חיפוש בטופהיל:

התמכרויות – גמילה טבעית

כתבה וערכה: הנטורופתית נטע פלג ג'ראד גמילה/ אורית לבב ולפעמיםצריך להגמל רק מהפחדכל פעם קצתלהרפותממצבים תרופות ומקומותכל התרפים שבלימשענותיהןהמסייעות לנו למעודנדמה לנושאין יכולת לעמוד ולפעמים צריך להגמלרק מהפחד..לקחת אומץלפגוש את…

התמכרויות גמילה טבעית
אזיקים תלויים על ידיה של אישה.

כתבה וערכה: הנטורופתית נטע פלג ג’ראד

גמילה/ אורית לבב

ולפעמים
צריך להגמל רק מהפחד
כל פעם קצת
להרפות
ממצבים תרופות ומקומות
כל התרפים שבלי
משענותיהן
המסייעות לנו למעוד
נדמה לנו
שאין יכולת לעמוד

ולפעמים צריך להגמל
רק מהפחד..
לקחת אומץ
לפגוש את הכוחות.

התמכרות היא שימוש חוזר בכמויות הולכות וגדלות של חומר או התנהגות הגורמים הנאה, אשר מביאים את המשתמש בהם למצב שבו מניעה של שימוש גורמת למצוקה ודחף להשתמש שוב ובכמויות גדלות והולכות. כלומר, זהו מצב של תלות נרכשת פסיכולוגית וגופנית, בחומר או בפעילות כלשהם. התמכרות היא בעיה שמקיפה תחומים רבים, היא עלולה לפגוע בתפקודו הנורמטיבי של האדם בתחומים שונים כגון יחסים בינאישיים ותחומים כלכליים.

כל התמכרות מאופיינת בשתי תופעות:

סבילות– שימוש מתמשך בחומר ידרוש כמות רבה יותר ויותר לאורך זמן כדי להשיג את ההשפעה המקורית.

תלות– שימוש בחומר מביא את האדם לפתח תלות גופנית מחד ופסיכולוגית מאידך. האדם מרגיש שהוא “חייב” לצרוך את החומר ואם הוא מפסיק ישנם תסמיני גמילה.

אלכוהוליזם היא בעיה חברתית ורפואית מדרגה ראשונה. יש נתונים על כך שהיקף התמותה מהתמכרות זו עולה על התמותה ממלריה ומעישון גם יחד. אלכוהוליסטים מודעים היטב לסכנות שבמצבם אבל אין ביכולתם להתגבר על תאוותם למשקאות אלכוהוליים.  רבים מהם שותים ללא שליטה ועומדים בפני מצבים מביכים, הרבה פעמים גם מסוכנים. נהיגה במצב של שכרות היא אחת מן הסיבות העיקריות לתאונות.

מבחינה גופנית אלכוהול פוגע בכל אברי הגוף אבל בעיקר בכבד, במוח, בלב ובכליות. לאורך זמן, הפגיעה בכבד היא הבעיה החמורה מכולן. מתפתחת מחלת צמקת הכבד (צירוזיס/ כבד שומני) אשר קשה להחלים ממנה. אלכוהול פוגע גם בקיבה וגורם שם לגסטריטיס (דלקת הקיבה). הוא פוגע במוח ועם הזמן יש פגיעה בכל החושים של האדם.

“כל תרופה, במרשם או שלא במרשם – היא קודם כל נזק לכבד, לכליות ולמוח.” – ד”ר עדיאל תל אורן (4).

התמכרות למשככי כאבים ולתרופות מרשם– אם בעבר הכרנו התמכרויות לסמים, לסיגריות לאלכוהול וכיו”ב, הרי בשנים האחרונות אנו נחשפים למקרים רבים של אנשים “נורמטיביים” שעקב ניתוח או פציעה החלו להשתמש במשככי כאבים (בעיקר מקבוצת ה NSAIDs) ולאחר תקופת שימוש, והגדלה הדרגתית של המינון עקב סיבולת הגוף פיתחו תלות בהם והתוצאה: התמכרות מסוכנת של ממש.

