Q10 הוא נוגד חמצון תוך-תאי רב עוצמה, החיוני ליצור אנרגיה, תומך כמעט בכל רקמה הזקוקה לסיוע ומגן מפני הזדקנות מוקדמת. הגוף זקוק לרמה מסוימת של Q10 בדם לתפקוד תקין. כשרמת הQ10- בדם נמוכה מדי, גוברת הנטייה להתפתחות של מחלות ניווניות והזדקנות מואצת.
לכן, תוסף תזונה קו אנזים Q10 מסייע לטיפול ומניעה של שורה ארוכה של מחלות ובעיות בריאות חמורות, כולל מחלות לב, יתר לחץ דם, סרטן, מחלות חניכיים ומסב השן, סכרת, הפרעות נוירולוגיות ואפילו הזדקנות. כמו כן, מסייע קו-אנזים Q10 בשיקום התפקוד המיני, שנפגע כתוצאה ממחלות או אירועי לב. קו אנזים Q10 לא רק מגביר ומשפר את איכות החיים של אנשים חולים, אלא גם מציל חיים!
רבים יופתעו לדעת כי קואנזים Q10, קיים למעשה בשתי צורות שיש ביניהן הבדל חשוב. הצורה הקונבנציונלית ידועה גם בשם יוביקינון היא הצורה המחומצנת של גורם התזונה הזה. כדי להשתמש בה, הגוף צריך להפוך אותה ליוביקווינול. יותר מ-90% מכמות ה-Q10 הכללית בדם היא בצורת יוביקווינול (4).
גופנו חייב להפוך את ה-Q10 ליוביקווינול, לפני שהוא יכול להשתמש בו לייצור אנרגיה
האברים החשובים שלנו – המוח והלב – דורשים כמויות עצומות של אנרגיה כדי לתפקד ברמה אופטימלית. כדי לייצר את האנרגיה, אנו זקוקים ל-Q10 בצורת היוביקווינול שלו. בתוך מפעלי האנרגייה הזעירים שבתא הקרויים מיטוכונדריות, היוביקווינול תורם את 2 האלקטרונים שלו כדי לסייע להפיכת המזון לדלק (שנקרא ATP) שאותו גופנו צריך. אבל, החל מגיל 30 ובמיוחד מגיל 40, קשה לנו יותר להפוך את ה-Q10 ליוביקווינול ויעילות התהליך פוחתת, דבר המשפיע על אספקת האנרגייה שלנו.
“כדי להשתמש ב-Q10 , גופנו חייב להפוך אותו ליוביקווינול. דבר זה נעשה קשה יותר ככל שאנו מתבגרים או כשיש לנו אתגרי בריאות מסויימים.” (4)
תפקיד ייחודי נוסף של יוביקווינול הוא בהיותו נוגד חמצון (שלא כמו CoQ10). יוביקווינול הוא אחד מנוגדי החמצון היחידים שעובדים בתוך המיטוכונדריה: כמו שמכוניות פולטות גזי פליטה, כך גם המיטוכונדריה פולטת רדיקלים חופשיים תוך כדי ייצור האנרגיה שהגוף צריך – יוביקווינול הוא הצורה היחידה של Q10 המסוגלת להגן על המיטוכונדריות מהתקפת הרדיקלים החופשיים.
יוביקווינול לבריאות הלב
רבים משתמשים בתוספי Q10 כדי לעזור להם ביצירת האנרגיה התאית החיונית בין השאר לתמיכה בבריאות הלב. זה צעד חשוב. אבל, יש חשיבות קריטית לצריכת הסוג הנכון של Q10. כשלוקחים Q10 רגיל, רובו לא נספג, ואפילו פחות ממנו הופך ליוביקווינול, כמות שהולכת ויורדת במשך השנים.
