אוסטיאופורוזיס היא מחלה של מחסורים רבים, לא רק של מחסור בסידן

אוסטיאופורוזיס היא מחלה של בני הגיל המבוגר בעיקר והיא תוקפת 1 מכל 3 נשים ו- 1 מכל 5 גברים. כתוצאה מכך יש ירידה בגובהו של האדם, סיכון לשברים בראש הירך,…

article 31 3 17 (1)

אוסטיאופורוזיס היא מחלה של בני הגיל המבוגר בעיקר והיא תוקפת 1 מכל 3 נשים ו- 1 מכל 5 גברים. כתוצאה מכך יש ירידה בגובהו של האדם, סיכון לשברים בראש הירך, בשורש כף היד ובחוליות עמוד השדרה. יכול להיות גם כאב כרוני. כשמציעים לאדם, לשם בלימת מחלה זו, ליטול תוספי סידן ולקחת תרופות – הוא לא יזכה כך לשום שיפור. יש דרכים טבעיות, טובות יותר, איתן ניתן לטפל במחלה זו. סידן דרוש, אבל לא רק הוא, יש מינרלים נוספים שדרושים, יש ויטמינים ויש קשר בין אוסטיאופורוזיס למחלת אלצהיימר.

האמת על מחסור בסידן ומחלת אלצהיימר

כולם שמעו שהסיבה לאוסטיאופורוזיס היא מחסור בסידן. אך למעשה, שום דבר לא רחוק מן המציאות יותר מקביעה זו. דר’ רוברט תומפסון כתב ספר שלם בנושא זה ושמו The Calcium Lie. מוסבר בספר שבעצמות יש יותר מתריסר מינרלים שונים ושהתמקדות בסידן לבדו רק תפגע במסת העצמות, לא תעזור. היא תעלה את הסיכון לאוסטיאופורוזיס. רופא זה ממליץ על נטילת מלח טבעי כאלטרנטיבה לנטילת סידן. יש מוצר סידן (סידן קורל) המופק מאיי אלמוגים שכבר מזה עידן ועידנים אינם טבולים בים ולכן הם נקיים מזיהום שיש כיום במי הים. יש באלמוגים סידן ביולוגי ועוד מינרלים ועדיין, לשם שמירת מסת העצמות, דרושים רכיבי תזונה נוספים. מומלץ להוסיף לאוכל מלח הימלאיה, העשיר ביסודות קורט שונים הדרושים לשם תפקוד הגוף.

נטילת תרופות נגד אוסטיאופורוזיס היא משגה חמור. התרופות המקובלות ברפואה הקונוונציונאלית  בולמות את פעולת התאים מפרקי העצם. כך, העצם נשארת כביכול שלמה, אבל מהעדר תחלופה של תאים בה, היא נעשית פריכה ומועדת הרבה יותר לשברים אוסטיאופורוטיים. אנשים לא יודעים זאת, אבל תרופות אלו הן רעל! הן גורמות לכיבי קיבה, מחלות עיניים,  שברים בעצמות ובכללן בלסתות,  נזק לכבד ופגיעה, עד כדי אי ספיקה, של הכליות, פרפור בחדרי העליות בלב, סרטן בוושט וירידה ברמת הסידן בדם. יש בתרופות אלו זרחן בדיוק מאותו סוג שיש בחומרי ניקוי המומלצים לניקוי השירותים. ויש רופאים שנותנים סטרואידים.

מבט שני על סטרואידים – נזקי הקורטיזון

לפי תוצאות מחקר שנעשה בביה”ס לרפואה באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, נמצא קשר הדוק בין נטילת סטרואידים לבין אוסטיאופורוזיס. לדבריהם, “מינון גבוה של קורטיזון הניתן לאנשים הוא הסיבה השנייה להתפתחות אוסטיאופורוזיס. כרגע, אין שום טיפול יעיל למניעת תופעת לוואי זו” אומר דר’ סטיבן טייטלבאום, פרופסור לפתולוגיה ואימונולוגיה. “בהתחשב בעובדה שקורטיזון ניתן כטיפול במחלות רבות ושונות, זוהי בעיה רפואית קשה”.  אין דרך למניעת  נזקי הקורטיזון  וגם לא תהיה. בניסויים עם בעלי חיים נמצא שמתן קורטיזון לא מאפשר את פעולת התאים בוני העצמות – אלו הולכות ונחלשות. יש טיפולים טבעיים יעילים לאותן מחלות שברפואה המקובלת מטפלים בהן עם קורטיזון. יש רק הורמון אחד, פרוגסטרון, שעזר בחלק מן המקרים של  מחלת האוסטיאופורוזיס.