“מרכז ההנאה של המוח, הנקרא גרעין האקומבנס, הכרחי להישרדותנו כמין… כאשר אנחנו צורכים כל חומר ממכר, כולל סוכר, מרכז ההנאה מקבל אות עם דופמין, הגורם לנו לחוות הנאה, ואז אנחנו צורכים עוד. הבעיה היא כשהחשיפה לחומר מתמשכת, האות נחלש. ואז צריך לצרוך כמות גדולה יותר כדי לקבל את אותו האפקט – נוצרת תנגודת. ואם אנחנו מנסים להפסיק עם החומר, מופיעים תסמיני גמילה. תנגודת ותסמיני גמילה מהווים התמכרות. ” –(ד”ר רוברט לוסטיג (7)).

התמכרות למזון- חוקרים מצאו כי אכן קיימת תופעה של התמכרות למזון. במיוחד למזון מעובד המכיל: סוכר, מלח, חומרי טעם וחומרי המתקה מלאכותיים. בסקירת מחקרים שפורסמה על ידי אוניברסיטת פלורידה באפריל 2018  נמצא כי הסימפטומים כוללים: שינויים נוירולוגים, פגיעה בבקרה, תסמונת כרונית, הישנות מקרים, פגיעה חברתית ושימוש מסוכן. נראה שההיבטים ההתנהגותיים והחומרים הקשורים בהתמכרות למזון משתלבים זה בזה, אך החוקרים טוענים כי מרכיב המזון (מרכיב טעים מאוד) עשוי להיות משמעותי יותר מאשר ההתנהגות (אכילה) כלומר- להתמכרות יש בסיס כימי-פיסיולוגי בגוף. החוקרים מציינים כי מבנה התמכרות למזון ראוי לתשומת לב רצינית בכל הנוגע להצגתו, למניעתו ולטיפולו בבני אדם. (14)

“חלבוני החלב, הסויה והגלוטן – פעמים רבות אינם מעוכלים באופן מוחלט בגלל הנזק למערכת העיכול, והם מגיעים למצב של רעלים דמויי מורפין (דמויי אופיום). במקום להמשיך להתעכל במערכת העיכול, הם עוזבים אותה ונספגים דרך הריריות של דופן המעי ומגיעים למחזור הדם ואז הם נצמדים לקולטני האופיום בגוף ומפעילים אותם.

לכולנו יש קולטנים לאופיום, לכן כל מי שלוקח אופיום וסמים כאלה, סמים זולים, סמי רחוב – נעשה מכור, כי יש לנו במוח מה שנקרא Opiate receptors – קולטני אופיום. הקולטנים האלה מופעלים באופן ישיר גם על ידי הרעלים שבאו מחלבון החלב, חלבון הגלוטן וחלבון הסויה שלא התעכלו לחלוטין.”  – ד”ר עדיאל תל אורן, (18)

במחקר חתך רוחבי שנערך באוניברסיטת פרינסטון ופורסם בפברואר 2015 זוהו המזונות הממכרים ביותר: מזונות מעובדים בעלי תכולת שומן גבוהה וערך גליקמי גבוה נמצאים בראש הרשימה! בראש הרשימה לפי סדר יורד: שוקולד, גלידה, צ’יפס, פיצה, עוגיות, צ’יפס משקית, עוגות, פופקורן בחמאה, צ’יזבורגר, ו- מאפין. (9)

במחקר שפורסם במאי 2014 נמצא כי שיעור  “אכילה דמוית התמכרות”  נמצא במתאם עם BMI גבוה ורמת חיים גבוהה, תנודות במשקל ואכילה פתולוגית. החוקרים ציינו כי התמכרות למזון הינה סוג חמור של “אכילה פתולוגית” וכי יש קשר בן השמנת יתר להתמכרות למזון.(16)

אז איך מטפלים?

עקרונות הגישה הטיפולית הנטורופתית:

שיפור התזונה יתמוך ויזרז את תהליך הגמילה (פחות פחמימות, צמצום גלוטן, יותר מזון חי ומונבט, שומן ללא טרנס).

מיצי ירקות ופירות– הן מחקרים והן תצפיות שנעשו אישרו את ההנחה ששתיית מיצים של ירקות ופירות עשויה להיות דרך יעילה לגמילה מניקוטין ומתרופות. מיצים מאפשרים לאדם לצרוך רק את רכיבי התזונה החיוניים שבפירות ובירקות ואלו שוטפים החוצה את הרעלים שהצטברו עקב התמכרויות. מאחר ובמיצים הטבעיים אין שום דבר מן החי וגם לא סוכרים מזוקקים, הגוף צובר מחדש אנרגיה ומערכת החיסון שלו נעשית חזקה יותר – היא מסלקת החוצה את רעלי ההתמכרויות (14).

