ויטמין 12 B מתקדם: מתיל-קובלאמין

מקובל שאנו מקבלים את הויטמין בתזונה בעיקר ע"י אכילת מזונות מן החי, כגון: בשר, ביצים, חלב וגבינות. מקובל שמרבית הניזונים ממאכלים אלו לא מפתחים חסר בויטמין (Vitamin B12 deficiency), אלא…

vitamin b12

מקובל שאנו מקבלים את הויטמין בתזונה בעיקר ע”י אכילת מזונות מן החי, כגון: בשר, ביצים, חלב וגבינות. מקובל שמרבית הניזונים ממאכלים אלו לא מפתחים חסר בויטמין (Vitamin B12 deficiency), אלא אם יש בעיית ספיגה כלשהי. חסר בויטמין זה יתבטא ראשית באנמיה (רמת המוגלובין נמוכה מהנורמה), וזוהי לרוב הסיבה העיקרית לבדיקת רמתו בדם.

המעבר לצמחונות או טבעונות בדרך כלל מלווה בדאגה לגבי מחסור בויטמין  B12, אבל כיום מחסור זה קיים אצל אוכלי בשר אפילו יותר מאשר אצל הצמחונים. כיום כמעט לכולם, כולל אוכלי הבשר, קיים מחסור בוויטמין B12 בגלל: שימוש באנטיביוטיקה, הזיהום הסביבתי, הזיהום במזון, ובעיות עיכול וספיגה, שלפעמים הם דווקא מלווים את אוכלי הבשר יותר מאשר את הטבעונים. כמעט כולם צריכים תוספת של B12. אם תוצאות הבדיקה של מעבדה, מראות רמת B12 באזור ה 200, הרי למרות שרמה זו היא בתוך המסגרת, זה מחסור חמור!!!

איזה B12 לקחת?

תוסף B12 המקובל בעבר היה Cyano-cobalamin. בשנים האחרונות נכנס לשימוש מתיל B12 – Methyl-cobalamin. זהו תוסף פעיל יותר: לטיהור רעלים, לשימור פעילות המוח, למניעת סרטן. מדוע מתיל? קבוצות מתיל (CH3) עוזרות לנו בכל תהליכי חילוף החומרים הקשורים למתילציה. מהסיבות שלמעלה כמעט לכולם יש מחסור בהן, ולכן גם חסר או אי שלמות בתהליך המתילציה. מתיל B12 וגם פולטה (חומצה פולית אקטיבית – שעברה המרה בגוף, או כתוסף מזון L-5-Methyl Tetra-hydro-folate) תורמים לגוף קבוצות מתיל, שהמחסור בהם מעלה את רמת ההומוציסטאין המזיק לבריאות. לשמירת הבריאות, חשוב לעשות בדיקות של: ויטמין D, ויטמין B12 והומוציסטאין. כי הנזק של מחסורים תזונתיים, מצטבר.

פעילות רפואית של ויטמין B12

מטבוליזם – עוזר לשמירת רמות האנרגיה. חיוני לחילוף חומרים תקין חיוני. נחוץ להפיכת פחמימות לגלוקוז. לכן, לעיתים קרובות אנשים במחסור B12 חווים עייפות. B12 דרוש לתפקוד תקין של בלוטת התריס. בתת פעילות מופיעה עייפות, הרגשת קור, ירידה במצב רוח ודיכאון, השמנה, שיבושים הורמונליים  ועוד.

מערכת העצבים – הכרחי לתפקוד עצבי תקין. מונע אובדן זיכרון ומקטין את הסיכון למחלות ניווניות של מערכת העצבים. עקב תפקידו בבריאות תאי העצב ובתמסורת ביניהם, הוא תורם לתפקוד הקוגניטיבי ומשמש להקטנת הסיכון למחלות כגון אלצהיימר ודמנציה.

