הבוקר ראיתי שאלה בפייסבוק, בקבוצת “אורגני להמונים”:
אולי מישהו יכול להדריך איך מגיעים לתוצרת אורגנית במחירים נורמאליים בערים הגדולות בישראל? כלומר איפה מתחילים ואיך עושים את זה אם לא רוצים לצרוך מזון לגמרי מורעל?
תשובתי:
- מנביטים נבטים הם המזון שיש בו הכי הרבה תזונה. והעניין הוא שאפשר להנביט בבית. וזה מה זה משתלם! פי 10 יותר זול מאשר לקנות נבטים בחנות. וגם הרבה יותר טרי. משקית של עדשים אורגניים, מש, או חילבה אפשר להפיק 5 קילו נבטים תוך 3 ימים. זה מטורף כמה שזה פשוט וזה זול. הערך התזונתי עולה ברמות, ואת רוב הנבטים אפשר להנביט אפילו בבית, אם אין לכם מרפסת. ואפילו בשנת שמיטה. איך להנביט? קראו מה שכתבנו בעבר על הנבטה. והקשיבו לשיר. אפשר להנביט (או לפחות להשרות ולהביא למצב טרום נביטה) גם דברים שלא חלמתם עליהם, למשל
- משרים לכמה שעות גרעיני חמניות, גרעיני דלעת, ושקדים אורגניים. כך הופכים אותם ממזון מרוכז למזון זמין ומשביע. השרייה היא בעצם טרום-נביטה, ולכן גם היא נקראת לעיתים בשם “הנבטה”. אפשר להשרות ולהנביט גם דברים שלא חלמתם עליהם, כמו למשל שקדי משמש מרים – יש להם 17 תועלות מטורפות שמכילים B17 (“כימותרפיה טבעית“).
- מגדלים. אם יש לכם מרפסת או חלון הפונה לשמש, קונים זרעים, ומגדלים שם נבטי חמניות. וגם ירקות במידת המקום! וכך אתם מקבלים לא רק ירקות נקיים אלא אור שמש שחיוני לשמחת החיים, וויטמין D שחיוני לבריאות.
- מאזנים את סדר היום. אור השמש מאזן ומחזק את כל מערכות החיים שלנו. האור הכי חשוב הוא האור של הזריחה. קמים מוקדם, והולכים לישון מוקדם. וכך נהנים מהעיר בשעות שהאור בה טבעי. מאזנים את השעון הביולוגי. גם אם יש לילה לבן, אפשר לאזן.
- פחות זה יותר. אי אפשר להשוות את המחירים 1 ל-1. אחת התועלות של מזון אורגני, לא מתועש, שהוא משביע יותר ולכן צריך לאכול פחות. במיוחד, המדובר על מזון RAW, נא, שנצטרך כמו שהוא, בלי להשמיד, להרוג, ולאבד את כל הויטמינים שיש בו ביום אחד. אנחנו לא המן הרשע – הגוף שלנו חשוב לנו. ככל שהמזון יהיה יותר RAW, תצטרכו ללעוס אותו יותר, הוא ישביע יותר, והכמות שתצטרכו לצרוך תפחת. ולעומת זאת, ככל שתבשלו, תחרכו, תיצלו את המזון יותר תקבלו מזון שהוא עשיר יותר בחומרים ממכרים, ויהיה לכם יותר קשה להפסיק לאכול אותו, ובהתאם הצריכה תגדל. לא כל דבר אורגני הוא אכן בריא.
- מפחיתים צריכה. בחנות האורגנית , קונים את ירקות העונה – הם בדרך כלל זולים יותר ובריאים יותר. קונים זרעים להנבטה. קונים מזון גולמי. מפחיתים צריכת מזון אורגני מתועש ומעובד. מעדיפים גידול מקומי, ליד כל הערים הגדולות יש חקלאים אורגניים מקומיים שישמחו לשלוח תוצרת ישר אליכם הביתה. נכון, לא תמיד יש להם את כל הסחורה. אבל הסחורה הרבה יותר טרייה.