אי סבילות לגלוטן ואוסטיאופורוזיס

כיום, לרבים יש אי סבילות לגלוטן. בעיה זו יכולה להתבטא בכאבי בטן, גזים, שלשול, עצירות וגם חוסר ריכוז. יש סבירות לכך שתופעות אלו הן תוצאה של אי-סבילות לגלוטן, שלא זוהתה. בשנים האחרונות הפכה בעיה רפואית זו למאוד שכיחה. לפני עשרות שנים, כמות הגלוטן בגרעיני חיטה הייתה כ- 5%. כעת, עם טיפוח זני חיטה שהקמח מהם תופח הרבה יותר, יש שרמת הגלוטן בגרעינים אלו מגיעה לעד 50%. אנשים רבים מספור סובלים מבעיה זו, לא רק אלו שבמפגיע יש להם מחלת צליאק.  גלוטן מצוי בחיטה, שיפון ושעורה. ההערכה היא של- 1 מכל 33 אנשים בארה”ב יש אי-סבילות לגלוטן.

לאלו להם יש אי סבילות לגלוטן יש תת-ספיגה של רכיבי תזונה, עקב נזק כרוני למעי. כך, אין לגוף די רכיבי תזונה הדרושים לשם השגת בריאות אופטימאלית. אם אדם מתנזר מאכילת מוצרים מכילי גלוטן וחש שיפור בהרגשתו, אז אולי זו הפעם הראשונה בחייו שהוא מרגיש ממש טוב. תפריט ללא סוכרים מזוקקים וללא גרעינים עשוי לשפר במידה דרמטית את ההרגשה של אנשים רבים. המקור היותר טוב לפחמימות הוא פירות מגידול אורגני הנאכלים כמות שהם, לא מבושלים. קלוריות נוספות וחלבונים אפשר להשיג עם אכילת אגוזים וגרעינים, לא קלויים ולא מחוממים וכן מאכילת נבטים.

מזונות נוספים הפוגעים בצפיפות העצמות

מזונות מעובדים ומזון מהיר הם החומר היותר גרוע שאדם יכול להכניס לגופו על-ידי אכילה. אי אפשר לקרוא לזה מזון. בכלל זה נכללים צ’יפס, המבורגר, מזונות המוכנים בתנור מיקרוגל, משקאות קלים לא טבעיים לסוגיהם המכילים פרוקטוז מתירס, אספרטאם וחומרים משמרים. חשוב לאכול עד כמה שיותר מזון לא מבושל. אם אוכלים גם מזון מבושל, אין לבשל אותו עם שמנים מכילי אומגה 6 כמו סויה וחמניות. אלו רק מעוררים דלקות בגוף. במקומם יש להשתמש רק בשמן זית טהור או בשמן קוקוס.

אילו מזונות שומרים על מסת העצמות

החלק היותר רב בתפריט צריך להיות ירקות – מגוון רחב, מגידול אורגני וכמה שיותר טריים. הם יספקו כמויות נאותות של מינרלים וויטמינים. בעונה המתאימה, צמחי בר אכילים יכולים להשתלב בתפריט כזה. הכנת מיצים מירקות תאפשר לצרוך כמות רבה יותר מהם ללא קושי. אחד מן המזונות העוזרים היטב למניעת הידלדלות העצמות הוא בצל.

חשיפה נאותה לשמש כדי לקלוט ויטמין D חשובה ביותר. אין כמעט מחלה בבני אדם שאיננה קשורה גם לרמת ויטמין D נמוכה בגוף (הרחבה – ויטמין D).

החשיבות של שמנים אומגה-3 לבריאות העצמות

חומצות שומן אומגה-3 (DHA, EPA, ALA) הן עוד רכיב תזונה שדרוש לשמירת מסת העצמות. חומצות שומן אלו עוזרות הן לבריאות הגופנית והן לנפשית. DHA דרושה למוח העצמות כמו גם למינרליזציה שלהן. בארה”ב, מחסור בשמני אומגה 3 הוא סיבת המוות השישית מכל המחלות ומחסור בה גורם גם לפגיעה ביכולת הקוגניטיבית של האדם. את חומצות השומן  EPA ו- DHA  ניתן להשיג גם בצורה צמחונית, יש כיום כמוסות של חומצות שומן אלו המופקות מאצות ים מיקרוסקופיות וגם הכמוסה עצמה צמחית. הן נקראות   For Two  ונמכרות בפארמים. גם עם צריכת חומצת שומן ALA (הנמצאת במזונות כמו פשתן, צ’יה, אגוז מלך, ריג’לה – רגלת הגינה) הגוף מסוגל להפוך חלק ממנה לצורות המורכבות יותר של EPA ו- DHA.

ויטמין k2

לוויטמין K יש שתי צורות – k1  ו- 2 . k1 אחראי על קרישת דם נורמאלית. k2 נוצר על-ידי סוג מסוים של בקטריות תסיסה, אלו המייצרות גבינת נאטו. כיום  ניתן להשיג את הוויטמין החיוני הזה בכמוסות בפוטנציה גבוהה, העוזרת לכל כמות סבירה של ויטמין D בטיפות להיות מנוצלת טוב בגוף. ויטמין k2 פועל לבל ישקע הסידן בדפנות העורקים, אלא יגיע למטרתו האמיתית, העצמות. יש מספר מחקרים המלמדים על חשיבותו העליונה של ויטמין k2 לשמירת מסת העצמות. (הרחבה – ויטמין K2 מתקדם)

מספר מחקרים ביפן הראו שוויטמין זה יכול להפסיק ירידת מסה של העצמות ואף להעלות אותה בחזרה למה שהייתה קודם לכן, אפילו מעט יותר. הוא הפחית ב- 50% שברים בחוליות וב- 80% שברים בראש הירך. הוא יעיל פי 3 יותר מ- k1 שמעלה את רמת אוסטאוקלצין. ויטמין k1 יכול להפוך ל- k2, אבל תהליך זה איטי ולא תמיד עונה לדרישות.