עדיף לבשל באידוי. מזונות שעברו אפיה, צלייה, טיגון, או בישול “על האש” וצבעם הפך לחום או צהוב. מכילים AGEs (Advanced Glycation End products) – חומרים המרעילים ושוחקים את דפנות כלי הדם וגורמים לנזק גבוה יותר מהסוכר עצמו (4).

יש חשיבות רבה לשומנים בתפריט. שמן קוקוס אורגני בכבישה קרה חיוני כדי לספק את השמן שהמוח צריך כדי לפעול מאחר שהוא מכיל חומצת שומן לאורית.

שמן אומגה 3 – בדצמבר 2014 פורסם מחקר שנערך במחלקה לקרימינולוגיה באוניברסיטת חיפה ובו נמצא כי צריכה של שמני אומגה 3 עוזרת להיגמל מעישון על ידי הקטנת התשוקה לניקוטין. נמצא כי מחסור בחומצות שומן אומגה 3 מפריע לגופו של המעשן להתמודד טוב יותר עם התשוקה לעוד סיגריה.

אומגה 3 יש בפשתן, זרעי צ’יה וגם בכמוסות. פרט לכמוסות עם שמן דגים, קיימות גם כמוסות מכילות שמן אומגה 3 צמחיות לחלוטין אותן מפיקים מאצות ים מיקרוסקופיות (9).

מערכת העיכול

אנזימי עיכול איכותיים (אנזימדיקה)- מסייעים בהגברת ספיגת גורמי תזונה מהמזון ובהפחתת תסמיני עיכול כגון כאבי בטן, גזים ונפיחות.

פרוביוטיקה איכותיתנבגים ,  מסייעת לאיזון פלורת החיידקים הטובים במעיים.

קו אנזים B קומפלקס פעילויטמיני B פעילים בייצור המעבירים העצביים דופמין, אפינפרין וסרוטונין (5). קואנזים B קומפלקס פעיל מכיל ויטמיני B בצורת קואנזים פעילה, ובפרט מתיל B12, פולאט (חומצה פולית טבעית), ו-P5P.

בנפותיאמין (ויטמין B1) – בנפותיאמין נמצא כעוזר בין השאר במצבי סוכרת והתמכרות לאלכוהול. בשניהם מתפתחת עד מהרה פגיעה ביכולת הקוגניטיבית, מה שיכול להוביל לאלצהיימר ולדמנציה. אצל אלכוהוליסטים נוצרת פגיעה רבה יותר בכישורי המוח. עודף אלכוהול מוריד את רמת התיאמין בגוף. בשני ניסויים נמצא שנטילת 600 מ”ג בנפותיאמין הפחיתה צריכת אלכוהול ועזרה נגד סטרס נפשי (11).

חומצות אמינו

N-אצטיל-ציסטאין (או בקיצור NAC) היא נגזרת מתקדמת ופעילה יותר של ציסטאין. מגבירה את יכולת ההגנה של הכבד מפני נזקי רדיקלים חופשיים, מתכות כבדות וחומרים מסרטנים ע”י העלאת רמות הגלוטתיון. מסייעת בניקוי המוח מרעלים ומהווה חומר מוצא לגלוטטיון. שימושית בטיפול בהפרעות פסיכיאטריות – התמכרויות, סכיזופרניה, ואחרות (6).

ל-גלוטמין – הופכת במוח לחומצה גלוטמית. חומצה זו, יחד עם גלוקוז, הופכת למרכיב הדלק העיקרי של המוח. ל-גלוטמין חשובה לשיקום ריריות במערכת העיכול, להפחתת כמיהה לסוכרים ולשיפור ספיגת גורמי תזונה מהמזון. היא מונעת רמות אמוניה גבוהות ומאזנת את רמות הסוכר בדם, המשפיעות על תפקודים קוגניטיביים. בנוסף, יכולה לסייע בהפחתת הכמיהה לסוכרים והתמכרות לאלכוהול.

