האם יש לכם :
- הצטברות קשקשים או שומן על העפעפיים (אופייני לבלפריטיס קדמי)?
- הפרשה שומנית ודביקה מהעין (אופייני לבלפריטיס אחורי)?
- יובש בעין?
- עפעפיים אדומים?
- נשירה של ריסים, לעתים עד להיעלמותם המוחלטת?
- רגישות מוגברת לאור?
- רגישות בעור העפעף, תחושת גירוד שלא עוברת?
- נפיחות בעיניים?
- קושי בהסתגלות להרכבת עדשות מגע?
כל אלו הם תסמינים של דלקת עפעפיים.
מהם הגורמים למחלה?
ישנן סיבות רבות היכולות לגרום להופעת דלקת העפעפיים, המרכזיות שבהן קשורות ל:
- זיהום בעפעפיים בגלל תנאי היגיינה לקויים. כתוצאה ממקור חיצוני כמו עשן, זיהום אוויר.
- הפרשת יתר בבלוטות העפעף.
- תגובה אלרגית בבלוטות העפעף.
- מחלות עיניים אחרות, כמו דלקת הלחמית, דלקת הקרנית, עין יבשה (יובש כרוני)ועוד
- חיידקים בעפעפיים.
- טפילים – בשורשי הריסים כמות רבה מאד של הטפיל דמודקס –DEMODEX שהוא טפיל זעיר החי בתוך זקיקי ריסים, הנחשב היום לאחת מהסיבות החשובות לדלקת עפעפיים כרוניות.
- תרופות שונות – תרופות לטיפול בפרקינסון, תרופות משתנות, תרופות עבור לחץ דם גבוה ואי ספיקת לב, לדלקת מפרקים שגרונית. אם אתה לוקח תרופות ואתה נתקל בעפעפיים דביקים, עיניים בוערות, גירוד עיניים, ורגישות לאור בהיר, דבר עם הרופא על טיפולים אלטרנטיביים.
טיפול בבלפריטיס
כאמור, למחלה מספר רב של תסמינים ותופעות הקשורות בה, וכן גורמים רבים. בהתאם לכך, יש גם דרכים רבות לטיפול בה. אין עוררין על כך ששמירה על היגיינת העין היא מפתח להצלחת הטיפול. להלן חלק מהטיפולים המומלצים לדלקת העפעפיים:
- ניקוי העיניים וסביבתן – קונבנציונאלי – זהו גם אמצעי המניעה מס’ 1 למחלה, שכפי שנאמר נגרמת לא פעם מזיהום. שמירה על היגיינת העין היא צעד טיפולי ומניעתי חשוב ביותר.
- חשוב להימנע משימוש באיפור עיניים וריסים, כאשר יש לך דלקת, או עיניים רגישות.
- קומפרסים חמימים להרגעת העין.
- קונבנציונאלי – תרופות על בסיס סטרואידים (פרדניזון) לחיזוק האזור הפגוע.
- קונבנציונאלי – במקרה של זיהום חיידקי, שימוש במשחה אנטיביוטית לעיניים. במקרים קשים של זיהום, תינתן אנטיביוטיקה כללית.
הטיפול הטבעי בדלקת העפעפיים
חשוב לטפל באלרגיות שבאות לביטויי בעור כגן: סבוריאה, אקזמות, אטופיק דרמטיטיס. במצב כזה לעבור לתזונה אנטי אלרגית, להוסיף אנזימי עיכול בכול ארוחה, להוסיף פרוביוטיקה “ויטה ביוסה”
חומצת שומן אומגה-3 (בכמוסות). בנוסף, בחלק מהחולים ניתן לטפל בתכשירים המכילים חומצת שומן אומגה-3 , המצויה בשמן דגים וזרעי פישתן, לשם שיפור ההפרשה מבלוטות החלב (מייבומיאן) התורמת לסיכת הדמעות והרגשה הנוחה בעיניים (1).
ביוטין 5 מ”ג -מינון: 1-2 ליום. לילדים 5 מ”ג.
ילדים צעירים מגיבים בד”כ טוב לביוטין. הסיבה שתוספי ביוטין עוזרים היא שהויטמין מסונתז על ידי בקטריה ידידותית במעי, ולילדים צעירים הבקטריה עדיין לא נמצאת שם. לעיתים ביוטין זה כל מה שצריך, בתוספת לסדר יום, כדי לטפל בדלקת עיניים בילדים קטנים. לילדים צריך לתת 3 מ”ג ביוטין פעמיים ביום למשך שבועיים.
ילדים מגיל 4 ומעלה, בני נוער ומבוגרים יגיבו לעיתים קרובות היטב להשלמת פולאטה, B6 ו-מתיל-B12. זה מפחית בד”כ את הפרשת הסבום, ומפחית את דביקות העפעפיים כשמתעוררים בבוקר. קחו B קומפלקס אקטיבי בתוספת 4-5 מ”ג פולאטה (חומצה פולית טבעית) ליום. חומצה פולית מתערבת ביכולת הגוף לספוג אבץ מהמזון. לכן, אם משלימים חומצה פולית צריך להשלים גם אבץ, אבל רק 15-30 מ”ג ליום.
B קומפלקס אקטיבי עם תגבור של פולטה 4 מ”ג, מתיל 12 B, P5P (6B).
אבץ גליסינאט – 15 – 30 מ”ג ליום.
שמן עץ התה מדולל – במקרה שמאובחן הטפיל: כנימה מיקרוסקופית בשם Demodex בשורש השערה. למרוח על הריסים, בזהירות רבה, שלא יכנס לעין.
דבש מרפא. ד”ר מרק אלדר ממליץ למרוח דבש ישירות על העפעפיים (לא על העיניים עצמן), להשאיר אותו שם למשך 3 שעות, ולשטוף במים חמימים (1). ניסוי קליני אישר שטיפול זה עובד למבוגרים שיש להם סבוריאה. ניקוי מוחלט דרש 2-3 טיפולים למשך שבוע עד חודש. יש להשתמש בדבש מאיכות רפואית, שעבר פיסטור כדי להבטיח שהוא נקי מבקטריות ומפטריות. לשטוף את הידיים ולייבש אותן לפני מריחת הדבש. דבש מנוקה הוא דבש באיכות רפואית. הוא מכיל מרכיבים המונעים היווצרות פראוקסידים העלולים לגרום לגירוי, אדמומיות, תחושת צריבה, ורגישות לאור בהיר.
References
- Fish Oil and Blepharitis
http://fattyacidshub.com/fish-oil/benefits/fish-oil-for-blepharitis/ - Biotin and Blepharitis
https://treato.com/Biotin,Blepharitis/?a=s - טיפול טבעי ביובש בעיניים – איתי שרף
https://goo.gl/ruUu74 - טיפול קונבנציונלי בבלפריטיס – פרופ’ דוד צדוק
https://goo.gl/YUiwkb