לניאצין פלאש הגורם סומק – חשיבות בריאותית עליונה

אישה מחזיקה לב אדום ועליו א.ק.ג.

ההבדל בין ניאצין פלאש לניאצין נון פלאש

ככל שהצטברו יותר ויותר מחקרים, מסתבר שדווקא לניאצין הגורם לסומק בעור, שיקרא להלן ניאצין פלאש,  יש חשיבות בריאותית רבה. הוא מפחית את הסיכון למחלות רבות ובכללן מחלות דלקתיות, מחלת אלצהיימר, סוכרת מסוג 2,  הסתיידות עורקים, קוליטיס  והתקרחות של גברים. לניאצין זה יש השפעה מגנה על מערכת הלב וכלי הדם, בכך שהוא מוריד רמות של טריגליצרידים וכולסטרול LDL ומעלה את הרמה של כולסטרול  HDL. יש לו השפעה אנטי דלקתית ובכך הוא מגן כנגד מחלות הקשורות לדלקות.

ניאצין פלאש, לא נון פלאש, גורם לסומק, גירוד וחמימות בעור, אך לא כולם מגיבים באותה עוצמה. מרבית התועלת שיש לניאצין איננה מצויה בניאצין נון-פלאש. מחקרים מן הזמן האחרון מלמדים שלניאצין נון- פלאש יש יותר נזק מאשר תועלת. ניאצין פלאש הופך את פרוסטגלנדין 2 D לחומר אנטי דלקתי, בעוד שבלי תוסף זה פרוסטגלנדין 2D  גורם לדלקות.

טיפול בהתקרחות גברית ואלצהיימר,כאבי פרקים ועוד

התקרחות גברית ואלצהיימר

לגבי תועלתו במצב של התקרחות גברית – באזורי קרקפת בהן יש התקרחות גברית יש רמה גבוהה של פרוסטגלנדין 2D ורמה נמוכה של פרוסטגלנדין 2E. נמצא שניאצין פלאש מאזן את היחסים הכמותיים בין שני סוגי הפרוסטגלנדינים ובכך הוא עוזר לא רק כנגד התקרחות גברית אלא גם למניעת התפתחות של מחלת אלצהיימר.

  • תועלת דומה יש לצריכה מוגברת של חומצת השומן  DHA, 500 עד 1000 מ”ג ליום, אותה ניתן להשיג גם ממקורות צמחיים, מכמוסות המופקות מאצות ים מיקרוסקופיות.
  • לשם השגת אותה מטרה, יש תועלת מה גם בצריכת כורכומין. דרך חשובה לקבוע עד כמה מחלת אלצהיימר מתקדמת היא למדוד כמויות יחסיות בין שני פרוסטגלנדינים אלו שבמוח – האחד מעורר דלקות והשני משכך. הפרעות שינה מהן סובלים חולי אלצהיימר רבים נגרמות עקב רמה גבוהה של  פרוסטגלנדין 2D – איזון ברמות שלו עם שימוש בניאצין פלאש עשוי לשפר את השינה.
  • יש גם שני צמחי מרפא, אנג’ליקה סיננזיס ו – סקוטלריה אורלנזיס, שנמצאו תורמים רבות לאיזון נכון בין הפרוסטגלנדינים המדוברים פה – מחקר זה נזנח לחלוטין, אולי מפני שאי אפשר להתעשר מצמחי מרפא…

גרד ודלקות בעור

במקרים קשים במיוחד של גרד ודלקות בעור, מקרים שגם טיפול  עם הידרוקורטיזון לא עזר. כורכומין וניאצין פלאש נמצאו עוזרים במידה רבה למתן את הגירודים.

במצב של כאבי פרקים

ניאצין פלאש נמצא מאוד עוזר ואמנם מחקרים מצאו שככל שהרמה של פרוסטגלנדין 2D גבוהה יותר, כך כאבי הפרקים מציקים יותר. מחקרים אישרו גם שמזונות מעולם הצומח כמו ירקות, נבטים, גרגרי יער, אגוזים וגרעינים למיניהם – לכולם יש פעולה ממתנת לגבי כאבי פרקים. אצות ים, במידה, אף הן מאוד עוזרות. מינון מתאים של יודן ממקור של אצות הוא בסביבות 800 מק”ג ליום, תמיד עם 100 עד 200 מק”ג סלניום. מיותר להזכיר שיש לצרוך רק מזונות מגידול אורגני.