ירידה ברמות Q10 בגוף מסוכנת בעיקר לשריר הלב, שכן Q10 חיוני ליצירת אנרגיה בגוף, ובמיוחד ליצירת אנרגיה בתאי הלב – שם ריכוזו הוא הגבוה ביותר. אך למעשה 50-75% מהחולים במחלות לב וכלי דם סובלים ממחסור של קו אנזים Q10.
כתוצאה מכך, אנשים רבים הסובלים ממחלות לב ו/או נוטלים תרופות מסוג סטטינים, נעזרים בתוספי Q10 כדי לסייע להם ביצירת האנרגיה התאית החיונית, בין השאר, לתמיכה בבריאות הלב. זה צעד חשוב. אבל, יש חשיבות קריטית לצריכת הסוג הנכון של Q10 – כשלוקחים Q10 רגיל, רובו לא נספג, ואפילו פחות ממנו הופך ליוביקווינול, כמות שהולכת ויורדת במשך השנים.
Q10 הינו נוגד חמצון תוך תאי רב עוצמה, החיוני ליצור אנרגיה, ומגן מפני הזדקנות מוקדמת. הגוף זקוק לרמה מסוימת של Q10 בדם לתפקוד תקין. כשרמתו בדם נמוכה מדי, מוגברת הנטייה למחלות ניווניות והזדקנות מואצת. הוא תומך כמעט בכל רקמה הזקוקה לסיוע. משמש לטיפול בשורה ארוכה של מחלות ניווניות חמורות, ביניהן: מחלות לב, יתר לחץ דם, סרטן, מחלות חניכיים ומסב השן, סכרת, הפרעות נוירולוגיות ואפילו הזדקנות. כמו כן, מסייע קו-אנזים Q10 בשיקום התפקוד המיני, שנפגע כתוצאה ממחלות או אירועי לב. Q10 לא רק מגביר ומשפר את איכות החיים של אנשים חולים, אלא גם מציל חיים. למעשה, הוא תומך כמעט בכל רקמה הזקוקה לסיוע.
חיוני להוסיף יוביקווינול 100- 200 מ”ג במינון יומי. (למקרים קשים 400 מ”ג ויותר). להתחיל במינון יותר קטן ולהגביר. חשוב שהוא יהיה יוביקוינול איכותי, ללא הנדסה גנטית. הגוף האנושי זקוק לכמות מספקת של:Q10 כדי לשרוד. Q10 הוא רכיב חיוני בתהליך ייצור האנרגיה, (הנעשה במיטוכונדריה של כל תא ותא). ליטול עם ארוחת הבוקר.
מי עלול לסבול ממחסור ב-Q10?
- 50-75% מהחולים במחלות לב וכלי דם.
- 39% מהחולים בלחץ דם גבוה.
- תרופות – רוב החולים במחלת שריר הלב, הנוטלים סטטינים, חוסמי בטא, חוסמי תעלות סידן ומעכבי ACE המדללות את רמותיו.
- גיל – רמות Q10 יורדות במיוחד לאחר גיל 35.
- חסרים תזונתיים – חסר של Q10, עלול להתרחש בעקבות חסרים של יסודות חיוניים אחרים (דוגמת ויטמיני B) המשתתפים בייצורו.
- מחלות כרוניות, מחלות כבד, תזונה לקויה ותת תזונה יכולים אף הם להוביל לחסר של Q10.
- גורמי לחץ סביבתיים וגופניים – פעילות גופנית אינטנסיבית ממושכת וסגנון החיים, עלולים להפחית את רמתו.
- מטופלות הפוגשות את סרטן השד (ראו הרחבה בהמשך)
תרופות לטיפול ברמות כולסטרול הן בראש הגורמים לירידת רמת ה – Q10:
מבין כלל הגורמים לחסר Q10 בולט במיוחד שימוש בתרופות (מסוג סטטינים) לטיפול ברמות כולסטרול גבוהות, ולהורדת לחץ דם. תרופות אלו מפחיתות את רמות קו-אנזים Q10 בגוף. ירידה ברמות Q10, עקב התרופות הינה חמורה ובעלת סיכון גבוה בעיקר לשריר הלב. Q10 חיוני ליצירת אנרגיה בגוף, ובמיוחד ביצירת אנרגיה בתאי הלב, שם ריכוזו הגבוה ביותר. לכן, נוצרת סתירה בין נטילת תרופה האמורה למנוע מחלות לב, אך גורמת לחסר מהותי ברכיב החיוני כל כך לבריאותו של הלב. לכן קו-אנזים Q10 חיוני לנוטלים תרופות להורדת כולסטרול ממשפחת הסטטינים.
