על כלי הדם מפני הסכרת.

DHEA – תוספי DHEA תומכים בפירוק הסוכר. במחקר חדש נמצא, כי צריכה של  50 מג’ של DHEA ליום למבוגרים, סייעה לפירוק הסוכרים. כלומר תורם להורדת רמות סוכר וירידה במשקל הקשורים לכך.

ויטמינים לטיפול בסכרת

להלן רשימה מפורטת של כל ויטמין ותועלותיו. יש מולטי ויטמין מיוחד לסכרת – טרו בלנס – שמכיל רבים מהויטמינים והמינרלים שיוזכרו להלן. בהתאם לחומרת המצב ולתקציב נמליץ להתייעץ עם מטפל המבין בתוספי תזונה ולהגביר תוספיםם ספציפיים מתוך הרשימה.

B קומפלקס אקטיבי (הרחבה) – ויטמיני B עוזרים לחילוף החומרים. חיוניים בתהליך שריפת הסוכר. לפני שמקבלים ויטמין B מסוג ספציפי מאלו שיוזכרו להלן, רצוי לתת מכלול אקטיבי איכותי.

P5P – פרידוקסל 5 פוספאט (הרחבה) היא צורת הקו-אנזים של ויטמין B. מחסור בו עלול לגרום לסכרת, כי נגרם ניוון של תאי הלבלב. חולי סכרת מפיקים יותר קלוריות מפרוק חלבונים ושומנים, הם זקוקים ליותר ויטמין B6 בצורת הקו-אנזים שלו – P5P, הנוטל חלק הן באנזים הקשור בהפיכת החלבונים לגלוקוז, והן בשחרור הגלוקוז ממאגרי הגליקוגן. נחוץ לאלו שבדיאטה שלהם יש הרבה חלבון

ניאצינאמיד (ניאצין, ויטמין B3) (הרחבה): ויטמין B3 עוזר לשיקום תאי לבלב, וויסות שומנים, כולסטרול, השפעה על A1C, מעלה HDL. מצוי ברוב הירקות, עוף, דגים, אבוקדו, צנובר, שקדים, טחינה, חיטה מלאה. ניאצין – צורה של ויטמיןן B3, על פי מחקר מסוים, כמויות גדולות של ניאצין העלו את ערכי הסוכר בדם, אצל חולים בסכרת שאינה תלויה באינסולין,, ביותר מ 16 אחוזים. ניאצין עלול גם לגרום לעליה בערכים של חומצת השתן בדם – Uric acid, דבר המצביע על תפקוד כליה לקוי, וסיכון גבוה לצינית. אולם, כמויות רגילות (50-100 מ”ג ביום), לשימוש דרך הפה- עשויות לסייע ולהשפיע לטובה. ניאצין ברמה זאת עלול לגרום תופעה של תחושת בעירה בעור וסומק בפנים. ניאצינאמיד 500 הוא הצורהה המועדפת של ניאצין. מאט את ההרס (הנזק) ומגביר את התחדשות ייצור האינסולין – ייצור תאי בטא בלבלב, ובכך עשויי לסייע לחולים בסכרת סוג 2

ביוטין 5000, חשוב למטבוליזם של הגלוקוז, נמצא לאחרונה מוריד את רמת הסוכר אצל חולי סכרת מסוג 2. חיוני לחילוף חומרים של שומנים ופחמימות. משפר בעיקר פעילות המטבוליזם בכבד. בחוסר: פגיעה בעור, כווץ שרירים, אנמיה. מצוי ב: דגנים מלאים וקטניות, פולי סויה, פטריות, כרובית, דגי ים. מינון מומלץ: 3 פעמים ביום, עד 3 מ”ג בכל פעם. (בישראל, לפי התקן משנת 1997: קצובה יומית מכסימלית היא 1 מ”ג בלבד).

