עדותה של מאורין רוני
לאחרונה, גברת מאורין רוני תפרה כפתור. “אז מה?” אתם בטח שואלים. למעשה, זה היה הישג ענק במאבק שלה במשך 16 שנים נגד הטרשת הנפוצה. המאבק כלל שנים של הקפדה על אורח חיים בריא. בכל שבוע, גברת רוני עברה טיפול של חמצן בתא לחץ. היא משתמשת במכונת צ’י באופן יומיומי. אבל סראזים היה הגילוי שלה ומה שעשה שינוי כה דרמטי בחייה.
“אני מרגישה נהדר עכשיו. הכול השתפר. מאז יוני האחרון אין לי חזרה של המצב. היציבות של עמוד השדרה שלי והיעדר תחושת הנמלים באצבעות מרגישים כאילו שהטרשת נעלמה. שיווי המשקל שלי השתפר, והכי חשוב הרגשת הביטחון שלי בעצמי, שהייתה לפני הטרשת, חזרה אלי. המחלה שלי מאופיינת בתבנית של התקפים ונסיגות. בזמן ההתקפים סבלתי מראייה כפולה, קשיחות, חוסר תחושה, חוסר שיווי משקל, איבוד שליטה על השלפוחית, קושי בשימוש בידיים וברגליים, תשישות, ריכוז נמוך, איבוד זיכרון ודיכאון. בזמן אחד ההתקפים.
ביוני 2003, התחלתי לקחת סראזים. בזמנו דאגתי כי הזרת שלי נהייתה לבנה והתקפלה לאחור. פחדתי שאני אאבד אותה. כשיש לך מחלה נוראית כזאת, אתה תנסה כל דבר. התחלתי לקחת סראזים, 9 כמוסות ביום. זה היה נס, בתוך חמישה ימים האצבע שלי חזרה למצב רגיל.” – עדותה של מטופלת של הנטורופט האנגלי רוברט רדפרן, מתוך הספר “Serrapeptase – The Miracle Enzyme“, 2012.
מה היא טרשת נפוצה?
טרשת נפוצה הינה מחלה אוטואימונית דלקתית שמאופיינת בפגיעה במיאלין. המיאלין הינו ציפוי מבודד שנמצא על הניורונים (התאים) שבמערכת העצבים. כאשר הציפוי הזה נפגע- נפגעת התקשורת העצבית ויתכן מוות של ניורונים שמוביל לנכות ואף גרוע מכך. למחלה מספר סוגים. הסוג הנפוץ מאופיין בתקופות של התקפים ובתקופות של רמיסיה (רגיעה) כאשר הטיפולים המוצעים מכוונים בד”כ להארכת תקופות הרמיסיה והקטנת או ביטול ההתקפים.
מה הם גורמי הסיכון לטרשת נפוצה?
- גנטיקה
- הידבקות בוירוס כגון אפשטיין בר.(3)
- חוסר בויטמין D (!)
- חוסר איזון הורמונלי.
- חשיפה לממיסים אורגנים ויתכן גם לסתימות אמלגם המכילות כספית. (4)
- רגישות למזונות מסוימים.
- עישון
- מיקרוביום לא מאוזן במערכת העיכול (6)
מה אפשר לעשות כדי להקל על הסובלים מהמחלה?
יש הרבה מה לעשות. לקבל ייעוץ תזונתי זה אחד הדברים הבסיסיים. נמצא למשל שהפחתה של מלח קשורה להפחתה בתסמינים, כמו כן דיאטה קטוגנית או צומות נמצאו כיעילים. במחקר ילדים למשל נמצא שכל צריכה של כוס ירקות נוספת הפחיתה את הסיכון להתקף ב-50%.
האם ניתן להיעזר בתוספי תזונה?
בוודאי, לתוספי תזונה חשיבות רבה בטיפול במחלה.
תוספי תזונה חשובים ל -MS הם:
-
- סראזים– אנזים מפרק (פרואליטי)- חשוב להקטנת הדלתיות ופירוק רקמות בלתי נחוצות בגוף.
- פרוביוטיקה- במחקר קליני מ-2017 נמצא כי מתן פרוביוטיקה במשך 12 שבועות שיפרה את הביטוי של הגנים האחראיים למחלה (7). במחקרים אחרים נמצאו שיפורים רבים לאחר צריכת פרוביוטיקה לתקופה. (דיכאון, חרדות, דלקתיות ועוד) (9). נמליץ על נבגי פרוביוטיקה איכותיים.