מדוע סטטינים גורמים לירידה ברמת ה-Q10?
כי כולסטרול וקו-אנזים Q10 הם מאותו פס ייצור: הסטטינים מעכבים את פעילותו של האנזים HMG-CoA reductase בכבד, האחראי על ייצור חומצה מֶואלונית. חומצה מֶואלונית היא חומר מוצא של כולסטרול אך גם של קו אנזים Q10.
תרופות אלו מפריעות לתהליך הייצור של הרכיב החיוני Q10, ומפחיתות את ריכוזו בתאים, ובעיקר בתאי השריר, בכבד ובלב. מה שגורם לעייפות וחולשה ממושכים. מחקרים הוכיחו כי נטילת תרופות ממשפחת הסטטינים (בזליפ, סימוביל, סימבאקור, ליפיטור, לובאליפ ועוד), לאורך זמן, גורמים להפחתת הייצור של קו-אנזים זה.
אחת מתופעות הלוואי הידועות של סטטינים היא כאמור נזק לשרירי הגוף ולשריר הלב. מחקרים הראו כי הסובלים מכאבי שרירים (מיופתיה) ומטופלים בסטטינים ייהנו מירידה בכאבי שרירים (ב-40%) לאחר 30 יום של צריכת Q10 במינון של 100 מ”ג.
הממסד הרפואי מאמץ רכיב חיוני זה
השימוש ב Q10 במוסדות רפואיים הולך וגובר לאור ההצלחה.
כדוגמה: בעקבות ההכרה בסגולותיו של Q10, החלו לשלבו בתוכנית הטיפול החדשנית בחולי לב, בבית החולים “אלפרד” במלבורן, אוסטרליה. שם ניתנת תוספת של קו-אנזים Q10 לכלל החולים שעוברים ניתוחי לב (600 בשנה) לשמירה על בריאות הלב והעלאת רמת האנרגיה.
ד”ר דני קרת ממליץ על 200 מ”ג לנוטלי סטטינים. גם פרופ’ תלמה רוזנטל ראש הקתדרה לחקר יתר-לחץ-דם באוניב’ תל-אביב. ממליצה.
לסיכום: Q10 הוא רכיב משמעותי לשמירה על בריאות הלב. הוא נמצא יעיל במניעת מחלות לב, הורדת לחץ דם גבוה, שיפור זרימת הדם, מניעת חמצון כולסטרול, הסדרת קצב לב ומניעת תעוקת חזה. ההמלצה כיום לשלב Q10 בתוכנית הטיפולית.
Co Q10 וסרטן השד
רגרסיה במחלה עם Q10
כבר בשנת 1995 תוארו מספר מקרים בהם CoQ10תרם לריפוי מסרטן השד. בשנת 1993 נצפתה רגרסיה מוחלטת המחלה בשני מקרים של סרטן השד. בהמשך לכך 3 חולות סרטן השד קיבלו 390 מ”ג CoQ10 ביום במשך 3-5 שנים. הגרורות בכבד של חולה בת 44 “נעלמו” ולא נמצאו גרורות בשום מקום אחר. למטופלת אחרת בת 49 אשר קיבלה 390 מ”ג CoQ10 נעלם הגידול אחרי חצי שנה ומצבה תואר כ”מעולה”. אצל חולה בת 75 עם קרצינומה בשד אחרי כריתה אשר קיבלה גם היא 390 מ”ג של CoQ10 לא נצפו כל גרורות או הופעה חוזרת של הגידול. רמות ה- CoQ10 של הנבדקות בדם עלו מפחות מ-1 מק”ג למ”ל לממוצע של 3.5 מק”ג למ”ל (7).