מתיל B12 (ויטמין  B12 מתקדם) – דרוש ליצירת אינסולין. שומר מפני צמצום ואובדן שדה הראיה בסוגי הגלאוקומה. מחסור ב-B12 יגרום לפגיעה במיאלין – החומר המצפה ומבודד את העצבים ולהפרעות עצביות. עוזר נגד נאורופתיה, כאבים, עקצוץ, גרוד. חסרים בוויטמין יבואו לביטוי לאחר מספר שנים ויגרמו לנזק בלתי הפיך. מצוי מעט בבמזונות מן החי  ובמוצרי חלב אך גם אז נפגע מתרופות נגד סכרת וכן עקב טיפולים שגרתיים באנטיביוטיקה. נחוץ למניעת נאורופתיה של חולי סכרת (נאורופתיה ראה בסיבוכי הסכרת…..). B12 נפגע על ידי התרופה לסכרת: גליקופאז’ (Metformin). ירידה ב 12B גורמת לעליה ברמות הומוציסטאין המגביר הסתיידות עורקים ועוד. בבדיקות דם, חשוב מאוד שרמתו תהיה בסביבתת הגבול העליון!!! (1000 – 800) ולא התחתון (200), שהוא כביכול עדיין תקין. “התרופה מטפורמין (גלוקופאג’) להורדת רמות הגלוקוז בדם, גורמת לירידה. ברמת ויטמין B12“.  לפי: www.lef.org. מינון מומלץ: 1000 מק”ג ליום, במציצה תת לשונית. (במחסור חמור, אפשר אפשר להגביר מינון עד 5000 מק”ג ליום).

אינוזיטול מצוי בכל תא בגוף, נוצר מגלוקוז. מרכיב מרכזי של קרום התא. אצל סכרתיים יש הפרעה בייצורו והפרשתו. בחוסר: מחלות כליות, הצטברות שומן בכבד ונשירת שיער. מצוי בלציטין סויה, קליפות דגנים ושומשום, אגוזים. • משתתףף בשחרור האינסולין מתאי הלבלב. • נחוץ לחילוף החומרים של הסידן.  • נחוץ להסדרת הפעולה של משאבת הנתרן בכליות. • חשוב למחזור הדם ומניעת הסתיידות עורקים.  • האינוזיטול נוטל חלק במערכות המסדירות את קרישת הדם ולחץ הדם, בהיותו חלק מאנזימים היוצרים מחומצה ארכידונית, פרוסטגלנדינים הקשורים לפעולות אלה.  * הוא נוצר בגוף מגלוקוז, אבל אצל חולי סכרת נוצר מחסור באינוזיטול עקב הפרשתו המרובה בשתן.  * לסכרתיים קליטה מופחתת של אינוזיטול מהמזון. יש להם הפרעה בכניסת גלוקוז לתאים, ולכן פחות אינוזיטול מיוצר. * ברמות גבוהות של גלוקוז, יש ייצור רב יותר של סורביטול (כידוע מהווה גורם מאיץ לקטרקט), המפריע לייצור האינוזיטול. וזו סיבה נוספת לחשיבות הוספת אינוזיטול. ראה גם קוורציטין להלן. במחסור בו נראה הצטברות שומנים בכבד ופגיעה בכליות. לכן האינוזיטול חיוני גם בטיפול בכבד שומני. המינון הטיפולי: 500 מ”ג x 3 ביום.

בנפותיאמין (הרחבה)- גירסה משופרת של ויטמין B1 שנספג פי 5. מוריד סוכר, מונע עקצוץ, מונע נאורופתיה היקפית, צריבה ורגישות בגפיים ובראש, אנטי אג’ינג. נמצא בסוגים רבים של ויטמין B קומפלקס אקטיבי שהזכרנו קודם, אך לעיתים רצוי גם בנפרד.

“עדוית אינספור מעידות כל כך שבנפותיאמין מוריד את רמות הסוכר באופן דרמטי עד כדי כך שזה מאפשר לאנשים לעיתים להפסיק את תרופת המטפורמין (גלוקופאג’)” – Lay Gnosis, truebluehealer.com.

