טינטון – טיניטוס – הוא תופעה של שמיעת צלילים הנגרמת בלי קשר לגירוי חיצוני. הצלילים עשויים להיות בצורת צפצופים, זמזומים ושריקות – בנפרד או כצלילים מעורבים, המתרחשים באופן קבוע או כתופעה זמנית וחולפת. התופעה עלולה להתרחש בשתי האוזניים או באחת, ובסביבה שקטה היא עלולה להחמיר. טיניטוס מזוהה תכופות עם אבדן שמיעה על רקע עצבי.
גורמים אפשריים לטיניטוס:
- מחלת אוזן תיכונה או חיצונית.
- הצטברות רעלנים באוזן כתוצאה מנטילה ממושכת של אספירין או אנטיביוטיקה, או נוגדי דיכאון כמו אימפירמין או חשיפה לרעלנים אחרים כמו: אלכוהול ומתכות כבדות (כספית, אלומיניום, עופרת).
- אלרגיות למזון.
- זיהומים ודלקות אוזניים.
- מחלת מנייר- Meniere סחרחורת קשורה גם לבחילות, הקאות וטיניטוס).
- אנמיה (כתוצאה מחסר B12 או ברזל).
- היפו תירואיד – תת פעילות בלוטת התריס.
- חשיפה לרעש חזק, ‘מוסיקה’, פיצוצים, קרינה – טלפון סלולארי.
- חבלות ראש. חדירת גופים זרים לאוזן.
- אוטו-סקלרוזיס (צורה שכיחה של חירשות פרוגרסיבית המתרחשת בגיל מבוגר ואילך, ומתאפיינת בהתנוונות של עצמות השמע).
- רמת שומנים גבוהה בדם (היפרליפידמיה).
טיפול נטורופתי טבעי בטינטון
בניגוד לטיפול הקונבנציונלי, שאינו מציע פתרון של ממש לבעיית הטיניטוס, אפשר לסייע בבעיה זו, על ידי תכנית תזונתית מתאימה, לרבות צמחים והשלמות תזונתיות.
הטיפול הטבעי מתמקד בשיפור זרימת הדם ואספקת החמצן לאוזן, בהורדת רמת השומנים בדם ובהשלמת חסרים תזונתיים, כמו ויטמינים: A ו-B12 , ומינרלים כמו סידן, אבץ ומגנזיום – שחסרונם נקשר לתופעה.
שיפור זרימת הדם:
היפראינסולינמיה והיפוגליקמיה: רמות בלתי נורמאליות של סוכר ואינסולין בדם, גורמות לזרימת דם לקויה לאוזן הפנימית, המאפיינת את תופעת הטיניטוס. צמחים כגון גינקו בילובה (ראה בהמשך) המשפרים את זרימת הדם בכלי הדם ההיקפיים, יעילים מאוד בטיפול בטיניטוס ובתופעת הוורטיגו הנלווית לה תכופות. גם הקוהוש השחור נמצא יעיל בטיפול בטיניטוס.
נאטוקינאז וסראפפטאז משפרים זרימת דם בהיותם מנקים משקעים בכלי הדם. הנחיות: 2X2 כמוסות ביום, על קיבה ריקה.
וינפוסטין הוא אלקולואיד צמחי המופק מהצמח וינקה. הוא בעל שפע יתרונות לבריאות המוח, במיוחד לשיפור הזיכרון והריכוז. אך לסובלים מטיניסוס תועלתו הגדולה ביותר היא שהוא עשוי להיות טיפול יעיל גם לצפצופים באוזניים, במיוחד אלו הנגרמים ממתח או מחוסר זרימת דם. במחקר נמצא כי השילוב של וינפוצטין וג’ינקו בילובה הפחית את הצפצופים בתוך שבעה ימים בלבד 1. מינון מומלץ: 10 עד 60 מ”ג.