שמירת בריאות הלב – B12 משמש לאיזון ולהפחתת רמות הומוציסטאין גבוהות, הנחשבות כעת לגורם סיכון מרכזי למחלות לב. הומוציסטאין הוא חומצת אמינו והריכוז שלה בדם מושפע מרמות ויטמיני B, כולל B12. הומוציסטאין גבוה (בדומה לכולסטרול מחומצן, גורם לטרשת עורקים, אוסטאופורוזיס, מחלות לב וכלי דם) – נגרם ‏מחסר של: B12‎‏, פולטה (חומצה פולית) וויטמין ‏B6. ניטרול הומוציסטאין נעשה בעזרת האנזים מטיונין סינתאז (MS- Methionine Synthase) – הגורם להפיכת הומוציסטאין למתיונין. אנזים זה משתמש במתיל-קובלאמין (מתיל B12) כקואנזים לפעולתו. ‏

בריאות העור והשיער – B12 חיוני לעור בעיר, לשיער ולציפורניים עקב תפקידו בחלוקת התאים. B12 מועיל לבריאות העור על ידי הפחתת האדמומיות, היובש, הדלקת והפצעונים. הוא יכול לסייע גם לחוזק הציפרניים ולהפחתת שבירת השיער.

מסייע בעיכול – B12 מסייע לטפח חיידקים בריאים במעי. סילוק החיידקים המזיקים במערכת העיכול, בשילוב עם נוכחות החיידקים הבריאים, מסייע במניעת קנדידה ו-IBD.

נחוץ להריון בריא – ויטמין B12 נחוץ ליצירת חומצות הגרעין (או ה-DNA) שהן הבסיס לחומר הגנטי של הגוף. לכן הוא נחוץ לגדילה ולהתפתחות, ומהווה מרכיב חיוני של הריון בריא.

פריון גברים – B12 נחוץ בחלוקת תאי זרע. מחקר הראה עליה בספירת זרע. ‏‏

סרטן – מחזק את מערכת החיסון (1). נמצא יעיל במניעה אצל מעשנים במיוחד, בשילוב פולאטה (חומצה פולית טבעית בעלת זמינות ביולוגית גבוהה) – בעיקר בסרטן ריאות.

דם – B12 חיוני ליצירה של תאים בגוף. הוא מרכיב חיוני לתפקוד תקין של תאי הדם האדומים – אריטרוציטים (RBC’s) ולמניעת אנמיה.

סכרת – מתאים לטיפול בנוירופתיה סכרתית, מפחית סימפטומים.‏

אפטות בפה – לטיפול בשילוב נבגי פרוביוטיקה איכותיים ועוד.

סימני חסר בויטמין B12

(שימו לב סימני חסר ב B12 , יכולים להופיע גם כשהרמה שלו בדם גבוהה מהתקן!!!):

אנמיה כתוצאה ממחסור ב-B12, היא אנמיה מאקרוציטית – היא אנמיה בה כדורית הדם האדומה גדולה מהרגיל.

אנמיה מאקרוציטית (מאקרוציטוזיס) – אופיינית למצבים של חסר בויטמין 12B וחומצה פולית וכן בתת-תפקוד של בלוטת התריס. סיבות אחרות יכולות להיות תרופות שונות כמו טיפול כרוני בליתיום, וכן טיפול בהידריאה (תרופה כימותרפית שמשמשת בין היתר להקטנת ייצור יתר של כדוריות דם כמו למשל בפוליציטמיה). אנמיה מאקרוציטית – MCV > 100. (כדורית הדם גדולה מהרגיל). היא נחלקת לשני סוגים – מגלובלסטית ונונמגלובלסטית:

  • אנמיה מגלובלסטית – נגרמת ע”י מחסור בויטמינים החיוניים לייצור כדוריות הדם: חומצה פולית ו- 12-B, ונראה בה לשון אדומה ללא פפילות ובנוסף מצבים של נוירופאתיה – חוסר תחושה עצבית, שיכול עם הזמן להפוך לבעיה מוטורית, שיתוקים ואפילפסיה. מצב זה קשור לחוסר 12-B. חומצה פולית תעזור למחסור ב-12-B, אך לא תוכל לטפל בנוירופאתיה. מצב זה יכול להיגרם ע”י צמחונות לאורך זמן, שלשולים, בעיות ספיגה, הפרעות לבלב, גסטריטיס כרוני, ועוד. החומצה הפולית ו- 12-B שותפים לתהליך יצירת ה- DNA בתוך התאים. הטיפול הוא במתן ויטמינים אלה דרך הפה. בחוסר שלהם ייווצר DNA פגום שלא יהיה מסוגל להתחלק ועל כן יגדל עד שימות, או שיתחלק בגדלים לא שווים, בכל אופן מדובר על מומים למיניהם ומחסור חמור.
  • אנמיה נונמגלובלסטית – נגרמת ע”י מחלות כבד כרוניות הקשורות לאלכוהול, צהבות למיניהן, צירוזיס וכו’ וכן יש לה גם קשר להיפותירואידיזם – תת פעילות בלוטת התריס. ‏סימנים התנהגותיים – עייפות, בלבול, קושי בריכוז, הפרעות זיכרון, שינויים במצב הרוח ודיכאון, ‏‏קור בגפיים, נשירת שיער.‏ ‏סימנים נוירולוגיים – נימול, עקצוץ, איבוד תחושה, הרדמות, דקירות, שריפה, פסיכוזה. יכול ‏להגיע עד נכות בלתי הפיכה.‏