- מתעמלים. צ’יקונג, להתחיל את היום בהליכה, עם הזריחה, שאז האויר נקי יחסית. בנשימה.
- מודים על כל היש. נמצאים בשמחה ובהכרת תודה.
- מתחברים לקבוצת רכישה אורגנית מקומית, או למגדלים מקומיים. ביחד זה הרבה יותר פשוט!
- דיאטת מידע. מודעים לנושאי התזונה והדיאטה שלכם? חשוב שתהיו מודעים גם לדיאטת המידע שלכם. בנושא וירוס הקורונה למשל, רב הנסתר על הנגלה. בסרטון, שנמחק לאחרונה מיוטיוב, 600 רופאים אמריקאיים פונים לטראמפ במחאה על השתקת המידע לגבי טיפולי קורונה שעובדים (ניתן לצפות בסרטון בערוץ הטלגרם הלא מצונזר של טופהיל, כולל תרגום לעברית). וזוהי רק דוגמה אחת מתוך אלפים. רגע, אם הטיפולים האלו עובדים, מדוע אף אחד לא מפרסם אותם? ובכן לצערנו, סרטונים עצמאיים, שמנוגדים לאינטרסים של חברות התרופות והחיסונים, נמחקים מהרשתות החברתיות הגדולות באופן יומיומי. הרובוטים “בודקי האמת” של הרשתות הגדולות ימחקו, ישתיקו או ינטרלו את פרסומו כל ידע שמנוגד לאינטרסים המסחריים של חברות התרופות, לפחות ברגע שיתחיל לתפוס תאוצה. אז מה לעשות? בוחרים ערוץ מידע פוזיטיבי, שמעודד אותנו לפעולה, ונותן לנו טיפים מה כן לעשות. ערוץ נקי מהפחדות. זהירות, פעולה מתוך כעס לא תעזור. חתימה על עצומות לא תעזור, פעולה “נגד” לא תעזור, אלא רק תגדיל את המותג שנגדו אנחנו פועלים. בידינו הבחירה האם להתנהל מתוך פחד, או מתוך הבנה וידיעה. אנחנו ממליצים על “דיאטת מידע”- בחרו את מקורות המידע האמינים שלכם ודבקו בהם. נמליץ שתתחברו לטלגרם (שעדיין אינו מצונזר). להחתחברות לערוץ הטלגרם של טופהיל לחצו כאן. נרשמים גם לדיוור. נמליץ שתשתפו חברים!
- אבקת שייק. כולנו יודעים ששייק מעלים ירוקים אורגניים זה הכי טוב לבריאות. עלים אורגניים זה סופרפוד אמיתי. הכי טוב. והכי טוב לקטוף אותם בגינה ולשים ישר בשייק. או כשיש עלים טריים בבית במקרר. אבל מה לעשות כשהלילה הפוך וכשהמקרר ריק? ומה לעשות כשנמצאים בדרכים או שהחנות האורגנית רחוקה או כשאין זמן להכין שייק? אז יש פתרון אחר חוץ מאשר להעמיס על הבטן: אבקת שייק אורגנית. וזה לא יקר. למעשה הרבה יותר זול מאשר ללכת לחנות האורגנית. מזמינים מחו”ל, מגיע תוך שבוע. הנה הטעם שהשתמשתי בו.
מזון אורגני – בעד ונגד
האם מזון אורגני באמת בריא יותר?
כן, להעדיף מזון אורגני הוא צעד חשוב לשיפור הבריאות שלכם. בתנאי שהוא באמת אורגני. האם זה באמת? אין לכם דרך אמיתית לבדוק. תצטרכו לסמוך. ולעודד! תעשיית המזון האורגני נמצאת רק בהתחלתה! והמגדלים אורגני נתקלים באתגרים רבים. העדיפו הזמנה ישירה מחקלאים מקומיים, שהמשק שלהם נמצא בקרבת מקום, שיש להם שם וכתובת, וכך יקל עליכם לסמוך ותקבלו מוצר טרי יותר.