צמחי מרפא:

לובליה (מאושר FDA) שתיית תמצית של לובליה תורמת להפסקת עישון ומשקמת את הריאות. לובליה  מכילה 14 אלקלואידים. אחד מהם, לובלין, דומה לניקוטין וכך הוא נקשר במקומו ומבטל את התשוקה לעשן. הנטורופט ריצ’ארד שולץ, אשר לו ניסיון רב בעבודה עם הצמח הזה, מציע לעשן פחות סיגריה אחת כל יום  ולקחת לובליה כאשר מתעורר החשק לעשן (10).

אלוורהמשקה אלוורה מחזק את הכבד ומשפר את פעילותו. כך, ניתן למנוע או לפחות לעכב את התפתחות מחלת צמקת הכבד הנגרמת משתיית אלכוהול, עד לטיפול גמילה מקיף יותר.

גוטו קולהנטילתו של צמח זה עוזרת להתגבר על משברי הגמילה מאלכוהול ומשקמת את המוח.

מיץ נוני (מורינדה ציטריפוליה Morinda Citrofolia / עץ התה ההודי) – הנוני הוא פרי ממשפחת האנונה, ובפולינזית משמעו: מתת האל. פרי הנוני והמיץ המופק ממנו מכיל מרכיבי מזון כגון: חומצות אמינו, ויטמינים, מינרלים, יסודות קורט, אנזימים והורמונים ומהווה מקור נהדר לתוספי מזון אבל המרכיב החשוב בו נמצא ע”י חוקר בשם דר’ הייניקה – פרוזרונין (חומר מוצא לזרונין) והאנזים שמשחרר את הזרונין מהפרוזרונין – פרוזרונאז. הזרונין עובד על המבנה החלבוני של הגוף: תאים, קולטנים, כלי דם, תאי דם, תאי חיסון, אנזימים, הורמונים, ועוד. הזרונין, נקשר לחומצות האמינו בגוף מייצב אותן  ועוזר לגמילה מסוגים רבים ושונים של התמכרויות – לאלכוהול, לעישון, לקפה, לסמים ועוד. ניתן להשיג נוני גם בכמוסות.

בנוסף,

דבש מנוקהדבש מנוקה (מופק ע”י דבורים מעץ התה בניו זילנד) משמש כבר לפחות מאות בשנים בטיפול בדלקות ואינפקציות  בקטריאליות. בנוסף, קיימות עדויות כי דבש מנוקה אף עשוי לעזור בטיפול בהתמכרויות לתרופות (12).

יוביקווינול (הצורה הפעילה של קואנזים Q10 ) משפיע על פעילות כל התאים בגוף ולכן הוא הכרחי לכל הרקמות והאיברים שבגוף. הוא מחזק במיוחד את אותם תאים שהם היותר פעילים מבחינה מטבולית, תאי הלב והמערכת החיסונית. הדבר יכול לעזור במידה מרבית למעשנים שמנסים להפסיק את ההתמכרות לסיגריות ולניקוטין (13).

הומאופתיה מודרנית (ד”ר רקווג)

R77 –  הומאופתיה התומכת בגמילה מעישון ומפחיתה תופעות לוואי כגון: כאבי ראש, בחילות, עצירות, כאבי בטן, צרבת, ריפלוקס ודפיקות לב. בנוסף מרגיעה תופעות פיזיולוגיות של גמילה כגון: כאבי שרירים ורעב. מטפלת בהפרעות במערכת האנדוקרינית ובמחלות של כלי הדם. מעודדת סילוק רעלים דרך מערכת הלימפה, משפרת סירקולציית כלי דם ומשפעלת את מערכת החיסון.

R47 – הומאופתיה המרגיעה את מערכת העצבים, טובה למצבי סטרס וחרדה, לעומס יתר, מתח ודיכאון. משרה שינה טובה יותר.

R184 – לטיפול בתשישות , חולשה, שינויים במצב הרוח, סף רגישות גבוה, שינה לא שקטה, חלומות בעתה, עובד על אזור הראש, משפר ערנות וזיכרון, עוזרת למי שחש צורך לישון במשך היום ומתקשה להירדם בלילה.

טיפול לא תזונתי

יוגה–  יוגה עוזרת לאדם לקחת שליטה על מצבו ועל גופו ומומלצת במיוחד כטיפול משלים לא תזונתי בתקופות של גמילה.