אנמיה בהיריון – מחסורים האפשריים בברזל, חומצה פולית ו-12-B וכן כל הקשור בדימומים למיניהם. התסמינים אצל האישה האנמית כוללים: חולשה, עייפות, דיכאון, נימולים בגפיים, בעיות במערכת העצבים, הפרעות שינה, ירידה בזיכרון, כאבי בטן ובעיות פוריות, כאבי ראש, לעיתים עור חיוור, חיוורון בריריות הגוף (הכי בולט בריריות העין הפנימיות, בלחמית, או בחלל הפה), צבע הציפורניים יהיה לבן מפושט. כמו כן ייתכנו תופעות של עלייה בקצב הלב, ירידה בלחץ דם, קשיי נשימה, רגישות לקור וחוסר תיאבון.

  • בהריון מומלץ לתגבר את המזונות העשירים בברזל, במיוחד בספירולינה, מורינגה, ירקות עלים ירוקים, אגוזים, פיסטוקים, וזרעים. לא מזונות שהועשרו בברזל כמו קורנפלקס. לתגבר בתוספי ברזל טבעיים, מתיל B12, ח’ פולית.

סימני חסר המופיעים בספירת דם

MCV=Mean Cell Volume –  MCV, נפח ממוצע של כדורית אדומה. מסמל כמה המוגלובין יש בכל אריטרוציט. רמה תקינה של ה- MCV היא 99-80. עלול להיות MCV ‏ גבוה, עד למצב קיצוני של אנמיה חרמשית ‏‏(ממאירה sickle cell anemia). (MCV גבוה – במצב של חסר 12B , ראה גם: אנמיה לעיל)

MCH – משקל ממוצע של המוגלובין בתא דם אדום. , MCH – mean corpuscular hemoglobin ערך זה הנכלל בספירת דם, מחושב לפי שקלול של כמות ההמוגלובין בתא, ומספר תאי הדם האדומים. ערכים נורמליים של MCH הם 26-34 פיקוגרם. הנוסחה המדויקת היא: ערך ההמוגלובין כפול 10 חלקי מספר תאי הדם האדומים (RBC). ערך MCH קטן מהנורמלי נקרא היפוכרומי (hypochromic), והוא יכול לנבוע מאנמיה עקב חוסר ברזל. ערך נורמלי מכונה נורמוכרומי – normochromic, בעוד ערך גדול מהנורמלי נקרא היפרכרומי – hyperchromic. ‏‏

MCHC – ריכוז המוגלובין בתא. MCHC- mean cell hemoglobin concentration, mean corpuscle. ריכוז ממוצע של המוגלובין בנפח נתון של תא דם אדום – ערך זה הנכלל בספירת דם מחושב לפי שקלול של כמות ההמוגלובין בתא, ו- המטוקריט (החלק שתופסים תאי הדם האדומים מכלל נפח הדם). ערכים נורמליים של MCHC הם בין 28% ל– 33% או 32-36 גרם לדציליטר. הנוסחה המדויקת היא ערך ההמוגלובין בגרמים מוכפל ב- 100 חלקי רמת ההמטוקריט. הערך הוא אינדיקציה לצבעו של תא הדם. ערך נמוך יכול ללמד על ריכוז המוגלובין נמוך, היכול לנבוע מאנמיה עקב חוסר ברזל.

