P5P (פרידוקסל 5 פוספט) הוא קו-אנזים פעיל יותר של פירידוקסין (B6) , בעל ביצועים ביולוגים משופרים. כל הצורות של B6, טבעי או סינטטי, חיבות לעבור המרה ל- P5P, כדי שהגוף יוכל להשתמש בהן (2).
הפירידוקסין אינו עמיד בחימום, כך שאיכותו נפגמת בבישול. הוא משתתף בתהליכי שחרור פחמימות לצורכי אנרגיה המאוחסנות בכבד ובשרירים. הוא נספג במעי הדק ונאגר בכבד, בדומה לויטמיני B נוספים, ומהווה אבן יסוד בבריאות האדם. מטפלים ורופאים רבים נוהגים להדגיש את חשיבותו, בשל מעורבותו הרבה בכל כך הרבה תהליכים חיוניים.
הפירידוקסין נתגלה לראשונה בניסויים על חולדות ב-1930. בשנים 1953-1952 פרצה באמריקה מגיפה של חוסר בפירידוקסין, לאחר שאלפי תינוקות ניזונו בתכשיר תעשייתי, שהיה מורכב מחלב שעוקר בטמפרטורה גבוהה. כתוצאה מכך, איבד החלב את תכולת הוויטמין שבו ותינוקות רבים לקו ברגישות יתר של מערכת העצבים ובפרפורים.
פעילות רפואית של P5P
חיוני במטבוליזם של חומצות אמינו. מהווה קו-פקטור חשוב בהפיכת טריפטופן לניאצין, ואחראי ליצירתם של נוירו טרנסמיטורים שונים כגון סרוטונין, נוראפינפרין, GABA ודופמין. תפקידיו המטבוליים הנוספים חלים גם על פחמימות ושומנים.
חיוני ביצירת כדוריות אדומות בגוף.
מייצר חומרים האחראים על חומרים מוליכים במערכת העצבים (כגון מיאלין).
חשוב ליצירת פרוסטגלנדינים והורמונים אחרים. פועל נגד בחילות בתחילת ההיריון.
משמש להפחתת רמות הומוציסטאין בדם, בשילוב עם חומצה פולית (B9) ו- B12. רמות גבוהות של חומצת האמינו הזו עלולות לגרום למחלות לב וכלי דם, הפרעות בקרישה, התקפי לב ושבץ איסכמי.
חיוני ליצירת DNA ו- RNA.
מאזן את רמות המלחים בגוף ע”י הורדת ההורמון פרולקטין.
מגביר ספיגת מגנזיום וחשוב למטבוליזם של מינרלים נוספים.
תורם למניעת סכרת ע”י הורדת רמת ההמוגלובין שקשור לגלוקוז (C1A).
הגברת תפקוד מערכת החיסון (סיוע ביצירת תאי T).
מפחית היווצרות של סידן אוקסאלאט בכליות ומסייע בטיפול באבנים בכליות.
התוויות נוספות:
בעיות של הולכה עצבית או מחלות עצביות אחרות, דיכאון, דלקת התעלה הקרפאלית.
אקאתזיה (Akathisia) – תופעת לוואי של תרופות פסיכיאטריות נוירולפטיות (לפסיכוזה), הגורמת לתחושה פנימית של חוסר מנוחה ותנועתיות יתר.
איזון הורמונאלי – תסמונת קדם ווסתית.
בחילות, גם בהיריון. וויסות פעולות מעיים, צרבות.
טיפול בהפרעות קשב וריכוז – ADD, ADHD
דלקות מפרקים.
סימני חסר
פגיעה במערכת החיסון
עצבנות ובלבול
חוסר תשוקה מינית
הפרעות שינה
אבנים בכליות
רמת סוכר נמוכה
בצקות בהריון
הפרעות בקצב הלב עם בעיות במערכת העצבים הסימפתטית
בעיות עור – ייתכן חוסר קל בפרידוקסין, אך הוא די נדיר.
סימני עודף
סימן העודף היחיד הינו אובדן תחושה בבהונות.
מקורות תזונתיים
קטניות, ירקות (גזר, תרד, אפונה), פירות (בננות, אבוקדו), תפוחי אדמה, חלב ומוצריו, ביצים, דגים, בשר, קמח מלא, שמרי בירה.
התוויות נגד
הפירידוקסין נחשב לוויטמין בטוח לשימוש, אך ייתכנו תופעות אלרגיות נדירות. במינון גבוה, הוויטמין עלול לגרום לאקנה, אלרגיה, רגישות לאור, בחילות, הקאות, כאבי בטן, אובדן תיאבון, עלייה ברמות תפקודי הכבד בדם, כאבי ראש ורגישות בשדיים. אצל תינוקות, תיתכן הפחתה של רמות החומצה הפולית, היפוטוניה (מתח שרירים נמוך) ובעיות נשימה. יש לשים לב למינון נכון בטיפול בנשים בהיריון, כדי לא ליצור עודף פירידוקסין, אשר עלול לגרום להתקפים אצל היילוד.