ריכוז Q10 ברקמה הסרטנית
במחקר משנת 2000 בו נבדק הקשר בן סטרס חימצוני והתפתחות סרטן השד ברקמות ב-21 חולות אשר עברו כריתת שד ואובחנו בקרצינומה דלקתית נמצא בן השאר כי ריכוז נמוך של קואנזים Q10 היה קשור להימצאות רקמה סרטנית. (באזור מסביב לרקמה הסרטנית רמות ה קואנזים Q10 היו גבוהות יותר משמעותית). החוקרים הציעו כי לשימוש בתוסף קואנזים Q10 תתכן השפעה מגינה (6).
שילוב של CoQ10 ריבופלאבין (ויטמין בי 2) וניאצין (ויטמין בי 3) עם טיפול בטמוקסיפן לחולות סרטן השד
בשנת 2007 פורסם מחקר אשר הראה ירידה בסמנים לסרטן בדם (CEA ו- CA 15-3) לחולות אשר נטלו בנוסף לטמוקסיפן פעמיים ביום גם 100 מק”ג CoQ10, 10 מ”ג ריבופלאבין ו- 50 מ”ג ניאצין.
המחקר מצא שהמדדים בקבוצה שקיבלה את התוספים ירדו בצורה ניכרת לעומת הקבוצה שלא קיבלה אותם וקיבלה רק טיפול בטמוקסיפן (5).
המינון המומלץ
100- 200 מ”ג במינון יומי (למקרים קשים 400 מ”ג ויותר) – להתחיל במינון קטן יותר ולהגביר. ליטול עם ארוחת הבוקר.
לבריאות המוח, נמליץ לשלב את היוביקוינול עם PQQ, חומר חדשני שנמצא משפר בהרבה את פעילותו.
לפוגשים את המחלה, נמליץ לשלב את ה-PQQ עם גרמניום, חומר נוסף שנמצא מסייע לחיזוק הנשימה התאית.
המלצות טופהיל
יוביקוינול במינון רגיל, אפשר להזמין בחנות טבע-לי, במבצע שווה, ובמיזוג עד הבית.
למאותגרים בריאותית, ובמיוחד לפוגשי סרטן, ד”ר אבני ממליץ לפחות על 1–2 כמוסות של יוביקוינול 200 ליום – הוא יותר חזק. לחברים של טופהיל, ובשיתוף DT Logistics, יש לכם אפשרות להזמין יוביקוינול 200, במארז של 60 כמוסות, ישר מארה”ב, ובמחיר משתלם
References
- פרופ’ פרנקלין רוזנפלדט, מומחה בכירורגיה של בית החזה, מלבורן, אוסטרליה.
- ד”ר PhD מרדכי הוכברג, נס- ציונה: “מחלות לב וכלי דם”. בהוצאת המחבר.
- Ubiquinol – Rejuvination science.
- Ubiquinol vs CoQ10
- Effect of Coenzyme Q10, Riboflavin and Niacin on Serum CEA and CA 15-3 Levels in Breast Cancer Patients Undergoing Tamoxifen Therapy
- NIH – Pubmed 10936586
- Ubiquinol – Pubmed 7612003
מה אם היה ניתן לשפר את הבריאות שלך בתוך חודש? קבלו תמיכה מקצועית וצעדו בביטחון לעבר אורח חיים בריא יותר. אנחנו בטבע-לי נטורופתיה מתמחים בהתאמת פתרונות נטורופתיים לצרכים הייחודיים שלכם, במטרה לחסוך לכם זמן וכסף. כתבו לנו בוואטסאפ 055-966-3097, התקשרו לטלפון 03-956-9449 בשעות העבודה, או בקרו אותנו באתר teva-li.com