על פי מחקרים עדכניים סרטן קשור לחוסר נשימה תאית. במצבים רבים, הגברת הנשימה התאית עשויה להחזיר את התאים למצב בריא.
מהי נשימה תאית?
נשימה תאית (מעגל קרבס) היא תהליך המתרחש בתוך כל תא ותא. בתהליך זה מפורקות תרכובות אורגניות, בעיקר פחמימות אותן צרך (“אכל”) האורגניזם קודם לכן. האנרגיה המשתחררת עם פירוק התרכובות משמשת להרכבת ה ATP – המולקולה העיקרית המשמשת להעברת אנרגיה בכל יצור חי. התא מסוגל להשתמש ב-ATP מאוחר יותר לשם ייצור אבני הבניין התאיות ולשם התנעת תהליכים רבים בו.
מה הקשר בן חוסר נשימה תאית לסרטן?
יש מספר רב של הבדלים בין תאים בריאים לתאים סרטניים. אחד ההבדלים הוא חילוף החומרים של התא. לכל תא יש שתי אפשרויות לייצר אנרגיה לעצמו – באמצעות חמצן (נשימה אירובית) וללא חמצן (נשימה אנאירובית).
איפה מתרחשת הנשימה האירובית?
באברון תוך תאי שנקרא מיטוכונדריה. המיטוכונדריה היא המפעל הראשי של התא לייצור אנרגיה. זוהי הצורה היעילה יותר ולכן אם יש מספיק חמצן, התא תמיד יבחר באפשרות זו של נשימה אירובית באמצעות המיטוכונדריה.
ומה קורה בתהליך הסרטני?
תאים סרטניים מתרבים מהר מאוד אבל כלי הדם שמספקים חמצן לאותה רקמה לא מתרבים באותו קצב ולכן בשלב מסוים כבר לא מסוגלים לספק את כמות החמצן הדרושה להם ותאי הסרטן חווים חוסר חמצן. כדי להמשיך לשרוד ולהתחלק תאי הסרטן התאים עוברים שינוי גנטי שמאפשר להם לעבור לנשימה אנאירובית- ללא חמצן אלא מסוכר. (גליקוליזה – הפקת אנרגיה מגלוקוז).
תאים סרטניים משתמשים בגליקוליזה אנאירובית פי 200 לעומת תאים בריאים.
בעוד תהליך הנשימה האירובית מתרחש במיטוכונדריה, תהליך הגליקוליזה מתרחש מחוץ לה (בחלק המרכזי של התא הנקרא ציטופלזמה). תוצר הלוואי של התהליך הזה היא חומצה לקטית המופרשת מהתא הסרטני אל הנוזל הבין-תאי, ויוצרת סביבה חומצית סביב תאי הסרטן. הסביבה החומצית גורמת לגוף לייצר עוד כלי דם כדי להביא יותר חמצן לאזור ובכך הגוף בעצם מזין ותומך בגידול.
סביבה חומצית היא מטבעה עשירה ברדיקלים חופשיים. אלה מתחברים לחמצן ומונעים ממנו להגיע לתאים או מונעים מהתאים את האפשרות להשתמש בחמצן אשר כבר הצליח להיכנס לתוכם. רדיקלים חופשיים יכולים גם לפגוע ב-DNA של התא ולגרום לשינויים גנטיים.
בנוסף, תהליך הגליקוליזה, גורם לדיכוי של הפעילות במיטוכונדריה. ולדיכוי תהליך האפפוטוזיס (ההתאבדות המבוקרת של התא). כתוצאה מכך אנחנו מקבלים תאים סרטניים שאינם מתים.
מכיוון שמנגנון התפתחות התאים הסרטניים מערב בתוכו נשימה תאית אנאירובית: כאשר אנו מגבירים הזרמת חמצן לתאים שלנו אנו פוגעים ביכולת ההתרבות של התאים הסרטניים!
אילו תוספי תזונה התורמים לתהליך הנשימה התאית האירובית?
BIO NMN– ביו NMN הינו חומר המוצא הזמין ל NAD+ אשר כל תא בגופנו משתמש בו בתהליך הנשימה התאית וקיים גם במזון. ל- NMN פעילות בתחומים רבים לרבות: תיקון DNA, הצערת כלי דם, האטת קצב ההזדקנות, הגברת אנרגיה וסיבולת, איזון סוכר בגוף, תמיכה בתהליכי הרזייה, הפחתת סכרת ושומנים בדם. המלצת צריכה: יש להמיס טבליה אחת מתחת ללשון 4-8 פעמים ביום, (יש לשמור על הפרש של שעה לפחות בן כל מנה) ניתן ללעוס , עם או ללא אוכל, מומלץ לעשות הפסקות של 2-3 ימים בכל שבוע מלקיחת התוסף.
גרמניום הוא מינרל שהוכח כיעיל במיוחד לסיוע ולמניעה של התפתחות תאים סרטניים ע”י סיוע באספקת חמצן לרקמות הגוף והעצמת יכולות הגוף לייצר אינטרפרונים – אותו חומר חלבוני המיוצר בתאי הגוף כתגובה לזיהום נגיפי. האינטרפרונים שהגוף מייצר, בולמים התפשטות נגיפים כמו וירוסים, חיידקים והם גם תגובת הגוף להפיכת תא לסרטני. יש להשתמש רק בגרמניום האורגני.
