מעשנים? הכתבה הזאת בשבילכם!

מנסים להפסיק לעשן? הכתבה הזו בשבילכם

מעל 75% מאלו המנסים להפסיק לעשן, נכנעים לסיגריה. עישון הוא התמכרות ואחד האתגרים הקשים ביותר ולכן אם ניסיתם להפסיק לעשן בעבר ולא הצלחתם – הכתבה הזו  ממש בשבילכם.

כי במקום להילחם בהתמכרות, אפשר פשוט לנטרל אותה על ידי פעולה ישירה המשנה את מבנה המוליכים העצבים במוח. התוצאה? פשוט לא יהיה לכם חשק לעשן.

אז כן. בעינינו אלה חדשות מרעישות. קחו שאיפה עמוקה (לא מהסיגריה) ובואו נצלח את המונחים האנטומיים שנפגיז פה:

 

נתחיל מהבעיה- איך מתנהג מוח של מעשנים?

תסמונת המקל והגזר של המוליך העצבי אצטילכולין אסטראז (AChE)

במוח שלנו יושב  נוירו טרנסמיטר- ( neurotransmitter )-מעביר בין עצבי שנקרא אצטילכולין- acetylcholine

אצטילכולין הוא כימיקל אורגני, המעביר שדרים לתאים. אצטילכולין הוא גם הכימיקל שנוירונים מוטוריים משחררים כדי להפעיל את השרירים והוא גם משמש כמעביר בין עצבי למערכת העצבים הסימפתטית  שתפקידה להכין  את הגוף לתגובה, במצבי לחץ.  כלומר-הנוירוטרנסמיטר אצטילכולין אחראי על המסרים העצביים במוח הקשורים לשרירים ולעצבים בגוף, וברמה הרגשית- למתח, ללחץ ולחרדה.

בנוסף, האצטילכולין חיוני לתפקוד מערכות קוגניטיביות ויכולות למידה ולזכרון טווח קצר.

smoking_effeft

ולמה פתחנו בסיפור של האצטילכולין?

כי עבור מעשנים,  כאשר ניקוטין חודר את הגוף, הוא מפעיל את אותם רצפטורים שמגרים את פעילות האצטילכולין  ולכן  בכל שאיפה של ניקוטין, תיווצר הפרשה כימית  של האצטילכולין המעביר מסרים חשמליים למערכות העצבים בגוף.

דמיינו שהניקוטין  “מתורגם” דרך ההפרשה הכימית הזו של האצטילכולין: ניקוטין יתורגם לגוף כ”פרס” והעדר ניקוטין יתורגם לגוף כ”המנעות”- כמצב לחץ וחרדה, עבור  מערכת העצבים הסימפתטית המקבלת את השדר מהאצטילכולין. כך עובד מנגנון ההתמכרות במוח. 

איך מוח של מעשן יכול לצאת מהלופ?

במרכז פן החוקר את ההתמכרות לניקוטין, בוצע בשנת 2001 מחקר על ידי דירקטור לרמן- Caryn Lerman,  והפרופ’ קולקינס- Mary W. Calkins.

לרמן וקולקינס, אוששו את כל מה שמעשן מרגיש,  כאשר הוא מנסה להפסיק לעשן-  ירידה ביכולת הקוגנטיבית.

ואין זה פלא: מעשנים המנסים להיגמל, לרוב מעידים שהם חווים “עצבים”, חוסר נוחות, אי שקט, אי נחת, לחץ, חרדה וכל אלה גורמים לירידה בתפקוד היומיומי- נראה יותר מקרים של פזרנות, שכחה, חוסר אפשרות להתמקד ולהתרכז ולעיתים קושי  של ממש לייצר מחשבה קוהרנטית.

עד למחקר הזה, רבים קישרו ירידה ביכולת הקוגניטיבית  כהיבט של אותם “עצבים” אותם חווה הנגמל ואילו פה, לרמן וקולקינס בחרו להתמקד ביכולת הקוגניטיבית  כמפתח לפתרון. את התחושות- חוסר ריכוז, חוסר מיקוד או מעין תחושת ערפול, ניתן לפי המחקרים הבאים לפתור ובכך להשיב  “שקט” למערכות המתפקדות.

הכירו- גלנטמין!

למאמר המלא עם פירוט המחקר

והנה כפי שזה מוצג במאמר המלא:

At Penn’s Center for Interdisciplinary Research on Nicotine Addiction, work on smoking cessation has been ongoing since 2001. Specifically, research from Caryn Lerman, CIRNA’s director and the Mary W. Calkins Professor in Psychiatry, concluded that people who quit smoking often report a decrease in what’s commonly called their executive functions. “They feel fuzzy. They’re forgetful,” Ashare said. “Those deficits are related to their ability to quit smoking. It was this clinical aspect of smoking cessation we thought would be useful to take further.” That’s when they turned to the acetylcholinesterase inhibitors

למאמר המלא-

גלנטמין לרוב ניתן כטיפול לדמנציה ואלצהיימר. אולם, כפי שנמצא לאחרונה, יש לו יכולות נוספות.

הגלנטמין מעכב את האנזים אשר אחראי על פירוק האצטילכולין ובכך מגביר את רמת האצטילכולין במוח. הידעתם? הגלנטמין הוא אַלְקָלוֹאִיד- תרכובת אורגנית חנקנית  שמקורו בצמח Galanthus nivalis .