תמצית גינקו בילובה Ginkgo Biloba – מגבירה את קליטת החמצן והגלוקוז במוח, ולכן יעילה לשיפור הזיכרון, הריכוז והיכולת הקוגניטיבית. מסייעת בבעיות הקשורות לגיל: ורטיגו, צלצולים באוזניים (טיניטוס), אבדן התמצאות, ואלצהיימר. חשובה למניעת שטפי דם במוח, משפרת את זרימת הדם ובעיות ורידים. הנחיות: 2–3 כמוסות ביום, עם האוכל.
הורדת רמת שומנים גבוהה בדם:
במחקרים שנעשו באנשים הסובלים מבעיות שמיעה (כולל טיניטוס), נמצא מתאם גבוה בין מידת הפגיעה בשמיעה, ובין רמת השומנים בדם. רמת שומנים גבוהה בדם (היפרליפידמיה) גורמת להיצמדות טסיות הדם המפחיתה את אספקת החמצן ורכיבי התזונה השונים לאוזן הפנימית. מתן חומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה 3, עשוי אפוא להפחית משמעותית את רמות השומנים הרוויים בדם ולשפר את זרימת הדם. מתן של חומצות שומן מסוג אומגה 3 חייב להיות מגובה בתוספת ויטמין E כדי למנוע חמצון ממברנות התאים ונזק לתאים.
השלמת מינרלים:
סידן אלמוגים, בתוספת ויטמין D – הפרעות שונות, ובהן אוטוסקלרוזיס, הגורמות לטיניטוס נקשרות לחסרים של סידן וויטמין D. השילוב של סידן אלמוג עם 5000–10000 יחב”ל ויטמין D ליום, משפר משמעותית את תפקודה של האוזן הפנימית. (דרוש איזון עם 2-K). **
מגנזיום גליצינאט: תוספת זו חיונית לאנשים המטופלים בתרופות במשך תקופה ממושכת, וחשופים לרעלנים כמו: מתכות כבדות ואלכוהול. חוסר מגנזיום נקשר בעיקר עם תופעות רעילוּת באוזן, הגורמות לטיניטוס. קיימת השערה שלפיה תרופות אמינו-גליקוזידיות (תרופות אנטיביוטיות כמו סטרפטומיצין, הנוטות להצטבר באוזן הפנימית ובקליפת הכליה) גורמות להרעלה עקב הפחתת רמות המגנזיום באוזן הפנימית. המלצות: 400 מ”ג ליום, לפני השינה (הרחבה – מגנזיום גליצינאט).
מגנזיום-ל-טְרֶאוֹנָט הוא התוסף היחיד שנמצא מעלה את רמת המגנזיום במוח, דבר המוליך לשיפור הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי. נמצאה עלייה של 15% ברמת המגנזיום בנוזל המוח, 18% שיפור בזיכרון טווח קצר, ו-100% בזיכרון טווח ארוך (Neuron. 2010 Jan 28;65(2):165-77). ספיגתו הגבוהה בדם ובמע’ העצבים הפכה אותו לתוסף המגנזיום המועדף גם על ד”ר מרקולה. אפשר לשלב בנוסף למגנזיום גליסינאט, בהתאם לתקציב (הרחבה – מגנזיום ל-טראונט). **
אבץ גליסינאט – ריכוזי האבץ הגבוהים ביותר מצויים ברקמות הסנסוריות במבוך האוזן הפנימית. רמת האבץ בדם יורדת עם השנים ובמיוחד לאחר גיל שישים. טיניטוס מקושר עם חסר כרוני של אבץ באוכלוסייה הבוגרת. הגליצין בהרכב היא חומצה אמינית נחוצה לפעילות המוח. או אבץ פיקולינאט – אבץ קשור לחומצה פיקולינית משפרת את ספיגתו. אבץ פיקולינאט מתאים במיוחד לאנשים מבוגרים, שאצלם חלה ירידה בחומציות הקיבה, מאחר שנספג גם בתנאי תת-חומציות. הנחיות: 15-30 מ”ג ביום, לפני השינה. **
חוסר איזון נתרן-אשלגן (עודף אשלגן ומאזן נתרן שלילי).