ראלא (R-ALA) מיוצבת – ראלא היא גירסה מתקדמת של חומצה אלפא ליפואית!!! (הרחבה). היא שייכת לקבוצת ויטמיני B. משתתפת בתהליכי הפיכת סוכר ופחמימות לאנרגיה. מורידה רמות סוכר (A1C) ונוגדת חימצון חזקה. מסייעת לחוליי סכרת במניעת נזקים לכלי דם וזרימתו, לרשתית, קטרקט, כליות, עצבים היקפיים ושיקומם, נוירופתיה וכאבים. מעודדתת שיקום של סיבי עצב. לסיבוכים בטווח הארוך: מגינה ומטהרת את הכבד מהרעלת מתכות ומעודפי ברזל, שומרת על משקל הגוף. (רצוי לקבל עם GLA – שמן נר הלילה). חומצה אלפא ליפואית מיוצרת ע”י הגוף עצמו. אך, היא מסיסת מים ונוצרים חסרים בגלל השתנה מרובה. מינון: 300 – 1200 מ”ג.

ויטמין D – לפחות 5000 יחב”ל ליום (הרחבה). בסכרת מבוגרים (סוג 2) וויטמין D משפר עמידות לגלוקוז – מפחית רמת סוכר בדם, מצמצם שכיחות סכרת נעורים תלוית אינסולין. אצל חולי סכרת נמצאו רמות נמוכות של D בדם. נמצא כי בלבלב מצויים קולטנים לוויטמין D, לכן קיים קשר בין D והפרשת אינסולין, ובהתאם רמות גלוקוז בדם. לאלה עם רמת אינסולין נמוכה נחוץ בנוסף ל- D, נחוץ גם ארגינין – מפעיל ייצור אינסולין.

נוגדי חימצון לטיפול בסכרת

ויטמינים: ויטמין A, ויטמין C, ויטמין E  – בולמים תהליכי חמצון ומעכבים תהליכים הרסניים.

ויטמין C – לפחות 1 גר’ ליום. מקטין נזקי הסכרת, מסייע במחלות כלי דם פריפריים ויסייע בבעיות כלי הדם ברגליים, תומך במערכת החיסון. חוסר באינסולין, יגרום למחסור בוויטמין C. בהשתנה מרובה הויטמין אובד. חוסרים יבואו לביטוי בקשקשת על העור, דלקות עור, שיבושים מטבוליים. נמליץ על ויטמין C ליפוזומלי בשל ספיגתו הגבוהה (הרחבה).

ויטמין E – אנטי אוקסידנט. לשיפור זרימת דם בכלי דם קטנים ובעיקר בעיניים. שומר על התאים  ומונע נזקים לכלי דם. לשיפור פעולת הכליות, ורמות הקריאטינין בדם. מחסור בחולי סכרת יגרום לרדיקאלים חופשיים, הצטברות טסיותת וכולסטרול. מצוי ב: נבט חיטה, ברוקולי, ביצים, תרד, עלי ירקות ירוקים, שמן צמחי מכבישה קרה. נמליץ על ויטמין E מתקדם עם טוקוטרואינולים, שספיגתו גבוהה.

קוורצטין!!! – מצמצם רגישות לאלרגיות. מגן על העיניים מנזקים, מפחית את שבירות הנימים ומונע את נזקי הסכרת לכלי הדם. מוכר כמעכב האנזים אלדוז רדוקטז, שפעילותו גורמת לקשת רחבה של נזקים האופייניים לסכרת. מצוי ב: פטרוזיליה,, שום, כרוב, בצל אדום, תה ירוק ושחור, קטניות, יין. הבעיה שספיגתו לרוב נמוכה, לכן נמליץ על קוורציטין ליפוזומלי בכמוסות, בספיגה גבוהה.