נזק הסטטינים

כאשר יש בעיה בריאותית, חשוב לטפל בשורש הפיזיולוגי שלה, באמצעות מזון מתאים, תוספי מזון וצמחי מרפא – לא רק בתסמיני הבעיה. כך קורה, שכאשר אדם נוטל סטטינים לטיפול בכולסטרול גבוה, ביחד עם הורדת הכולסטרול קורות תופעות בריאותיות קשות ובכללן סוכרת 2, פגיעה בכליות, בזיכרון ועוד.

במחקר בו נטלו חלק 117,411 משתתפים, נמצא שצריכת ניאצין פלאש צמצמה במידה רבה תמותה מהתקפי לב, אם היו כאלו, ואילו בקרב אנשים שנטלו סטטינים, מתן ניאצין פלש לא שיפר את אחוז ההישרדות מהתקפי לב. במחקר נמצא שצריכת תרופות שאמורות להעלות את רמת כולסטרול HDL לא תרמה מאומה לשמירה על הלב ואילו צריכת ניאצין פלאש מאוד עזרה לצמצום התקפי לב ולהישרדות מהם. יש לדעת שכיום, מרבית התקפי הלב לא מסתיימים במוות, כך שלצריכת ניאצין פלש יש תועלת רבה בהארכת תוחלת החיים. נטילת אספירין או לארופריפראנט, שאמורים למתן את פעולת הפלאש של הניאצין, למעשה מבטלת את ערכו.

כפי שידון בהמשך,  למסלולי פרוסטגלנדין השונים יכולה להיות חשיבות רבה  והם יכולים לסכל את ההשפעה של ניאצין.

נמצא במחקר שפרוסטגלנדין 2D סינתאז ופרוסטגלנדין  D2 כשלעצמו יכולים, בתנאים משתנים, להיות מעוררי דלקות או בולמי דלקות. מבחינה בריאותית, יש חשיבות רבה לכך אם פרוסטגלנדין זה יעורר דלקות או ימנע אותן ואילו מחקרים אחרים הראו רק השפעה מעוררת דלקות של פרוסטגלנדין זה. מסתבר שההשפעה, כך או להיפך, תלויה במידה רבה בשאלה באיזה איבר זה קורה ומהי מידת הדלקתיות שכבר הייתה קיימת באיבר או רקמה זו.

מסתבר שבכל המחלות הכרוניות השכיחות של בני אדם, כמו מחלות לב, סרטן ומחלת אלצהיימר יש שיבוש בין הפעולה והאיזון של פרוסטגלנדינים אלו.

ניאצין נמצא מפחית רמות של שומנים בדם ובכך טמון אחד מן היתרונות היותר גדולים שלו.

תועלת מיוחדת יש לניאצין שמסוגל להעלות בכ- 50% את רמת כולסטרול HDL, ותת-סוג של כולסטרול זה אפילו ב- 100%. הוא מפחית בכ- 15% את רמת הפיברינוגן בדם ובכך מצמצם  היווצרות סתמים בכלי הדם.

תופעות הניאצין פלאש ומניעתן

תופעות לוואי: ניאצין פלאש חשוב ביותר  לבריאות, אבל לא כולם מסוגלים לסבול את התופעות שלו – סומק, גירוד וכדומה.

כאשר משתחררת בגוף רמה גבוהה של פרוסטגלנדין 2D, כל התסמינים המפריעים של ניאצין פלאש מוגברים. צמצום בשחרור פרוסטגלנדין זה ממתן מאוד את תופעות הלוואי של ניאצין פלאש. פרוסטגלנדין 2E עשוי לנגוד, ובתנאים מסוימים להגביר, את פעולת 2D ואת תופעות הלוואי.

