אבץ – מינרל חיוני למערכת החיסון, לעיכול ולפוריות

כולנו מכירים את סוכריות האבץ למציצה העוזרות לנו כשיש כאב גרון. אך לאבץ יש גם תפקידים רבים נוספים. מינרל האבץ חיוני לגופנו בכלל ולמערכת החיסונית שלנו בפרט. ככל שאנו מזדקנים…

adobestock 80360256 30
A happy young mother is laying on the bed with her three young children, two wild boys and a newborn baby girl, as their pet dog sits by.

כולנו מכירים את סוכריות האבץ למציצה העוזרות לנו כשיש כאב גרון. אך לאבץ יש גם תפקידים רבים נוספים.

מינרל האבץ חיוני לגופנו בכלל ולמערכת החיסונית שלנו בפרט. ככל שאנו מזדקנים נפגעת פעילותה של מערכת החיסון שלנו, תופעה שלה קשר ישיר לירידה ברמות האבץ בגוף. כשיש צפי להתפרצות שפעת, מומלץ לכולם, ובעיקר לאוכלוסיה המבוגרת, ליטול תוספי תזונה המכילים אבץ.

אבץ הינו מינרל חיוני לפעילות מערכת החיסון. האבץ משתתף כקו-פקטור (מתווך) בלמעלה מ- 70 תהליכים ביוכימיים בגוף והינו חלק אינטגראלי ביותר מ-300 אנזימים.

גוף האדם מכיל כ- 3 – 2 גרם אבץ, אשר ברובו קשור לחלבונים. מחסור חמור באבץ, מתבטא בפגיעה בגדילה ובהתפתחות, בירידה ביכולת העצמית של ריפוי פצעים, בשלשול, בבעיות נפשיות ובתפקוד ירוד של מערכת החיסון.

התאים בגוף בכלל, ואלה של מערכת החיסון בפרט, זקוקים לאספקת אבץ שוטפת לתפקודם התקין. אספקה זו היא תוצאה של תהליכים מורכבים השומרים על שווי המשקל של רמות האבץ בגוף. מעורבים בה חלבונים שונים.

על אף שלאבץ תפקיד חשוב ביותר לגופנו, מלאי האבץ בו הינו מוגבל. לאורך זמן, הגוף אינו מסוגל לפצות על המחסור ההולך ומצטבר במינרל חשוב זה, המתרחש, בין היתר, עם התקדמותנו בגיל.

מה הם הגורמים לחסר באבץ?

חסר על רקע מחלות זיהומיות (נגיפיות או בקטריאליות), כגון שפעת, אשר במהלכה חלים שינויים ברמות האבץ שבגוף. כפועל יוצא משינויים אלו, האבץ נכנס אל תאי הכבד ומותיר תאים של איברים אחרים, ובמיוחד אלה של מערכת החיסון, ללא אבץ זמין הנחוץ לפעילותם התקינה.

ככל שאנחנו מתבגרים, מתרחשת תופעה של “הזדקנות מערכת החיסון”, הידועה בשם Immunosenescence. תופעה זו, האופיינית לגיל המבוגר, נמצאת בבסיס התופעות של נטיית יתר למחלות זיהומיות, מחלות אוטואימוניות וסרטן.

מחקרים מדעיים מצביעים על מספר תופעות חסר המתרחשות בו-זמנית ובהן ירידה בפעילות המערכת החיסונית, הזדקנות וירידה ברמות האבץ. תצפיות אלו מובילות למסקנה שעשוי להיות קשר בין הזדקנות המערכת החיסונית ובין המחסור באבץ.

עם העלייה בגיל עולה גם שכיחותן של מחלות זיהומיות ויראליות שונות (דלקת ריאות, שחפת, שפעת, הרפס זוסטר) ושל התמותה מהן. כמו כן קיימת עליה במחלות אוטואימוניות ועליה של פי 11 בשכיחות מחלות ממאירות באנשים מעל גיל 65.

מחקרים קליניים רבים בדקו את פעילותו של האבץ על מערכת החיסון: חלקם בדקו את השפעת נטילת האבץ בקרב אנשים מבוגרים, על התגובה של מערכת החיסון לחיסונים שונים כגון: חיסון הטטנוס (Tetanus vaccine) וחיסון השפעת  (Influenza vaccine).

נמצא כי בחלק מהמקרים, נטילת האבץ לתקופה של כ-3 חודשים לפני קבלת החיסון, הגבירה את היענות הגוף לחיסון הניתן, תוך כדי יצירת אפקט “ממריץ” למערכת החיסונית. חשוב לציין שרוב המחקרים נעשו על אבץ בצורת סולפאט או גלוקונאט. אבץ פיקולינאט עדיף על שתי צורות אלה, מאחר שהוא גורם לפחות תופעות לוואי במערכת העיכול.

לקראת התפרצות מגיפת השפעת הצפויה בבוא החורף, מומלצת נטילת אבץ במינון של 25 – 30 מ”ג ביום לתקופה של שלושה עד שישה חודשים. עשויה לשפר את תגובת הגוף לחיסון (אם יינתן), ולהשפיע באופן חיובי על פעילות המערכת החיסונית כולה.

