עוצמת דבש מנוקה – עיקרי הדברים:
הדירוגים הטובים ביותר של דבש מאנוקה הינם UMF (מעל 15) ולאחר מכן MGO (מעל 400 ומחברה מוכרת).
אם אתם רוצים לקבל תוצאות טובות ומהירות העדיפו דירוגים גבוהים כמובן.
מה ההבדל בן MGO, UMF, KFactor ו- Active / Bio Active?
ככל שדבש מנוקה הניו זילנדי הופך להיות יותר פופולרי כך קמות שיטות חדשות לדירוג איכותו.
החדשות הטובות: מערכות הדירוג מאפשרות לנו להבדיל בן סוגי ואיכויות הדבש.
החדשות הפחות טובות: לכל אחת ממערכות הדירוג הללו יש רעיון שונה (לפעמים רעיון שונה מאוד) של מהי ‘איכות’. השוואה של דבש מנוקה UMF של 10+ לבין KFactor 12 היא לפעמים דומה להשוואה בן תפוחים לתפוזים.
אבל לפני הכל בואו ניזכר למה דבש מנוקה הינו מזון על מדהים: לדבש מנוקה פעילות אנטיבקטריאלית שהוכחה במחקרים רבים. החומר הפעיל הראשוני שזוהה היה מי חמצן שנוצרו ע”י האנזים גלוקוז אוקסידאז שמטרתו הראשונית היא לפרק את הצוף שבפרחים לסוכר – תוצר הלוואי של פירוק זה הינו מי חמצן hydrogen) peroxide). הבעיה: מי החמצן מאוד רגישים לחום ולכן כל דבש שעבר פסטור (חימום) -תועלתו האנטיבקטריאלית מאוד מופחתת עד לא קיימת. מי חמצן מתפרקים גם כאשר הם נחשפים לאנזים שנמצא ברוק ובדם.
בשנת 1981 גילו חוקרים מאוניברסיטת וויקאטו בניו זילנד כי גם לאחר נטרול מי החמצן בדבש מנוקה, הוא עדיין הפגין פעילות אנטיבקטריאלית חזקה. פעילות אנטיבקטריאלית זו, המכונה פעילות ללא-חמצן (NPA), מבדילה את מנוקה מכל שאר סוגי הדבש וזו הסיבה שהוא כל כך מבוקש.
כמה שנים לאחר מכן גילו גם את הסיבה לפעילות הדבש ללא מי החמצן- הימצאות החומר מתיל גליוקסל (MGO).
בעוד שברוב סוגי הדבש מתיל גליוקסל נמצא בכמויות קטנות (בדרך כלל: 0 עד 7 מ”ג /ק”ג), דבש מנוקה יכול להכיל עד פי 100 MGO מאשר דבש רגיל!
מה שמייחד את המתיל גליוקסל הוא שהוא עמיד בפני חום והוא לא מתפרק כאשר הוא חשוף לרוק ודם כמו מי חמצן ולכן הוא הרבה יותר פעיל.
לא כל סוגי דבש המנוקה נולדו זהים!
חשוב לדעת אילו מערכות לדירוג דבש של מנוקה אמינות ואילו אינן ולצרוך את הדבש המתאים לכם בהתאם.
השאלה החשובה ביותר: האם יש לדבש זה פעילות ללא חמצן וכמה הוא חזק? מערכות הדירוג הטובות ביותר של דבש מנוקה יתמקדו במדידת חוזק הפעילות ללא הפרוקסיד של הדבש. אמנם טוהר הדבש חשוב, אך הוא הופך פחות חשוב אם אתם יודעים מהי כמות המתיל גליוקסל בדבש. הסיבה לכך היא שרמות גבוהות של מתיל גליוקסל נמצאות רק בדבש מנוקה. אז אם לדבש יש רמה גבוהה של NPA, אתם יכולים להיות בטוחים שזהו דבש מנוקה אמיתי. מערכות דירוג המדווחות רק על טוהר הדבש אינן מספקות מכיוון שאנו יודעים שלא בכל דבש מנוקה יש מתיל גליוקסל. כמו כן, מערכות המדווחות על ‘פעילות’ של הדבש בכללותו (הן פעילות חמצן והן פעילות ללא חמצן) יכולות להטעות מאוד. מערכות הדירוג הללו מטשטשות את נושא המתיל גליוקסל. לרוב נמצא שכאשר דבש מחברות אלו נבדק בבדיקה בלתי תלויה, יש בו מעט מאוד עד 0 מתיל גליוקסל.