קואנזים B קומפלקס פעיל ( Bקומפלקס מתקדם) – קו-אנזימים של ויטמיני B אחראים לייצור האנרגיה בגוף, בשילוב עם יוביקוינול, מינרלים ועוד רכיבים של מעגל קרבס.
חומצה מאלית – חומצת תפוחים (Malus= תפוח בלטינית), נמצאת במספר רב של פירות וירקות, אך הריכוז הגבוה ביותר נמצא בתפוח. מהווה גורם חשוב ביותר במעגל האנרגיה ע”ש קרבס. חשובה להתגברות על עייפות. היא חשובה במיוחד בתנאים של עייפות שרירים גדולה. בנוסף מסייעת גם בפירוק שומנים לאנרגיה.
מגנזיום מאלאט (Magnesium Malate) הוא תרכובת של חומצה מאלית עם מגנזיום, חומצה מאלית ומגנזיום נחוצים לתפקוד תקין של השרירים ושריפת סוכרים. כל טבליה מכילה 150 מ”ג, של מגנזיום יסוד (10%). 2-3 טבליות מספקות 450 – 300 מ”ג מגנזיום.
RALA – (חומצה אלפא ליפואית פעילה) משתתפת בתהליכים של הפיכת סוכרים ופחמימות לאנרגיה (מעגל קרבס), לפיכך היא תורמת להפחתת רמות סוכר בדם ושומנים בדם, וכמו כן תורמת להפחתת עייפות.
יוביקינול – צורה מתקדמת של Q10 , רכיב חיוני בתהליך ייצור האנרגיה הנעשה במיטוכונדריה של כל תא ותא (מעגל קרבס). חשוב לאספקת חמצן לרקמות ולשריר הלב. מפחית סימני עייפות. מינון מומלץ: חיוני להוסיף 100 – 200 מ”ג ביום לאחר ארוחת הבוקר. להתחיל בהדרגה.
מומלץ לשלב יוביקוינול עם PQQ .PQQ (פירולקוינולין קוינון) הינו חומר דמוי ויטמין אשר עוזר לבנות מיטוכונדריות חדשות בתאים ונמצא במזון צמחי. PQQ הוא אנטי אוקסידנט חזק במיוחד ( פי 5000 מוויטמין C). PQQ חשוב ביולוגית בגלל יכולתו לאותת לתאים מועשרי המיטוכונדריה לשפר את כמות המיטוכונדריה. יוביקוינול הוא Co-factor שעובד בתוך המיטוכונדריה בתהליכים המטאבוליים וחשוב לנשימה וניצול חמצן אשר מובילים לייצור ATP (מטבע האנרגיה התאית). שני החומרים עובדים בשיתוף פעולה וחשובים ביותר לנשימה התאית. (הרחבה על PQQ).
די-ריבוז -D-RIBOSE (רכיב במעגל קרבס) הוא חומר מזין ממריץ עבור הלב וכן תומך בתפקוד לב בריא. למרות ש D-ריבוז נוצר באופן טבעי על ידי תאי הגוף, לא כל תא מסוגל לעשות את זה מספיק יעיל ומהר. התוסף D-ריבוז תומך בשמירה על האנרגיה, ושיפור האנרגיה לעייפים, לפני ואחרי פעילות גופנית, או לקבל עם הארוחות.
חומצה פירובית – pyruvic acid – רכיב בחילוף חומרים של הגלוקוז- דלק מטבולי.
פירובט – Pyruvate הוא נגזרת של חומצה פירובית, מגביר אנרגיה, נוגד חמצון. מינון: “פירובט קומפלקס” 1200 מ”ג 1 כדור ליום.
רסברטרול – פעילות אנטי-דלקתית, אנטי-אוקסידנטית ונוגדת סרטן, באמצעות השפעה חיובית על מספר מנגנונים בגוף, הרסברטרול בולם יצירת ציטוקינים של דלקת, חשוב בטיפול במחלות זיהומיות. מגן כנגד זיהומים חריפים, כגון אלוח דם (=”הרעלת דם”). מחלות אלו קשה מאד לרפא. תכונה זו עושה את הרסברטרול גם משכך כאבים.
בנפותיאמין- B1 מסיס שומן בספיגה משופרת- בנפותיאמין הוא נגזרת מסיסה בשומן של ויטמין B1. B1 נמצא בחסר במחלת הסרטן, לויקמיה. כימותרפיה מורידה רמתו. בייצור אנרגיה – B1 פועל במעגל קרבס יחד עם ויטמיני B וגורמים נוספים. מינון: 150-300 מ”ג ליום. חיונית השלמה עם קואנזים B קומפלקס אקטיבי.
References:
- PHD מרדכי הוכברג חוברת תזונה פלוס מס’ 100.
- האמת על התרופות, סוזי כהן הוצאת פוקוס, 2014 עמ’ 209-214
- מחקרים על בנפותיאמין
- ויקיפדיה
- גיל יוסף שחר – המרכז לרפואת הרמב”ם
עוזר לאנשים לגלות שיש טיפול טבעי בשיניים ללא עזרת רופא, ושזה הבסיס לכל הבריאות. מוביל את תכנית "פותחים פה לבריאות"