חסר ברכיב תזונה כלשהו עלול לפגום בתפקוד מערכת החיסון, אך מומחים רבים רואים באבץ את רכיב התזונה המהותי ביותר לתפקודה. האבץ מעורב כמעט בכל היבט של פעילות מערכת החיסון והוא ניחן בפעילות אנטי ויראלית ישירה. הקשירה של אבץ לחומצה פיקולינית משפרת את ספיגת האבץ ואת הטמעתו בגוף ומתאימה במיוחד לאנשים מבוגרים שאצלם חלה ירידה ברמת חומציות הקיבה. הנחיות שימוש: טבלית אחת ביום, עם הארוחה.

מהו היחס בין נחושת לאבץ?

נחושת חסרה לנו בדרך כלל הן משום שרבים אינם שותים עוד מים מהברז והן משום שצינורות הנחושת של פעם הוחלפו בצינורות PVC. נחושת נדרשת לטובת יצירה של סיבי קולגן. מעבר למחלת לב, מחסור יגרום לאנמיה מיקרוציטית (כדוריות דם אדומות קטנות מידי). עודף אבץ יגרום: לבחילה, בעיות עיכול אנמיה, פרנויה ובעיות נפשיות.

הסיכון להצטברות של עודף נחושת, גבוה יותר אצל טבעונים מאשר אצל אוכלי בשר וביצים, מאחר ואבץ, המגביל הצטברות עודפי נחושת בגוף, חסר לעיתים בתזונתם. אבץ חשוב גם להחלמה של רקמות פגועות, כולל רקמת דופנות העורקים, לכן איזון של נחושת הוא חשוב, גם אם הוא בעייתי מעט.

מינון אבץ/נחושת: טבעונים עדיף שימנעו מנחושת ויצרכו רק אבץ, במינון יומי של כ- 30 מ”ג. המינון לאוכלי בשר: הוא בסביבות 30 מ”ג אבץ עם 2 מ”ג נחושת ליום. עדיף למצוא תוסף עם יחסים מתאימים של מינרלים אלו (ראו למטה).

פעילות והשפעות רפואיות של אבץ

מערכת החיסון – נחוץ לתפקוד תקין של מערכת החיסון ולמניעת זיהומים .

פוריות –  חשוב לפעילות תקינה של  הורמוני הרבייה ולמניעת הגדלה של בלוטת הערמונית.

מערכת העיכול – לתפקוד תקין.

עור, שיער, ציפורניים – מסייע בטיפול באקנה, מזרז ריפוי פצעים ושומר על בריאות העור. מונע נשירת שיער ושומר על המראה הבריא שלו. חלק ניכר מהאוכלוסייה הבוגרת סובל מחסר כרוני באבץ (נקודות לבנות על הציפורניים מראות על חוסר באבץ).

סוגי אבץ

אבץ מטיונין – אחד הסוגים הנחקרים ביותר של אבץ הוא Optizinc – שילוב ייחודי של אבץ עם חומצת האמינו מטיונין בספיגה משופרת . אבץ מסייע לעור, למערכת החיסון, ולאקנה.

אבץ קרנוסין – משמש לטיפול בכיב קיבה (אולקוס).

אבץ גליסינאט – אבץ קשור עם החומצה האמינית גליצין.  גליצין חשוב לפעילות המוח.

אבץ פיקולינט  – תרכובת של אבץ עם חומצה פיקולינית, משפרת את ספיגת האבץ והטמעתו בגוף. אבץ פיקולינאט מתאים במיוחד לאנשים מבוגרים שאצלם חלה ירידה ברמת חומציות הקיבה, מאחר ואבץ  פיקולינט נספג גם בתנאים של תת-חומציות.

אבץ אסקורבאט – אבץ קשור עם חומצה אסקורבית.

אבץ גלוקונאט – צורת אבץ אנאורגנית הקשורה עם סוכר (גלוקוזה) המשמשת בעיקר בטבליות אבץ למציצה.

אבץ סולפאט, אבץ אוקסיד – צורות אנאורגאניות בעלות ספיגה נמוכה ושאינן מומלצות.

מתי לקחת אבץ?

תוספי אבץ הכי יעילים אם לוקחים אותם על בטן ריקה, לפחות שעה לפני או שעתיים אחרי האוכל. אבל, אם התוסף גורם לעצבנות בבטן, אפשר לקחת אותו ביחד עם האוכל. יש לעדכן בכך את המטפל שאיתו אתם מתייעצים (5).

כמו כן אין לקחת אבץ יחד עם סידן או ברזל, כי  הם מפחיתים את ספיגתו.

איפה להשיג?

בחרנו עבורכם מספר אופציות למוצרים איכותיים שאפשר להזמין מחו”ל, במחיר מוזל, שעליהם נמליץ:

References

  1. Pediatrics 2009, Volume 124: e172-e179
  2. Arch Intern Med2009;169(4):384-390
  3. Dr. Mercola
  4. The Magic Bullet Supplement for Stomach issues – Zinc Carnosine
  5. Zinc Supplement (Oral Route, Parenteral Route)

עוזר לאנשים לגלות שיש טיפול טבעי בשיניים ללא עזרת רופא, ושזה הבסיס לכל הבריאות. מוביל את תכנית "פותחים פה לבריאות"

להורדת המדריך במתנה

מדריך מתנה 7 טעויות רקע שקוף

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

לכל הפוסטים

דילוג לתוכן