ניתן למצוא את הוויטמין הזה במיסו, נאטו, טמפה ורוטב סויה. כתוסף מזון, יש להיזהר שלא להפריז עם הרמות של ויטמין k1 – אין שום מגבלה כזו לגבי צריכת k2. כיום יש בארץ k2 במינון של 5000 מק”ג. גם עם מינון כזה, שנלקח אפילו שנים, לא היו שום בעיות. תמיד יש לקחת אותו עם מזון שומני כלשהו. חשובה גם פעילות גופנית מחזקת עצמות.

אוסטיאופורוזיס אצל גברים

אחרי גיל 50, לגברים יש יותר סיכון ללקות באוסטיאופורוזיס מאשר בסרטן ערמונית. גורמי הסיכון לכך הם אלו:

  • אלכוהוליזם
  • השמנה
  • עישון
  • הפרעות עיכול
  • חוסר פעילות גופנית
  • הימנעות מהימצאות בשמש
  • אנשים המקבלים טיפול עם סטרואידים עקב מחלות שונות נמצאים בסיכון רב עוד יותר.

הקשר בין אוסטיאופורוזיס לבין מחלת אלצהיימר

במחקר נמצא שקשר כזה קיים. נתונים לגבי מסת העצמות נלקחו מ- 987 גברים ונשים מעל גיל 76. לאחר מכן הם היו במעקב 13 שנים ונרשמו אלו מתוכם שחלו במחלת אלצהיימר או דמנטיות אחרות. התוצאות הראו שאצל נשים  שמסת העצמות שלהם הייתה מן היותר נמוכות, היה סיכון כפול ללקות במחלת אלצהיימר או דמנטיה אחרת, לעומת  אלו  להן  היו  עצמות  חזקות. נמצא שאם לאישה בגיל 70 ויותר הייתה מסת עצמות נמוכה, בעברה לא היה לה מספיק אסטרוגן. מסתבר שלירידה בכמות האסטרוגן אצל נשים בגילאים אלו יש השפעה שלילית מובהקת  – הן ירידה במסת העצמות והן סיכון יתר ללקות באלצהיימר.

הרבה יותר קל למנוע ירידה במסת העצמות מאשר לטפל בכך אחרי שזה כבר קרה.

כעת, כאשר הסיבות לאוסטיאופורוזיס מובנות, יש לנקוט בצעדי מנע, ואלו הם:

  • נטילת סידן – מומלצים רק מוצרים ביולוגיים מכילי סידן כמו קורל קומפלקס המספק מאיי אלמוגים. זהו סידן ביולוגי שעוזר ומצד שני, לא גורם להסתיידות עורקים.
  • ויטמין k2– ויטמין זה חיוני למטבוליזם של ויטמין D הנלקח בטיפות. עם ויטמין D מחשיפה לשמש אין הכרח לקחת k2 – עם טיפות כן. כמות ויטמין D כטיפות ששומרת על רמה בגוף היא 4,000-10,000  יחב”ל. יש כיום ויטמין k2 בכמות של 5,000 מק”ג לטבלייה, כמות שמספקת לכל רמת ויטמין D שאדם נוטל. (הרחבה – ויטמין K2 מתקדם).
  • ויטמין D – מחסור בו הינו גורם סיכון למרבית המחלות בעולם.  המקור היותר טוב הוא חשיפה לשמש.  יש גם פיטריות מאכל המכילות אותו. כיום, מחקרים רבים הראו שהסיכונים של אי חשיפה לשמש רבים ואילו חשיפה מבוקרת ולאורך זמן מתאים היא מבריאה. (הרחבה – ויטמין D).
  • רגישות לגלוטן אף היא מסיבות האוסטיאופורוזיס. אכילת בצל עוזרת, כאמור, לצמצום הסיכון לאוסטיאופורוזיס. תרופות קונבנציונליות נגד אוסטיאופורוזיס מזיקות לאין ערוך יותר מתועלתן. ושוב, פעילות גופנית המותאמת לגיל ולמצב הגופני של האדם עוזרת.

* הערות העורך למעלה סומנו בכתב נטוי).

References

Mercola. Beyond Calcium and Vitamin D—How to Really Build Strong Bones July 05, 2013

1 Medical News Today June 20, 2013

2 Journal of Bone and Mineral Research. Vol. 19(3), pp: 352-359. 2004

3 Science.nasa.gov, Good Vibrations November 2, 2001 .

            1 Medical News Today June 20, 2013

            2 Journal of Bone and Mineral Research. Vol. 19(3), pp: 352-359. 2004 3  

        Science.nasa.gov, Good Vibrations November 2, 2001

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

לכל הפוסטים

דילוג לתוכן