טיפול קוגנטיבי– קיים טיפול קוגנטיבי עם תוצאות טובות (90% הצלחה לטענתם) המבטיחה גמילה מסיגריות תוך 6 שעות! (רמי רומנובסקי בעל הזיכיון בארץ).

גם מדיטציות תועדו כבעלות תועלת לגמילה מהתמכרויות.

טיפול טבעי ספציפי להתמכרות למזון:

טיפול רגשי- התנהגותי:

קבוצות בשיטת 12 הצעדים– בקבוצות אלו מיישמים את אותה השיטה בה מטפלים בנגמלים מסמים אולם בניגוד לנגמלים מסמים שצריכים “לכלוא את האריה בכלוב”, כאן הם מחויבים גם “להוציאו לטיול 3 פעמים ביום…” אי אפשר פשוט להתנתק מאוכל.

תוספי מזון למכורים לסוכר ופחמימות:

אומגה 7– אומגה 7 מונעת עליה ברמת הסוכר בדם, מגנה על הגוף מפני עליה ברמת השומנים בדם, מפחיתה מצבים דלקתיים ומשפרת רגישות לאינסולין, ולכן עוזרת לנגמל מסוכר ופחמימות למנוע את העליות והירידות החדות של הסוכר בדם ולשלוט יותר טוב ב”התקפים”

BIO NMN– ביו NMN הינו חומר המוצא הזמין ל NAD+ אשר כל תא בגופנו משתמש בו וקיים גם במזון. ל- NMN פעילות בתחומים רבים לרבות: איזון סוכר בגוף, העלאת אנרגיות, תמיכה בתהליכי הרזייה, הפחתת סכרת ושומנים בדם.  המלצת צריכה: יש להמיס טבליה אחת מתחת ללשון 4-8 פעמים ביום, (יש לשמור על הפרש של שעה לפחות בן כל מנה) ניתן ללעוס , עם או ללא אוכל, מומלץ לעשות הפסקות של 2-3 ימים בכל שבוע מלקיחת התוסף.

תמצית עלי BANABA – בנבה הינו צמח הגדל בפיליפינים ובדרום מזרח אסיה וידוע כמורים את רמות הסוכר בגוף בשיעור של 10-30% ובנוסף מונע תשוקות למזון. מכיל אנטי-אוקסידנטים, מוריד רמות של דלקתיות בגוף ועוד. התוסף נלקח בד”כ בכמוסות.

קינמון ציילון– קינמון ציילון אורגני של Frontrier Organics הוא הקינמון האמיתי (לעומת קינמון קסיה הנפוץ אך הלא איכותי), הוא אורגני, כשר, ללא הנדסה גנטית, ללא הקרנה, ובעל טעם מיוחד ועדין וידוע כמאזן סוכר בדם ולכן עוזר לשלוט בהתמכרות לסוכר ופחמימות. המלצות: יש לצרוך כף כל יום בימי חול עם הפסקה של שבוע לאחר כל  5 שבועות.

תה ירוק (EGCG) הוא צמח הנקרא Camellia Sinensis הנחשב למזון על מאחר והוא עשיר במרכיבים חיוניים רבים כגון: תרכובות פלבונואידיות , חומצות אמינו, אבץ, מגנזיום, אשלגן, סידן, זרחן, מנגן, פלואוריד, ברזל, נחושת, מגוון ויטמיני B , ויטמין E , ויטמין K , ויטמין C, נוגד חמצון חזק – ECGC ומרכיבים חיוניים רבים נוספים. מחקרים רבים מצאו שתה ירוק מסייע לשמור על משקל תקין ואחוזי שומן נמוכים. קיימים מספר הסברים לעובדה שתה ירוק מסייע להרזיה: הקטצ’ינים בתה הירוק מגבירים תהליכי חילוף חומרים בגוף ומורידים את מסת השומן הביטנית. בנוסף, תה ירוק מגביר הוצאה אנרגטית ב-4% ואחראי על חמצון מוגבר של השומן.

תה ירוק אף מפחית נזקי עישון – בעשן הסיגריות קיימות כמויות גדולות של תחמוצת החנקן. החמצן ותחמוצת החנקן יחד יוצרים מולקולה מזיקה בשם פרוקסיניטריט המגבירה תהליכים דלקתיים. התה הירוק מסייע להפחית את התהליכים הדלקתיים שהמולקולה יוצרת. (התה הירוק מפחית נזקים אך לא מבטל את כל הנזקים הכרוכים בעישון). המלצות שימוש: 1 קפסולה ביום עם מזון.