- מלטונין– במטא אנליזה שנערכה בשנת 2017 נמצא כי למלטונין השפעה חיובית על תאי T במערכת החיסון ולכן מומלץ במחלות אוטואימיוניות- דלקתיות כגון: סכרת סוג 1, לופוס וטרשת נפוצה.(8)
- בריין בוסטר– פורמולה מנצחת המכילה 7 רכיבים המזינים את המוח ומערכת העצבים: ויטמין C, מתיל B12, תמצית ג’ינקו בילובה, DMAE, בקופה מוניירי, פנילאנלין ותמצית תה ירוק.
- ויטמין D– נמצא כי ל-90% מחולי MS יש חוסר בויטמין D. עוד נמצא כי חולי MS שצרכו ויטמין D חוו פחות התקפים ופחות דלקתיות, יתרה מכך, המחקר מצביע היום על כך שיתכן שחוסר בויטמין D הוא החולייה המקשרת בן כל המחלות האוטואימוניות! מומלץ לפחות d10,000 (הרחבה)
- חומצות שומן חיוניות- אומגה 3 וגם אומגה 6 מסוג GLA מורידות את הדלקתיות של החולים ומשפרות סימפטומים.
- נוגדי חימצון/ אנטי אוקסידנטים– נמצא כי לחולים רמה נמוכה של נוגד החמצון גלוטתיון. הדרך המוכחת והיעילה ביותר להעלאת רמת הגלוטתיון היא להשתמש בACGגלוטתיון. כמו כן, להעלאת רמת הגלוטתיון אפשר לשלב גם את התוספים הבאים:
-
- חומצה אלפא ליפואית מעכבת חלבון שמעורב בהתפתחות המחלה ולכן צריכה של תוסף ALA או (עדיף) RALA עשוי לעכב את התפתחות המחלה.
- ויטמין B12– בד”כ חסר לחולים, במחקרים נמצא שויטמין זה מעכב התפתחות המחלה ומשפר סימפטומים.
- ויטמין B7 ביוטין- מנות גדולות של ויטמין זה הראו תוצאות יפות במחקרים לשיפור תסמינים של המחלה.
- ויטמין K1– ויטמין המיוצר בכבד ופועל בייצור גורמי קרישה ומסייע בבניית מיאלין ולכן מומלץ (כ- 100 מק”ג ליום) לחולי MS. ניתן לצריכה גם דרך עלים ירוקים כדוגמת פטרוזיליה.
- קנאביס – מחקרים רבים נערכו לגבי הטיפול בקנאביס לחולי MS. במחקר אחד זוהה כי הTHC הינו אפקטיבי למחלה, במחקרים אחרים זוהה כי השילוב בן THC ל- CBD מניב תוצאות. (2, 5) בתחום זה יש חשיבות לניסוי וטעיה ולהתאמת המינון הנכון למטופל הספציפי.
- ג’ינסנג קוריאני– במחקר קליני כפול סמיות נמצא כי טיפול של 250 מ”ג פעמיים ביום לשלושה חודשים שיפר את מצב התשישות והעלה איכות חיים.
תוספים נוספים מומלצים
-
- יוביקוינול 200 מ”ג (קו-אנזים Q10 פעיל) (הרחבה)
- הצמח ג’ינקו בילובה
- תמצית תה ירוק (EGCG)
- כורכומין
המלצות טופהיל
טיפול טבעי בטרשת נפוצה אפשרי, אך דורש התייעצות כדי לדרג את מגוון הפתרונות הזמינים ולהתאימם באופן אישי. נמליץ לתאם ייעוץ נטורופתי אישי.
מקורות – References
- פרוטוקולים – Life Extension
- לקנבואידים עשויה להיות תכונות מרפאות במטופלים בטרשת נפוצה
- הקשר בין וירוס אפשטיין בר וטרשת נפוצה
- חשיפה לכספית מסתימות אמלגם מגדילה את הסיכון לטרשת נפוצה
- צמח הקנביס השלם מספק הקלה סובייקטיבית בתסמינים של טרשת נפוצה
- גישה טיפולית חדשנית במיקרוביום המעי ממוקדת בדלקתיות מקומית ומערכתית
- תיסוף פרוביוטיקה ל-12 שבועות במטופלים עם טרשת נפוצה שיפר משמעותית התבטאות גנטית.
- למלטונין יש השפעות מועילות למצבים במצבים דלקתיים שונים כמו סכרת סוג 1, לופוס, אריתמטוס וטרשת נפוצה.
- לאנשים הסובלים מטרשת נפוצה יש מיקרוביום יחודי
- עדותה של מטופלת של הנטורופט האנגלי רוברט רדפרן, מתוך הספר “Serrapeptase – The Miracle Enzyme“.
- מקור התמונה – pixabay.
עוזר לאנשים לגלות שיש טיפול טבעי בשיניים ללא עזרת רופא, ושזה הבסיס לכל הבריאות. מוביל את תכנית "פותחים פה לבריאות"