לוטאין – אנטי אוקסידנט רב עוצמה התורם לבריאות העין. יעצים את חדות העין, ראיית צבעים ויוריד רגישות לאור. (אינו מיוצר בגוף). צירוף חשוב הוא שילובו עם מגנזיום וקרוטונואידים אחרים.

מינרלים לטיפול בסכרת

מגנזיום !!! – משפר תפקוד האינסולין, עוזר להורדת התנגודת לאינסולין, חשוב להולכה עצבית ומניעת התכווצויות. חוסר יפגע בלב וכלי דם, הפרעות בקצב לב. יעזור לחולי סכרת עם בעיות ברשתית העין, ע”י הרחבת כלי דם והורדת לחצים (כוללל לחץ דם). קיים קשר בין חוסר מגנזיום והתפתחות רטינופטיה (נזק לרשתית) אצל סכרתיים. עוזר להוריד כולסטרול LDL ומעלה HDL, חשוב להורמון בלוטת התריס – T1. מגנזיום הוא רכיב חיוני במבנה העצם למניעת אוסטיאופורוזיס. בהשתנה מרובה – ייווצר מחסור מגנזיום. כשהסכרת מתקדמת- גדל המחסור במגנזיום. מצוי בירקות, עלים ירוקים, שקדים, אגוזים, חיטה מלאה, שיבולת, חלבון ביצה, טחינה. מינון: 500 מ”ג ביום, שעתיים לאחר האוכל, או לפני השינה.

אשלגן – יביא לשיפור רגישות לאינסולין (תגובה והפרשה). מחזק את בלוטת יותרת הכליה. מאזן לחץ דם. הזרקת אינסולין תביא למחסור בו !! מצוי ב: שום, תרד, בננה, אשכולית, אגוזים, שקדים, ירקות, דגים, פטרוזיליה, נבט חיטה.

יסודות קורט לטיפול בסכרת

נמליץ להתחיל בתשלובת איכותית של יסודות קורט , שמכילה חלק גדול מיסודות הקורט שיוזכרו להלן. בהתאם לחומרת המצב ולתקציב נמליץ להתייעץ עם מטפל המבין בתוספי תזונה ולהגביר יסודות קורט ספציפיים מתוך הרשימה, במיוחד אלוו שאינם נמצאים בתשלובת שלמעלה.

אבץ !!! (הרחבה) הוא אנטי אוקסידנט חשוב. עוזר לתפקוד תאי ביטא בלבלב, נחוץ למערכת האנזימטית, לתפקוד מערכת הרביה, מסייע לריפוי פצעים ובריאות העור, פועל בשיתוף עם יסודות קורט אחרים. מופרש דרך השתן, ולכן, זקוקים לתוספת ממנו. חוסר אבץ עלול לגרום לסכרת. מגן מפני הרס תאי ביתא בלבלב. מעורב בכל תהליכי יצירת האינסולין, השימוש בו והפרשתו. תוספת אבץ עוזרת למניעת רזון ודלדול רקמות. מצוי בנבט חיטה, גרעיני דלעת, שומשום, אגוזי קשיו, שקדים, ביצים, דגים, ומעט בירקות. הוספת אבץ לחולי סכרת מסייעת למנוע מחלות לב. נמצא בתשלובת יסודות הקורט שהוזכרה למעלה.

נחושת – יסוד קורט חיוני, קשורה לתהליך שחרור האנרגיה בתאים – ATP. דרושה לאיזון צריכת האבץ. ניתן למצוא אבץ + נחושת בכמוסה אחת. חשוב במיוחד לאוכלי בשר. נמצא בתשלובת יסודות הקורט שהוזכרה למעלה.