דירוג UMF
UMF מייצג את Unique Manuka Factor והיא אחת ממערכות הדירוג הטובות ביותר שקיימות. דירוג זה מנוהל על ידי UMFHA, שהוא ארגון ניו-זילנדי שמחזיק בקרת צד שלישי המפקחת על השימוש בסימן המסחרי UMF ועל בדיקות איכות הדבש. (ניתן לחפש על פי שם חברה באתר ארגון ה-UMF (קישור) ארגון זה גם מממן מחקרים בנושא. UMF מודד את רמות ה- MGO וה- DHA (הצורה הטבעית של מתיל גליוקסל בדבש) בדבש מנוקה כדי לקבוע את ה- NPA שלו (פעילות ללא חמצן), שהיא כיום השיטה האמינה ביותר. UMF בודק גם אם נמצא לפטוספרין, תרכובת טבעית המיוחדת למנוקה, כדי להבטיח טוהר הדבש. על פי UMFHA, מספיק 100 מ”ג / ק”ג לפטוספרין כדי להבטיח שהדבש הוא מנוקה אמיתי.
המספרים המשמשים את UMF נעים בדרך כלל בין 5+ ל- 24+. ניתן למצוא דבש UMF 30 ומעלה, אך הוא נדיר. המספר משקף את חוזק הפעולה האנטיביוטית של הדבש ביחס לחוזק האנטיביוטי של הפנול. (פנול הוא חומר חיטוי נפוץ ומשמש לעיתים קרובות במחקר כמדד כדי להשוות את החוזק היחסי של חומרים אנטיביוטיים אחרים (כמו דבש מנוקה). ציון של 5+ פירושו שחוזק האנטיביוטיקה של המנוקה הוא בעל חוזק שווה לתערובת של 5% פנול ו 95% מים. ציון של 20+ פירושו שדבש הוא אנטיבקטריאלי כמו תערובת מים של 20% פנול. יש לציין כי דבש מנוקה המדורג מתחת ל UMF 10 אינו נחשב כבעל פעילות אנטיבקטריאלית משמעותית.
דירוג MGO
MGO היא מערכת הדירוג הכי פשוטה אשר מודדת את כמות המתיל גליוקסל בדבש. מכיוון שכמות המתיל גליוקסל היא הגורם העיקרי שמשקף את חוזקו האנטיבקטריאלי של מנוקה זהו דירוג די טוב.
הדירוגים של MGO נעים בין 30+ ליותר מ- 800+, כלומר דבש שדירוגו MGO 550+ יכלול לפחות 550 מ”ג של MGO בקילוגרם דבש.
היתרון: קל לבדיקה עבור החברות.
החיסרון: בד”כ אין פיקוח של צד ג’ על הבדיקה. חיסרון נוסף: נוכחות מתיל גליוקסל בדבש לא מבטיחה בהכרח שמדובר בדבש מנוקה אמיתי. לסוגי דבש רבים יש רמות נמוכות של מתיל גליוקסל אשר אינן מספקות שום תועלת אנטיבקטריאלית. אם אתם קונים דבש בדרגה נמוכה (פחות מ- MGO 100), אין אחריות שהדבש הוא בעיקר דבש מנוקה אבל מעל MGO 100 זה ככל הנראה דבש מנוקה טהור.