איזה חנויות מזון אורגני יש בסביבה שלי?
מזון אורגני הוא חשוב, ללא רעלים וללא הנדסה גנטית. אך השתדלו שהוא יהיה מקומי, שיגודל לידכם. רצוי גם שתכירו ותוקירו את המגדל שגידל אותו. גם ירקות ופירות מאבדים 80% מהויטמינים שלהם באותם 5 ימים שלוקח להם להגיע מהמטפל לצלחת. לכן, מעבר לאורגני, חפשו “מזון מקומי”. השתדלו לתמוך במגדלים בסביבה שלכם. אינדקס מזון מקומי של המרכז להנהגת הבריאות, יעזור לכם לאתר חנות שנמצאת לידכם.
מי יכול לספק משלוחים של אוכל אורגני עד הבית? האם זה משביע?
אצל רבים, אורגני הוא אופציה. אך יש אנשים, כמו חולים אונקולוגיים, שאצלם זה עניין של חיים. גרים בתל אביב? באיזור המרכז? בירושליים? לאחרונה נפתחו עסקים שיביאו לכם אוכל אורגני מוכן, עד הבית. בדקו אצלם לאיפה הם שולחים. ראוי להזכיר את אומינה – שמביאה שייקים של סופרפוד, מוכנים בצידנית ואת רלי לב – שיסדה את מיזם Fill Well.
ליקוט זה בחינם
מעבר למזון אורגני, ולמזון מקומי, יש את הנושא של ליקוט. בעונת החורף והאביב, צמחי בר צומחים בכל פינה. מתעצלים? קחו בחשבון שבצמחי בר יש פי 5 תזונה מאשר במזון אורגני. וסופגים גם אור שמש בדרך. בטיולי בראשון לציון, מצאתי חלמית וחמציץ, פיטנגו ולימונים, עשנן שמנקה את הכבד, ציפורני חתול (קלנדולה), וחרצית. כולם אכילים. כל עונה, והצמחים שלה! אפילו כשאני באזור המרכז, בראשון לציון, גם בעונת הקיץ יש מה לחפש. “הטעם שבטבע” – ספר הליקוט שכתבה אביבית ג’וסי ברקוביץ נותן לי הרבה השראה במסעותי. מתברר שבסביבתנו הקרובה יש הרבה יותר אוכל בר ובחינם. אמנם אין עליו שלט “אורגני”, אבל הוא בריא ביותר, ובחינם. ובלשון הולס להגנת הצומח – “רק עלי איש לו שם לו שלט“. חפשו גם טיולי ליקוט – גם בסביבתכם העירונית תמצאו מי מלמד.
האם יש גם ויטמינים אורגניים?
התשובה שכן … הדבר הבסיסי הוא לשפר את איכות האוכל שלנו. אבל לא כולם יכולים. וגם אחרי שנים של אכילת אוכל לא אורגני, וכשאתם מתמודדים עם אתגר בריאותי, בד”כ צריך תגבור. אם תחפשו, תוכלו למצוא ויטמינים איכותיים ונקיים מתוספות , ללא הנדסה גנטית וחומרי הדברה. ויש גם ויטמינים אורגניים, כמו בון רניואל לדוגמה, שעוזר באופן מדהים להתחדשות העצם אחרי שברים או בגיל המעבר. נשמח להקשיב ולעזור.
איזון
דרכינו היום,
מניב את רווחי
המחר!
בואו נתחיל היום,
לעולם לא מאוחר!
עוזר לאנשים לגלות שיש טיפול טבעי בשיניים ללא עזרת רופא, ושזה הבסיס לכל הבריאות. מוביל את תכנית "פותחים פה לבריאות". מנכ"ל טבע-לי נטורופתיה