מניעת או מיתון התופעות: נמצא שצריכה של ביופלוונואידים  כמו קוורצטין, רסברטרולאפיגנין  וגניסטאין עזרו נגד התופעות המציקות של ניאצין פלאש. לוטאולין ופיסאטין לא עזרו. בקקאו נמצאה כמות רבה של  פלבנולים, שגם הם ממתנים את תופעות הפלאש, אך בלי לפגוע בתועלת של ניאצין פלאש.

מחקרים בנושא ההבדל ביניהם

בסך הכל, המחקר בנושא של ניאצין פלאש מאוד הצטמצם, עקב הרצון של חברות לדחוף את הנושא של ניאצין נון-פלאש ולהרוויח יותר – אך מוצר זה חסר כל ערך בריאותי. הן החברות והן רשות המזון והתרופות בארה”ב לא ערכו שום מחקר השוואה לגבי התועלת הבריאותית של שני מוצרים אלו – אחד מול השני.

מחקר נערך עם ניאצין  נון-פלאש ונמצא שלגבי הורדת רמות כולסטרול LDL ועליה ברמות כולסטרול HDL, תועלתו הייתה אפסית. רק ניאצין פלאש עוזר במקרים אלו. ניסויים נוספים שנעשו עם ניאצין נון-פלאש לא הראו שיש בו יתרונות בריאותיים של ממש. עוד נמצא שלניאצין נון-פלאש הייתה השפעה מזיקה על אנזימי הכבד, מה שמלמד על פגיעה בכבד. ניאצין פלאש לא  גורם כל נזק לכבד.

מתן של ניאצין פלאש לחולים שעברו התקף לב לא פטאלי עזר להם במידה רבה להתאושש ולהרגיש טוב יותר.

גם לגבי מחלת אלצהיימר, נמצא בניסוי שמתן של ניאצין פלאש העלה את הרמות שלו בדם , ולנוטלים אותו היה סיכון נמוך יותר, ובמידה ניכרת – ללקות במחלת אלצהיימר.

מאמר זה הינו תמצית קצרה יחסית של המקור, בו לוקטו פרטים אודות עשרות וגם יותר מחקרים שנעשו להשוואה בין שני סוגי הניאצין. המסקנה שם היא שניאצין נון-פלאש עשוי רק לגרום בעיות – אין בו כל תועלת בריאותית.

לסיכום – תועלתו של ניאצין פלאש

  • מפחית רמות של שומנים בדם
  • מפחית סיכון למחלות רבות ודלקות
  • מוריד רמות של טריגליצרידים וכולסטרול LDL ומעלה את הרמה של כולסטרול  HDL
  • הופך את פרוסטגלנדין 2 D לחומר אנטי דלקתי
  • מאזן את היחסים הכמותיים בין שני סוגי הפרוסטגלנדינים
  • עוזר למתן גרד ודלקות בעור
  • עוזר לצמצום התקפי לב
  • מסוגל להעלות בכ- 50% את רמת כולסטרול HDL, ותת-סוג של כולסטרול זה אפילו ב- 100%
  • מפחית בכ- 15% את רמת הפיברינוגן בדם ובכך מצמצם  היווצרות סתמים בכלי הדם.
  • עוזר בהורדת רמות כולסטרול LDL ועליה ברמות כולסטרול HDL

References

Song and FitzGeerald. Niacin, an old drug with  a new twist.  J Lipid Res 54(10):2586-94 (2013).

המלצות טופהיל

ניאצין פלאש , ניתן להשיג בחו”ל.  אלו טבליות חזקות של 500 מ”ג, אך בשחרור מושהה, כדי למזער את הסומק. היצרן ממליץ לקחת טבליה אחת יום, עם האוכל, ובגלל המינון הגבוה היצרן ממליץ על השגחת רופא.

ניתן להשיג גם ניאצין פלאש במינון נמוך יותר, של 100 מ”ג, ללא שחרור מושהה (יש אנשים שרגישים אליו). ובכמוסות ג’לטין.

על שני המוצרים אין תעודת כשרות, אך על פי המלצות ה-Star K האמריקאי לרובם זה מתאים.

עוזר לאנשים לגלות שיש טיפול טבעי בשיניים ללא עזרת רופא, ושזה הבסיס לכל הבריאות. מוביל את תכנית "פותחים פה לבריאות"

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

דילוג לתוכן