לגבי מיץ נוני, NAC, ו L-Glutamine ראו לעיל.

ג’ינסנג אמריקאי – Panax quinquefolius – צמח הג’ינסנג ידוע כמוריד רמות סוכר בדם ובנוסף אף מוריד רמות לחץ (סטרס), חרדות ודיכאון שיתכן ונלווים להתמכרויות ולכן הינו הצמח המושלם לטיפול בהתמכרות לסוכר ופחמימות. מינון מומלץ: 2-6 גרם ביום בתמצית יבשה.

נבגי פרוביוטיקה– כיום כבר נמצא במספר מחקרים קשר בן סוג חיידקי הביום לתשוקות לסוכר ולהשמנת יתר.  לדוגמה: A. muciniphila נמצא כבעל תפקיד מכריע ברגולציה של מחסום המעיים ובמטאבוליזם. מחסום המעיים מורכב מרירית המעיים השומרת מפני יציאת רעלים וטוקסינים מהמעיים לזרם הדם. נמצא כי אצל בני אדם חיידק זה קשור למצב מטאבולי בריא יותר, במיוחד רגישות טובה יותר לאינסולין ושמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם. שכיחות נמוכה של A. muciniphila נמצאה כקשורה להשמנת יתר, סכרת, מחלות כבד, מחלות קרדיו ווסקולריות ודלקות ברמה נמוכה. מינון: בשבוע הראשון – כמוסה כל יומיים, בשבוע השני – כמוסה ביום, מהשבוע השלישי – 2 כמוסות ביום או לפי הנחיית המטפל. (17)

קו אנזים B קומפלקס פעיל– לויטמיני בי תפקיד אקטיבי בכל הקשור לחילוף חומרים, מצב רוח: ויטמיני בי משחקים תפקיד בתהליכים מטבוליים של הגוף, לרבות תפקוד תקין של אנזימים ובתהליך של הפיכת מזון לאנרגיה, בנוסף, ויטמיני B מסייעים לשמירה על מערכת העצבים ולהעברת מסרים בין המוח לאיברי הגוף השונים. מינון– 1 ביום

References 

  1. וקיפדיה
  2. חוברות תזונה פלוס – ד”ר מרדכי הוכברג
  3. ד”ר פרלמוטר , ”מוח לבן”
  4. ד”ר עדיאל תל אורן , הרצאה על בריאות המוח
  5. The top 5 vitamins and minerals to boost your brainpower
  6. N-acetylcysteine in psychiatry: current therapeutic evidence and potential mechanisms of action
  7. The truth about sugar addiction
  8. תזונה פלוס מס’ 93, ד”ר מרדכי הוכברג, Ph.D.
  9. תזונה פלוס מס’ 96, ד”ר מרדכי הוכברג, PhD.
  10. תזונה פלוס מס’ 85, ד”ר מרדכי הוכברג, PhD.
  11. תזונה פלוס מס’ 108, ד”ר מרדכי הוכברג, PhD
  12. תזונה פלוס מס’ 103, ד”ר מרדכי הוכברג, PhD.
  13. תזונה פלוס מס’ 92, ד”ר מרדכי הוכברג, PhD.
  14. What Is the Evidence for “Food Addiction?” A Systematic Review.
  15. Which Foods May Be Addictive? The Roles of Processing, Fat Content, and Glycemic Load
  16. The Association of “Food Addiction” with Disordered Eating and Body Mass Index
  17. Schneeberger M, et al. Akkermansia muciniphila inversely correlates with the onset of inflammation, altered adipose tissue metabolism and metabolic disorders during obesity in mice. Scientific Reports. 2015; 5:16643.
  18. בדיקות לבריאות המוח – בדיקות לקזיאו-מורפינים וגלוטיאו-מורפינים

עוזר לאנשים לגלות שיש טיפול טבעי בשיניים ללא עזרת רופא, ושזה הבסיס לכל הבריאות. מוביל את תכנית "פותחים פה לבריאות"

להורדת מדריך במתנה

מדריך מתנה 7 טעויות רקע שקוף

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

לכל הפוסטים

דילוג לתוכן