דירוג MGS
Molan Gold Standard- דירוג זהב מולן- מדובר בדירוג איכותי של מוצרי ד”ר פיטר מולן. ד”ר מולן הוא המדען שגילה במקור את הפעילות האנטיבקטריאלית ללא-חמצן של דבש מנוקה. הוא נחשב לסמכות המובילה במחקר רפואי על דבש מנוקה בעולם עד מותו בשנת 2015. ערכת MGS מבצעת ביקורת עצמאית בשלבים שונים של ייצור דבש על מנת להבטיח כי תקני האיכות שלהם יתקיימו על ידי יצרני הדבש. בדומה ל UMF דירוג זה מודד את רמות ה- MGO וה- DHA בדבש ומקצה ציון בין 5+ ל- 30+. מספר זה מתאם לחוזק הפנול המקביל לפעילותו האנטיבקטריאלית של הדבש. תקן MGS לא יספק ציון לדבש בעל רמות MGO של פחות מ 100 מ”ג / ק”ג ולכן ברור כי מדובר בדבש מנוקה אמיתי.
דירוג KFactor
KFactor היא מערכת דירוג שנוצרה ובאה לידי שימוש אך ורק על ידי חברת Wedderspoon. תהליך הדירוג הנוכחי של KFactor מבוסס על מדידת כמות הפולן בדבש בכדי לקבוע טוהר.
KFactor לא מודד את חוזקו האנטיבקטריאלי של הדבש. פירוש הדבר שהם כרגע לא מספקים שום מידע לגבי ה- NPA בדבש שלהם.
ישנן שלוש דרגות: KFactor 12, KFactor 16, KFactor 22. בעוד שמספרים אלה עשויים להיראות דומים למערכות דירוג אחרות, הם מתייחסים למעשה רק לאחוז פולן מנוקה בדבש. KFactor 12 = 65% מהפולן הוא פולן מנוקה, KFactor 16= 75% ו 22 KFactor = 90%.
מעבר לבעייתיות המבלבלת במספרים יש לשים לב כי שהחברה מייצרת פולן גם למינים דומים אחרים (כמו עץ הקנוקה – kanuka). משמעות הדבר היא שדבש KFactor יכול להיות דבש מנוקה אבל הוא גם יכול להיות דבש קנוקה. ולמרות שזה טעים כמו מנוקה, לדבש קנוקה אין את אותן תכונות של דבש מנוקה אמיתי. מסיבות אלה רצוי להימנע מצריכת דבש שמשתמש במערכת דירוג זו.
דירוגים אחרים כגון” פעיל/ ביו אקטיבי
חברות אחרות משתמשות במערכות דירוג כמו ‘פעיל’, ‘ביו אקטיב’ או ‘פעילות כוללת’. מערכות דירוג אלה מתייחסות הן לפעילות החמצן והן לא לפעילות החמצן של הדבש. זה יכול מאוד להטעות מכיוון ש- כפי שהוסבר- הפעילות האנטיבקטריאלית של מי חמצן מתדרדרת במהירות רבה כאשר היא נחשפת לנוזלים, חום ואור שמש. פעמים רבות כאשר נבדקים מותגי דבש אלה הם מכילים רמות נמוכות מאוד של מתיל גליוקסל ואינם מראים פעילות אנטי-בקטריאלית שאינה מי חמצן.
דירוג דבש מנוקה – מקורות להרחבה
- UMF™ vs MGO vs KFactor vs BioActive vs MGS vs NPA? Who’s confused about Manuka Honey?
- UMF Manuka Honey vs KFactor vs Active vs MGO – Which Can I Trust?
- ארגון ה-UMF.
- כתבת הרחבה על דבש מאנוקה – כאן באתר.
מה אם היה ניתן לשפר את הבריאות שלך בתוך חודש? קבלו תמיכה מקצועית וצעדו בביטחון לעבר אורח חיים בריא יותר. אנחנו בטבע-לי נטורופתיה מתמחים בהתאמת פתרונות נטורופתיים לצרכים הייחודיים שלכם, במטרה לחסוך לכם זמן וכסף. כתבו לנו בוואטסאפ 055-966-3097, התקשרו לטלפון 03-956-9449 בשעות העבודה, או בקרו אותנו באתר teva-li.com