אינטראקציות עם תרופות, תוספים, צמחי מרפא, ומזון: * אנטיביוטיקה מסוג Cycloserine עלולה להפחית את רמות הפירידוקסין בדם. * תרופות לאסטמה (Theophylline), יתר לחץ דם (Hydralazine), שחפת (Isoniazid) ושיגרון (Penicillamine) עלולות להפחית את רמות הפירידוקסין בדם. * תרופות וצמחים הורמונאליים עלולים להפחית את רמות הפירידוקסין בדם. * פירידוקסין מפחית את השפעותיהן של התרופות Levodopa (לטיפול בפרקינסון) ו- Phenobarbital ו- Phenytoin (לטיפול באפילפסיה).
סיכום
הפירידוקסין חשוב לתפקודה התקין של מערכת החיסון, הריריות, העור, תאי הדם והעצבים. הוא מווסת את רמות ההומוציסטאין בדם, ביחד עם חומצה פולית (B9) ו- B12.
שימושיו העיקריים הינם מניעת דיכאון, אנמיה, בצקות, אבנים בכליות ואיבוד תיאבון, הקלה על בחילות בזמן ההיריון ועל תסמונת קדם ווסתית, שמירה על בריאות העור ותמיכה בהרזיה. ניתן לקבל את הוויטמין בטבליות, כוויטמין בודד או כחלק מקומפלקס B .
הערות: צובע את השתן בצהוב זרחני.
מחקרים
במחקר רנדומאלי, כפול סמיות עם קבוצת ביקורת, נבדקו 533 אנשים שעברו ניתוח להכנסת סטנט בעורקים הכליליים. המטרה היתה לבדוק אם אותם הוויטמינים התורמים להורדת רמות ההומוציסטאין בדם (B6, B9, B12) יעזרו בתמיכה לאחר הניתוח. קבוצה אחת קיבלה כל יום 1 מ”ג חומצה פולית, 400 מק”ג B12 ו-10 מ”ג B6. קבוצת הביקורת קיבלה פלסבו. הממצאים הראו, כי לקבוצה שקיבלה את הוויטמינים היו פחות תופעות לא נעימות לאחר הניתוח, מהקבוצה שקיבלה את הפלסבו. החוקרים הניחו, כי הורדת רמות הומוציסטאין בדם לאחר ניתוח, על ידי תוספים, חשובה להרגשה הטובה שלאחריו.
במחקר רנדומאלי שני קיבלו 123 נשים הרות, הסובלות מבחילות, תוסף של ויטמין B6 25 מ”ג או ג’ינג’ר (650 מ”ג), שלוש פעמים ביום, לארבעה ימים. הממצאים הראו הפחתה בבחילות והקאות לאחר נטילת התוספים.
אופן השימוש
חשוב לקבל p5p ביחד עם ויטמין B קומפלקס פעיל. p5p הוא אחד מויטמיני B – החיוניים בין השאר ליצירת אנרגיה לטיפול ולהפחתת דיכאון, חרדה ולכל התופעות הנלוות להן, לשמירה על בריאות מערכת העצבים, העור, העיניים, השיער, הכבד והפה, שומרים על טונוס שרירים לאורך כל מערכת העיכול ודרושים לפעילות מוחית תקינה. לויטמיני B יש אפקט סינרגיסטי בגוף. לכן, כשיש חסר באחד מהם, יש חשיבות לתת גם את המכלול ביחד עם הויטמין החסר.
המלצות טופהיל
נמליץ להתחיל עם B Complex #12 – בי קומפלקס פעיל ונקי, ללא הנדסה גנטית (הרחבה מדוע זה חשוב), ללא חומר משמר וללא תוספות. ואז להוסיף P-5-P לפי הצורך . P-5-P מרוכז של 40 מ”ג אפשר להשיג בחנות טופהיל.
ניתן להשיג גם פירידוקסאל-5-פוספאט תוצרת סולגאר בארץ, אך המוצר שבארץ מכיל טיטאניום דיקואסיד (חומר שבארה”ב נמנעים להשתמש בו כיון שהוכח קשר בינו ובין סרטן בעכברי מעבדה).
References
Vitamin B6 – Alliance for Natural Health
עוזר לאנשים לגלות שיש טיפול טבעי בשיניים ללא עזרת רופא, ושזה הבסיס לכל הבריאות. מוביל את תכנית "פותחים פה לבריאות"