כרום  500!!! – כרום הוא יסוד קורט, מסייע לקשירת אינסולין לתאים ולוויסות רמות הסוכר בדם. מסייע לניקוי שומנים  וטריגליצרידים בדם. מעלה את ה- HDL ומוריד את ה-LDL. משתתף בכל הפעילויות המווסתות אינסולין. עוזר גםם להורמונים של בלוטת התריס: T1  ול- T2. גופנו מאבד את הכרומיום בגלל השתנה מרובה ובהזעה, ולכן, יש לצרוך אותו כתוסף, ולא להסתפק בכמות המצויה במזון. מצוי ב: אגוזים, שעורה, דגנים, קטניות, שעועית, שמרי בירה. נמליץ לשלב גם Tri Chromium שמכיל כרום קשור ביולוגית בכמות מספקת, שכן כמות הכרום בתשלובת יסודות הקורט שהוזכרה למעלהה אינה מספקת.

ונדיום – יסוד קורט. עוזר חלקית כתחליף לאינסולין ומגביר את יכולותיו. יש לו יכולת להוריד  ולווסת סוכר. מצמצם שחרור גלוקוז מהכבד ומקטין יצור כולסטרול. מצמצם תיאבון והשמנה. מצוי ב: חסה, פטרוזיליה, שיבולת שועל, כוסמת, שמיר, צנון.. (מחקר של ד”ר שכטר ממכון וייצמן). נמצא בתשלובת יסודות הקורט שהוזכרה למעלה.

מנגן !! – יסוד קורט, עוזר בחילוף חומרים של הגלוקוזה. חשוב למוח. מחסור יביא לפגיעה בלבלב. בחולי סכרת קיים מחסור. מינון: 10 מ”ג ביום. מצוי ב: אגוזים, ירקות ירוקים – עליים, חלמון ביצה, אבוקדו, ירקות. נמצא בתשלובת יסודות הקורט שהוזכרה למעלה.

סלניום – יסוד קורט חיוני לתפקוד בלוטת התריס, אנטי אוקסידנט לניטרול מחמצנים ורעלים. רמת הסלניום יורדת אצל סכרתיים. היה מצוי בעבר באגוז ברזיל, אך כיום אגוזי הברזיל מתועשים. נמצא בתשלובת יסודות הקורט שהוזכרה למעלה.

סיבים תזונתיים לטיפול בסכרת!!!

בטא 1, 3 גלוקן – הנו סיב טבעי, למניעה וטיפול בסכרת על ידי צמצום צריכת הסוכר, לשיפור מערכת החיסון, תומך בתהליך ההרזיה, לשמירה על בריאות הלב ולחץ דם תקין. מינון 1 – 3 ביום עם הארוחות.

פסיליום: 1 כף ליום. גואר (שעועית הודית): 15-30 גר’ ביום, פקטין: 30-45 גר’ ביום, שיבולת שועל 25 גר’ ביום. ארוחות בוקר שהועשרו בסיבים, האטו את עליית רמת הסוכר. סיבים מצויים ב: ירקות עליים, חסה, כרוב, כרובית, פטרוזיליה, תרד,, ארטישוק, זרעי פשתן, גזר, שעועית, סלרי, קטניות, מלפפון, לחם שיפון מלא. הסיבים נותנים תחושת שובע ומלאות.

אינולין – FOS:  מופק מארטישוק ירושלמי. האינולין הוא סכריד פרוביוטי – מעודד את הצמיחה של חיידקים ידידותיים, התומכים בבריאות טובה של המעי הגס. בנוסף יש לו מדד גליקמי נמוך מאוד, הוא מתאים לסכרתיים ולאנשים שנמצאים על תזונה מוגבלת. חומרים אלה נקראים פרוקטו-אוליגו-סכרידים Fructooligosaccharide – FOS. הוסף כפית שטוחה למשקה או מזון. טעמו דומה סוכר יכול לשמש תחליף סוכר.

חומצות אמינו לטיפול בסכרת

מומלץ לקחת את חומצות האמינו באבקה, שכן זה יותר משתלם.

