טופהילאיך מנביטים זרעים, קטניות וגרעינים?

לכבוד ט"ו בשבט, החלטנו ליצור עבורכם סדרת כתבות שתסייע לכם לגלות את עולם ההנבטה. בכתבה הראשונה אתם מוזמנים ליהנות מהסבר כללי לגבי הנבטה ומדריך תמציתי וברור לתהליך ההנבטה.

מהם נבטים ולמה כדאי להוסיף אותם לתפריט שלכם?

נבטים הם קטנית, גרעינים ו/או זרעים שעברו תהליך הנבטה וכתוצאה מכך הוציאו שורש, גבעול ועלים. הנבטים נחשבים לאחד המזונות הבריאים ביותר כיוון שתהליך ההנבטה מגביר באופן ניכר את כמות האנזימים והויטמינים שהצמח מכיל ובנוסף גם מכילים שפע של חומצות אמינו, פחמימות, שומנים בריאים, ומינרליים שכולם חיוניים לבריאות הגוף.

אם אתם רוצים לחסוך קצת כסף וגם לוודא שהנבטים שלכם הם נקיים מחומרים מזהמים וכימיקליים, תוכלו לבצע הנבטה בעצמכם - התהליך אינו מסובך, וניתן בהחלט לבצע אותו בבית ללא צורך בידע מקצועי או כלים מיוחדים. עם זאת, חשוב להביא בחשבון שתהליך ההנבטה מצריך תשומת לב והקפדה, שכן מדובר בצמחים עדינים אשר יכולים בקלות להירקב ולהתקלקל.

כדי להקל עליכם הכנו מדריך קצר שיסייע לכם להנביט במו ידיכם, בשלושה שלבים פשוטים:

שלב ראשון – השריה

בשלב זה הזרעים סופגים מים. כדי שהזרעים הסופגים והתופחים וקבלו מספיק נוזלים, יש להשרות אותם כך שהמים מכסים אותם לגמרי.

כמה זמן יש להשרות את הנבטים?

זמן ההשריה תלוי בעונה – בחורף נדרש מעט יותר ואילו בקיץ מספיק פחות זמן. כמו כן לנבטים שונים נדרשים זמני השריה שונים.

משך ההשריה הנדרש לנבטים שונים:

חיטה - 24 - 15 שעות

אספסת, תלתן - 5 - 4 שעות

מש - 15 - 12 שעות

קטניות שונות, עדשים - 10 - 8 שעות

חמניות, דלעת - 15 - 8 שעות

אם ההשריה נמשכת זמן רב, יש להחליף את המים פעם או פעמים. בקיץ או במזג אויר חם יש להחליף יותר.

שלב שני - נביטה

לשפוך את כל המים, לשטוף ולסנן היטב. בשלב זה הזרעים מקבלים רטיבות ואויר. אם לא נעשה זאת כראוי הזרעים עלולים להירקב. יש לשטוף את הזרעים פעם או פעמים ביום, בקיץ אפילו יותר בגלל  הנטייה להתייבשות ויצירת עובש. לאחר השטיפה המים תמיד צריכים להיות מנוקזים.

בתמונה- נבטי מש


כמה זמן לגדל?

חיטה, מש, עדשים ואחרים - לגדל כיומיים שלושה.

אספסת מגדלים יותר זמן בכדי להשיג נפח. אבל אין מניעה לאוכלם לפני כן.

כעקרון ככל שהנבטים צעירים יותר, המזון מרוכז יותר, שכן ככל שהם גדלים אחוז החלבון הולך ויורד, ועולה אחוז המים.

חמניות, לזרוע באדמה או במגש ולגדל בשמש עד לקבלת שני עלים. קוצרים פעם אחת. עלי החמניות עם הגבעול, מעולים לסלט.

חשיפה לאור

בתמונה- נבטי חיטה


כאשר מתחילה הנביטה רצוי לשים את המנבטה במקום מואר, אך לא בשמש ישירה - כדי שהנבט יקבל צבע ירוק. יוצאים מן הכלל הם זרעי  החמניות , שאותם אפשר למקם גם בשמש ומנגד נבטי מש אותם לא חושפים לאור.

שלב שלישי - אחסון הנבטים

לאחר שלבי ההשריה והנביטה אמור להופיע נבט ברור (חצי ס"מ עד 1 ס"מ) בשלב זה תהליך ההנבטה הושלם וכעת יש לאכסן את הנבטים המוכנים במקרר בכלי יבוש.

תלתן, חילבה ואספסת - ניתן לשמור במקרר עד שבועיים. חילבה וחיטה ממשיכים בצמיחה גם במקרר, אם כי בקצב איטי.

מה עושים עם הזרעים שהנבטנו?

את הזרעים הקטנים יותר, כגון מש, אספספת ועדשים תוכלו לאכול כמו שהם, כחטיף או כתוספת בריאה לסלט או תבשיל מוקפץ (או כל תבשיל שאינו כרוך בבישול ממושך).

נבטי קטניות כגון חומוס, סויה ושעועית מצריכים בישול גם לאחר ההנבטה אך משך הבישול קצר בהרבה מזה של הקטניות עצמן – כ15-30 דקות בלבד.

תוכלו למצוא שפע של מתכונים בריאים לסלטים, שייקים ועוד בספר סוד רפואי טיפוח נפשי

 

מידע נוסף תוכלו למצוא בכתבות הנוספות בסדרה:

 תועלות ההנבטה

מה כדאי להנביט?

 

 

בהצלחה ובתיאבון!


הכתבה הזו היא  פרק בספר "סוד רפואי טיפוח נפשי" הניתן חינם להורדה. הספר מכיל מתכונים, טיפים, המלצות ותוספים מומלצים לטיפול טבעי בסרטן. מוגד כשירות לציבור מבית טופהיל.

להורדה חינם של הספר- "סוד רפואי טיפוח נפשי"- לחצו כאן, הירשמו והספר יישלח אליכם במייל