ליזין היא חומצת אמינו חיונית ובמילים אחרות הגוף לא מייצר אותה אלא זקוק לתוספת מבחוץ.
באילו מזונות ניתן למצוא באופן טבעי את חומצת האמינו ליזין?
ליזין נפוצה מאד במזונות שמקורן בחי (בשר, דגים ועוף, כמו גם חלב וביצים), אך ניתן להשגה גם לבעלי תזונה טבעונית מאחר שהוא קיים בקטניות. צמחונים ימצאו אותה בכמויות גדולות: בקינואה, עדשים, גרעיני דלעת, פולי סויה, שעועית, אפונה, אזוקי, גרגרי חומוס, כוסמת, פיסטוקים, שיבולת שועל, בצמח הירבוז, כרוב קייל, שזיפים, תרד, תפוחי אדמה, מלונים כתומים, נבטי אספסת, מנגו ופפאיה. בנוסף ליזין נמצאת בשפע באצות ספירולינה.
תועלות רפואיות נוספות של חומצת האמינו ליזין
מחסור בליזין המגיע דרך המזון, מביא למחסור בניאצין שיכול לגרום לחוסר בוויטמין B.
מחסור בליזין עלול לגרום לאנמיה, עייפות, בחילות ואובדן תיאבון. סיבוכים בריאותיים נוספים כתוצאה מחוסר ליזין בתזונה הם: אבנים בכליות, עייפות, חוסר תיאבון ועוד. לצורך בליזין לייצור נוגדנים.
הרפס – ליזין נחוצה לייצור נוגדנים, היא חומצת אמינו הנחקרת ביותר בטיפול במחלות ויראליות, בעיקר הרפס. בזמן שגשוג ההרפס יש צורך בתפריט דל ארגינין ומוגבר ליזין, כי ליזין וארגנין מתחרות בספיגה זו בזו. תוספת ליזין למזון נחוצה לטיפול במחלת ההרפס, בצירוף דיאטה מעוטת ארגינין. כדאי לצרף: אבץ, ויטמין C, ניאצינאמיד וצמחים אנטי-ויראליים.
מערכת העיכול – תפקוד המעיים ושיפור התיאבון.
גדילה, גובה – חומצה אמינית זו משפיעה על צמיחה בילדות, היא חשובה לקליטת סידן ובניית עצמות, בעיקר אצל ילדים.
קשב וריכוז – חוסר ב ליזין גורם לבעיות ריכוז.
עייפות – חסר של ליזין גורם לעייפות כרונית, תשישות, בחילה, טשטוש חושים ואנמיה.
המלצות טופהיל
במצבים שלמעלה נמליץ לבחור הוספת ליזין עם אכינצאה וויטמין C – פורמולה מעולה לחיזוק מערכת החיסון המתאימה לטבעונים.
עוזר לאנשים לגלות שיש טיפול טבעי בשיניים ללא עזרת רופא, ושזה הבסיס לכל הבריאות. מוביל את תכנית "פותחים פה לבריאות"