בדיקת B12  

מתי עושים את הבדיקה? דרוש את זכותך! קיימות מספר אינדיקציות לביצוע הבדיקה:

א. לבירור של אנמיה בדם. רמת B12 נמוכה גורמת לפגיעה בתאי הדם האדומים ולשינוי בגודלם, ולכן נקראת גם אנמיה מגלובלסטית.

ב. לאחר ניתוחי קיבה ומעי, בו נפגע האזור שאחראי על ספיגת הויטמין.

ג. בעיה בספיגת הויטמין עלולה להיווצר גם בשל התרבות חיידקים במעי (bacterial overgrowth) כגון קנדידה והפרעה לספיגה תקינה של המזון, חסר באנזימי לבלב ומעי, האחראים על הספיגה עקב בעיה לבלבית, ומחלות אחרות של המעי, הגורמות להפרעה בספיגה כגון מחלת צליאק וקרוהן.

ד. תסמינים וסימנים הקשורים למע’ העצבים הפריפרית– תחושת נמלול/עקצוץ בקצות הגפיים או חוסר תחושה.

הבנת תוצאות הבדיקה

בדם יש ‏B12‎‏ פעיל קשור לטרנס-קובלאמין. בבדיקת מעבדה רואים את כלל ‏B12‎‏ בדם ‏ולא כמות פעילה. רמות תקנית הן 200-950 פיקוגרם/מיליליטר או 148-635 pmol/L. (שוני רב בין קופות החולים).

רצוי וחשוב מאוד, שרמת ה-B12 תהיה בגבול העליון התקני.‏ לפחות 500 או 600, כדי להיות על סף מצב תקין, וגם רמה זו עדיין אינה נותנת ביטחון מלא.

עודף B12: כאשר הערך מעל 1500, קהות חושים בקצות הגפיים. נמצא שעודף יכול להיגרם רק ע”י זריקות.‏

B12 יכול להיאגר בגוף האדם – חסר יופיע רק לאחר מספר שנים (+4), אולם אז עלולים להיווצר כבר נזקים בלתי הפיכים.

מחלות קשורות בחסר בויטמין B12

אנמיה מגלובלסטית, אנמיה ממארת (pernicious anemia), התרבות יתר חיידקית במעי (bacterial overgrowth), דלקת של הלבלב (pancreatitis), מחלות מעי דלקתיות (קרוהן), אנורקסיה נרבוזה, מחלת צליאק, תסמונת הלולאה ה”עיוורת” (blind loop syndrome) לאחר ניתוחי קיבה.

סיבות לחוסר B12

פגיעה בפלורה של המעי עקב אנטיביוטיקה!!!, בעיות ספיגה, היפוכלורידריה (תת חומציות בקיבה), נפוץ אצל קשישים, כריתה ‏מלאה\חלקית של הקיבה, ‏IBD‏ – בעיקר מחלת  ‏Crohn’s‏, טבעונים וצמחונים.

מקובל כי רמות נמוכות מהתקין של B12 בדם נגרמות לרוב עקב חוסר צריכה מספקת במזון, אבל יתכן ומצביעות על בעיה בספיגתו, עקב מחלת קיבה, לבלב או מעי, שימוש באנטיביוטיקה, לאחר ניתוחים וכו’.

במידה ומתגלה חסר B12  ורוצים לאתר את הסיבה עושים לרוב את מבחן “שילינג” http://infomed.co.il.

סיבות לעודף B12

רמות גבוהות מהתקן עלולות להיגרם עקב מחלת כבד (שחמת הכבד \ הפטיטיס), ובסוגים מסוימים של סרטן הדם (לויקמיה).

התוויות עיקריות

אנמיה מאקרוציטית, עייפות, דיכאון, נימולים בגפיים.

מינון מומלץ

1000mcg – 5000mcg מתיל קובלאמין, טבלית 1 ביום, מציצה תחת הלשון.

