עודף ברזל בדם

הברזל נוטל חלק ביצירת חלבונים ואנזימים ובכללם בהמוגלובין, שתפקידו להעביר חמצן לתאי הגוף ולהחזיר לריאות את הפחמן הדו-חמצני.

הנושא של חוסר ברזל בדם (אנמיה) מוכר יחסית. חוסר בברזל עלול לגרום עייפות, מערכת חיסונית חלשה ואנמיה.

אבל, מה קורה עם עודף ברזל? מצב זה יכול להיות גרוע באותה מידה, לפעמים אף יותר, והוא שכיח יותר מחוסר ברזל.

עודף ברזל בדם

איך בודקים את רמת הברזל? הפריטין הוא חלבון המצוי בתאים ואוגר ברזל. רמותיו צריכות להיות בין 20 ל-80 נ”ג/מ”ל. רמה נמוכה יותר פירושה חוסר ברזל – רמה גבוהה יותר מ- 80 פירושה עודף ברזל. הכמות האופטימאלית היא בין 40 ל- 60 נ”ג/מ”ל. רמה מעל ל- 100 גורמת נזק, רמה מעל ל- 200 רעילה ביותר והיא גורמת לנזקים קשים לכל מי שיש לו רמה כזו במשך פרק זמן ניכר.

חשוב לכל אדם לבדוק את רמות הפריטין בגופו כדי לברר אם אין לו תורשה המובילה לאצירת עודף ברזל בגוף. עודפי הברזל עלולים להיאגר בכבד, בלב ובלבלב. ברזל הוא זרז רב עוצמה לתהליכי חמצון, מצב שעלול לגרום למחלות קשות כמו צמקת הכבד (צירוזיס), סרטן בכבד, הפרעות קצב בלב, סוכרת מסוג 1, אלצהיימר ואינפקציות ויראליות ובקטריאליות. חיידקי מחלות המתרבים בגוף זקוקים לברזל. אם נותנים לחולה ברזל, עקב אנמיה, המחלה רק תתחזק. חוקרי סרטן מצאו לאחרונה הוכחות חדשות לכך שהשכיחות של סרטן המעי הגס גבוהה פי 2-3 כשכמות הברזל בתפריט גבוהה מדי.

הרופא שחיבר מאמר זה במקור, באנגלית,  מספר: “אבא שלי סבל מעודף ברזל – רמת הפריטין אצלו בדם הייתה גבוהה מאד. הוא תרם דם בקביעות ורמת הפריטין חזרה לנורמה. אבל, עודף הברזל שהיה אצלו בעבר פגע בלבלב וכעת הוא סובל מסוכרת מסוג 1. היום, אני כרופא מפנה אנשים לבדיקות דם לקביעת רמת הברזל והפריטין אצלם ומסתבר שלרבע מהם יש רמת פריטין גבוהה מהאופטימום. אני ממליץ לכל אדם לעבור בדיקות דם לפחות פעם בשנה. כך ניתן כמובן לגלות לא רק עודפי ברזל אלא גם, בין השאר, מהן הרמות של הויטמינים בי12, D3, ונתונים לגבי פעולת בלוטת התריס.”

סיבות לעומס ברזל: הימוכרומאטוזיס (Haemochromatosis) – שם כולל למגוון מצבים בהם יש הפרעה במטבוליזם הברזל, מצטברים עודפים ומביאים לפגיעה בתפקוד. גיל – רוב הגברים המבוגרים ונשים מבוגרות יותר נוטים להיות בסיכון רב לעודף. צריכת אלכוהול – מגבירה את ספיגת הברזל מהמזון. לדוגמה, אם שותים יין אחרי אכילת בשר, קולטים יותר ברזל מהדרוש. בישול בסיר מברזל, כשהמזון חומצי. אכילת מזונות מעובדים, כמו דגנים ולחם, המועשרים בברזל. הברזל המשמש להעשרת מוצרים אלו לא אורגני וספיגתו גבוהה מדי.

הורדת עומס הברזל : תפריט דל בברזל יכול לעזור בהורדת רמת הדלקתיות בגוף. מחקר שפורסם ב “אמריקן הארט ז’ורנאל”  לימד שלאלו להם יש רמת ברזל נמוכה בדם יש פחות סיכון להתקפי לב ואירוע מוחי. אם רמת ברזל גבוהה מהווה את הסיבה העיקרית למצבים דלקתיים ולמחלות לב וכלי דם, מובן מאליו שהטיפול היעיל הוא להוריד את רמת הברזל בדם ולא ליטול תרופות לבעיות אלו.  מסתבר שטיפול להורדת רמת ברזל גבוהה בדם הוא פשוט למדי. יש המציעים לצרוך חומרים סופחי מינרלים כמו חומצה פיטית המצויה בדגנים וגרעינים שונים. אך טיפול זה יעיל רק במקרים גבוליים. תה ירוק ותה רוזמרין מצמצמים את ספיגת הברזל, כורכום ואסטקסנטין עוזרים אף הם.

References

  1. תזונה פלוס, מאת מרדכי הוכברג – תזונאי, גליון 90
  2. Cell Rep August 2012
  3. Am J Public Health April 2013
  4. Am Heart J November 2011 Am J Clin Nutr March 2001
  5. Free Radic Biol Med April 2006
  6. Biochem Biophys Res Commun October 2001
  7. The Atlantic January 10, 2013
  8. Iron in Your Blood , June 05, 2013
  9. Life Extension Protocol

עוזר לאנשים לגלות שיש טיפול טבעי בשיניים ללא עזרת רופא, ושזה הבסיס לכל הבריאות. מוביל את תכנית "פותחים פה לבריאות"

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

דילוג לתוכן