גלוטמין (הרחבה)- מקטינה את הרצון למתוק ולכן, מונעת רמות גבוהות של סוכר בדם

טאורין – ממריצה את שחרור האינסולין מהלבלב. משמשת כמעביר עצבי במערכת העצבים המרכזית. למניעת הפרעות בקצב לב. תורמת להפרשת מיצי העיכול על ידי הקיבה.

קרניטין –מעורבת בחילוף חומרים של השומנים והפחתת מסת שומנים. יש לה חשיבות בהגנה על הלב וכלי דם והזנתם. אצטיל קרניטין הוא גירסה מתקדמת של קרטינין

ארגינין – מפעילה ייצור אינסולין.

צמחי מרפא לסכרת

להלן מספר צמחי מרפא התומכים באיזון הסוכר נמליץ להתחיל בתשלובת איכותית של צמחים, שמכילה חלק גדול מהצמחים שיוזכרו להלן. בהתאם לחומרת המצב ולתקציב נמליץ להתייעץ עם מטפל המבין בתוספי תזונה ולהגביר צמחיםם ספציפיים מתוך הרשימה, במיוחד אלו שאינם נמצאים בתשלובת. כמו כן נציין שכדאי לחפש כמוסות המכילות מיצוי   (Extract) – הן יותר יעילות מאשר הצמח המלא (Full Spectrum).

קינמון ציילון הוא הקינמון האמיתי. ידוע ביכולתו לאזן סוכר (הרחבה) ויותר בטוח לשימוש.

ממורדיקה (Bitter Melon) – 2X2 כמוסות ביום. נמליץ על מיצוי של מלון מר מגידול בר. נמצא בתשלובת צמחי המרפא שהוזכרה למעלה.

גימנמה – 2X2 כמוסות ביום, מעודד פעילות הלבלב. נמצאת בתשלובת צמחי המרפא שהוזכרה למעלה.

סטיביה – צמח ממתיק טבעי, אבקה או טיפות, רצוי אורגני (ממתיקים מלאכותיים גורמים לנזק וגרועים יותר מסוכר – צפו בהרצאתה של לאה רזניקוביץ’).

מורינגה אורגנית – 2X2 כמוסות ביום, עשירה בגורמי תזונה ונוגדי חימצון. חשובה לתמיכה כללית. אפשר באבקה או בכמוסות. יש גם תיונים.

צמחים נוספים בחליטה: עלי גויאבה /שן ארי/ עלי אוכמניות/עלי זית/מרוביון מצוי/דרדר, גלגה, קינמון, חילבה.

חומצות שומן לטיפול בסכרת

אומגה 7 (הרחבה) – במחקרים נמצא שחומצת השומן אומגה 7 (חומצת שומן פלמיטולאית), עוזרת לאיזון רמת הסוכר בדם, כמו גם למטבוליזם של שומנים. היא עוזרת לרקמות הגוף לנצל אנרגיה משומן כמו גם לאגור שומנים במידה. 1 ליום.

שמן זרעי מרווה /נר הלילה/זייפן/קצח – עשיר בחומצות שומן חיוניות – אומגה 3, 6, 9. מפחית יתר לחץ דם ושומני הדם (כולסטרול, טריגליצרידים). טוב לעיניים. טוב לפגיעה עצבית בקצות העצבים בפריפריה. בעל אפקט מרגיע. 1X2 ביום.

References

  • תזונה ותוספים לטיפול בסוכרת – “תזונה פלוס”, כרך כ’, גליון 87, עמוד 31. מאת ד”ר מרדכי הוכברג,
  • אתר “סכרת – הטיפול הטבעי” – www.sakeret.com
  • JAMA. 2000 Sep. 13; 284 (10): 1263-70

 

עוזר לאנשים לגלות שיש טיפול טבעי בשיניים ללא עזרת רופא, ושזה הבסיס לכל הבריאות. מוביל את תכנית "פותחים פה לבריאות"

להורדת מדריך במתנה

מדריך מתנה 7 טעויות רקע שקוף

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

לכל הפוסטים

דילוג לתוכן