חשוב לקבל B12 ביחד עם ויטמין B קומפלקס פעיל. B12 הוא אחד מויטמיני B – החיוניים בין השאר ליצירת אנרגיה לטיפול ולהפחתת דיכאון, חרדה ולכל התופעות הנלוות להן, לשמירה על בריאות מערכת העצבים, העור, העיניים, השיער, הכבד והפה, ‏שומרים על טונוס שרירים לאורך כל מערכת העיכול ודרושים לפעילות מוחית תקינה.‏ לויטמיני B יש אפקט סינרגיסטי בגוף. לכן, ‏כשיש חסר באחד מהם, יש חשיבות לתת גם את המכלול ביחד עם הויטמין החסר.

“מתיל-B12 תומך בתהליך המתילציה, אבל הוא צריך מתיל-פולאט כדי לעבוד. וגם, אם למטופל חסר גלוטתיון, מתיל-B12 לא יעבור ממקום למקום. כך שאם תיספנו ורמת ה-B12 לא עולה, חשוב לתמוך ברמות הגלוטתיון” — ד”ר בן לינץ’ (2)

המלצות טופהיל

בהמשך למה שכתבנו למעלה, נמליץ להתחיל עם בי קומפלקס אקטיבי – המכיל את הנגזרות הפעילות של ויטמיני B, כולל מתיל-B12 וחומצה פולית טבעית, בכמות מספקת. הנה מוצר איכותי שחוינו איתו תוצאות טובות.

קשירת B12 בגוף: B12 נקשר ברוק ל ‏R-Binder‏ ולאחר מכן לגורם הספיגה – intrinsic factor ‏IF‏ בקיבה שמלווה אותו לאתר הספיגה, קושר אותו ועוזר ‏לו בתהליך הספיגה.‏ על כן יש עדיפות לקחת אותו בטבליות למציצה.

כשרמת ה-B12 נמוכה כדאי להעלות אותה במהירות, ואז בנוסף ל-B COMPLEX האקטיבי כדאי להוסיף גם מתיל-B12. איזה מתיל-B12 להוסיף? אפשר כמובן בטיפות (מבצע שלישיות – ובכל בקבוק 100 מנות במחיר 60) אבל הן מכילות חומר משמר ואינן נקשרות לרוק. אז כשיש חוסר גדול, או אם מעדיפים B12 למציצה שכן הוא ללא חומר משמר, נוכל לעזור לכם להשיג מתיל-B12 עוצמתי למציצה5000 מק”ג, ללא חומר משמר  וללא תירס  ואם הרמה לא מאד נמוכה אפשר גם פעם-פעמיים בשבוע.

לשיפור הספיגה והפעולה, כדאי גם לתמוך עם AGCגלוטתיון.

כשרמת ה-B12 נמוכה כדאי להעלות אותה במהירות, ואז כדאי בנוסף ל-B להוסיף גם B12 למציצה במינון של 5000 מ”ג ליום, וללא חומרים משמרים. אם הרמה לא מאד נמוכה, אפשר לקחת גם פעם-פעמיים בשבוע.

מי שיכול עדיף שיימנע מה-B12 בנוזל מהסוג שנמכר בארץ, שכן הנוזל מכיל חומר משמר.

[sc name=”tevali”]

עדויות משתמשים

“מתיל- קובלמין הוא הפורמולה המספיגה ביותר של B12!  מעולה להעלאה מהירה של האנרגיה ולמגוון תפקודים. זו הפורמולה הטובה ביותר שנתקלתי בה. שימו לב- הוא גם מגביר את התיאבון…”

אפריל 2014

“אני חושבת שזה ה B12  הטוב ביותר שיש כיום בשוק. גיליתי שהמתיל- קובלמין טוב יותר מה- ציאנוקובלמין. הכל  עשוי מרכיבים טבעיים ובמחיר הגיוני. ממליצה בחום לכולם. תודה רבה!”

נובמבר 2012

“עוזר לי מאוד ובעל טעם מצוין”

אוקטובר 2016

“אני רוכש את התוסף מתיל- קובלמין גם עבורי וגם עבור אימי בת ה86. אני שם לב לשינוי אצלה כאשר היא שוכחת ליטול את התוסף- היא נהיית פחות מרוכזת. עם B12 היא מתפקדת מעולה- כאילו הטעינו לה את הבטרייה. מומלץ מאוד”

References

  1. דוקטור אייקס
  2. ד”ר בן לינץ

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

לכל הפוסטים

דילוג לתוכן