יעילותו בהשפעה שהוא מייצר על המוליך העצבי אצטילכולין. כתוצאה מכך הוא משפר יכולות קוגניטיביות ומסייע לחולי אלצהיימר. פי שתראו במחקרים הבאים הוא מסייע לתסמונות גמילה של מעשנים:

smoking_ba

קדימה מחקרים

מחקרים על גלנטמין התחילו כבר בשנות החמישים בבריה”מ והשימוש התעשייתי הראשון של הגלנטמין נעשה בבולגריה ב1959. בכל הקשור להפסקת עישון, נעשה ניסוי עכברים הבודק את השפעות הגלנטמין על תסמיני הגמילה מעישון:

ניסוי עכברים בגלנטמין כתרופת גמילה

מה עשו?

הזרימו עשן ניקוטין  לעכברי מעבדה למשך 12 יום.  לאחר 12 יום, הוסרו מכונות העשן וכעת הפכו העכברים למכורי ניקוטין בגמילה. מפה נחקרו תסמיני התגובה של העכברים לפי מינונים שונים של גלנטמין שניתנו להם. המחקר הראה  כי התנהגות העכברים הראתה הפחתה בתסמיני גמילה (פחד,  קפאון) תחת צריכה של 2 מיליגרם גלנטמין ביום.

פירוט המחקר פה

בעקבות המחקר נעשה גם ניסוי בבני אדם:

שתי קבוצות, אחת פלסבו. הקבוצה שנטלה גלנטמין, עישנה בממוצע 2.3 סיגריות פחות מקבוצת הפלסבו, המהווים 12% פחות ממה שעישנה  קבוצת הפלסבו.

פירוט המחקר פה

נפלאות הגלנטמין לתסמיני גמילה מגיעים אלינו  גם ממחקר שנערך באוניברסיטת פנסילבניה על ידי החוקרים Rebecca Ashare  ו  Heath Schmidt.

יכולות הגלנטמין לתפקוד המוחי

שמידט Schmidt  חילק קבוצת עכברושים לשתי קבוצות- אחת תצרוך גלנטמין והשניה תצרוך donepezil דונפזיל- תרופה המקלה על הסימפטומים של מחלת האלצהיימר ומטרתה לשפר יכולות קוגניטיביות בדומה לגלנטמין.

בשתי התרופות אפשר היה לראות את השיפור של תסמיני הגמילה.

אבל לא הכל ורוד..

שמיטד חשד כי מכיוון שלחולדות אין מנגנון הקאה כמו לבני אדם, ייתכן והסיבה  לירידה בדרישה לניקוטין, היא פשוט מפני שהן חוו בחילה נוראית. האתגר עבור בני אדם הוא לא להחליף את התשוקה לניקוטין בתרופות המעוררות תחושת בחילה והקאה.

ולכן לאחר ניסיון במינונים, הוכרע כי  גלנטמין עדיף על פתרונות אחרים להפחתת החשק לסיגריה מבלי לעורר תופעות לוואי .

מה שבטוח- מי שהפסיק לעשן וצרך גלנטמין (המוצר באישור ה-FDA) עישן פחות סיגריות ביום ונהנה מהן פחות.

תוסף גלנטמין ניתן להשיג בארץ ובחו”ל.

מינון מומלץ

המינון ההתחלתי המומלץ של גלנטמין הוא 4 מ”ג, פעמיים ביום (2). בהמשך אפשר להעלות. עליה במינון תיעשה לאחר לפחות 4 שבועות במינון מסויים (2). גם במחקרים במתן גלנטמין למעשנים השתמשו במינון דומה (4). הכי חשוב להשתמש במוצר בשבוע הראשון – שהוא המכריע לגבי הגמילה לטווח ארוך (7).

מאיפה להשיג?

טבליות המכילות מיצוי טבעי של גלנטמין, במחיר משתלם, ניתן להשיג בחנות טופהיל. המוצר מיוצר בתנאי GMP ובאישור ה-FDA, ללא ג’לטין.

ניתן להשיג גלנטמין גם בארץ, אך לא מומלץ: המחיר משולש, הכמוסות עשויות מג’לטין לא כשר. כמו כן, המוצר שנמכר בארץ מכיל גם חומרים נלוים כמו החומר טיטניום דיאוקסיד (חומר שבארה”ב נמנעים להשתמש בו כיון שהוכח קשר בינו ובין סרטן בעכברי מעבדה).

7

References

  1. מטפלים מוזמנים לקרוא סקירה מורחבת על שימושיו של הגלנטמין להפסקת עישון בגליון הקרוב של “תזונה פלוס”, בעריכת ד”ר מרדכי הוכברג, שאמור לצאת בימים אלו. ניתן להשיג את הגליון בטלפון 08-9407466.
  2. הנחיות מינון גלנטמין באתר אינפומד.

מידע באנגלית:

3. Razadyne (galantamine) dosing, indications, interactions, adverse efects, and more

4. Galantamine Prevents Smoking Resumption | Life Enhancement Products

5. The effects of galantamine on nicotine withdrawal-induced deficits in contextual fear conditioning in C57BL/6 mice. – PubMed – NCBI

6. Low-Dose Galantamine to Potentiate the Attention-Enhancing Effects of Low-Dose Nicotine – Full Text View – ClinicalTrials.gov

7. FDA-approved Alzheimer’s drug could help smokers quit — ScienceDaily

עוזר לאנשים לגלות שיש טיפול טבעי בשיניים ללא עזרת רופא, ושזה הבסיס לכל הבריאות. מוביל את תכנית "פותחים פה לבריאות"

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

דילוג לתוכן