** חומצת קיבה: כידוע, ספיגת מינרלים יורדת עם הגיל עקב הירידה בייצור חומצת הקיבה (החיונית לספיגה טובה של מינרלים, כגון: סידן, מגנזיום, אבץ וכו’). לכן, כשנוסיף מינרלים כנ”ל מומלץ להוסיף גם חומצת קיבה (בתאין HCL) – הנה הרחבה בנושא. |
השלמת ויטמינים:
ויטמין A : טיניטוס מזוהה עם חסר בוויטמין A, הממלא תפקיד חיוני בתפקוד האוזן הפנימית. מינון מומלץ: 5000 יחב”ל ביום.
במקרה שרמת ה-B12 מתחת למקסימום, מומלץ מתיל B12 – בספיגה גבוהה ובמינון של 5000 מק”ג, למציצה מתחת ללשון, עד להשלמת החסר. B12 משתתף במטבוליזם של שומנים ובייצור חלבונים והִנו הכרחי לשמירה על תאי עצב ועל חלוקת תאים תקינה. כמו כן הוא משתתף ביצירת תאי דם אדומים וחיוני למניעת אנמיה. מאחר שטיניטוס יכול להיגרם גם כתוצאה מאנמיה, חשוב לבדוק רמות של ויטמין B12 ולטפל בהתאם. לקשישים ולמבוגרים הסובלים מבעיות ספיגה, אפשר לתת השלמה זו ללא בדיקה, משום שבשכבת גיל זו חלה ירידה ברמות ה-B12 ממילא. במקרים אלה, רצוי לקבל מתיל B12 תת-לשוני , הנספג טוב יותר בגוף. הנחיות יצרן: 1 טבלית מציצה 1 ביום, מתחת ללשון, למשך חודש. ולאחר מכן שתי טבליות, לשבוע, כטיפול מונע. (הרחבה על מתיל B12).
Q10 מתקדם (אוביקינול) וכן ויטמין E עם טוקוטרואינולים – להמרצת זרימת הדם בכלי הדם הנימיים באוזן.
המלצות לתזונה נכונה:
יש להימנע ממזון עתיר שומן רווי ומשומן שמקורו מן החי. מנגד, רצוי להרבות באכילת דגי ים צפוניים (סלומון, מקרלים) המכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3, או לקבל אומגה 3 בכמוסות. יש להימנע גם מצריכת סוכר מזוקק ופחמימות ריקות וג’אנק אחר. יש לצרוך פחמימות מורכבות- כפי שהן בטבע. שים לב! חיטה, תירס, וסויה, נכנסו לרשימת האוכל הפסול, בגלל ההנדסה הגנטית. כן להימנע מצריכת חלבון מן החי ולעבור לחלבון שמקורו בצומח. בנוסף, מומלץ להרבות באכילת פֵּירות, ירקות ואגוזים.
המלצות לטיפולים טבעיים משלמים:
מתח וחרדה גורמים להחמרה של צלצולי אוזניים, ויתרה מכך – הטיניטוס עצמו גורם להעצמת המתח והעייפות. רכישת כלים להתמודדות, כמו דיקור, תרגילי הרפיה, ביופידבק, נשימות, מדיטציה וכיוצא באלה – יקלו על הסובלים מהתופעה ויסייעו להם בהתמודדות עמה.
הומיאופתיה: התכשיר “ורטיגו” עשויי לעזור. ניתן לשלבו בכול טיפול משלים אחר. מינון: טבלית למציצה תת לשונית. 3X1 ביום.
הערות
הקישורים שלמעלה מפנים לרכישת מוצרים בחו”ל, במחירים מוזלים (או לכתבות הרחבה).
מבחינת כשרות, על פי הנחיות ה-Star K האמריקאי, לרוב האנשים מוצר צמחי מספיק.
References
עוזר לאנשים לגלות שיש טיפול טבעי בשיניים ללא עזרת רופא, ושזה הבסיס לכל הבריאות. מוביל את תכנית "פותחים פה לבריאות"