ירידה קוגניטיבית? יש מה לעשות
בשנים האחרונות החלה תנועה חזקה של אנטי אייג’ינג, המאופיינת בהקדשת מאמצים רבים לשיפור המצב הבריאותי של האדם המבוגר והמזדקן. מחקרים רבים מוקדשים לנושא כיצד לאפשר לאדם להזדקן בכבוד הן מבחינה גופנית והן מבחינה קוגניטיבית וכמובן שיש קשר בלתי נפרד בין השניים, מכיוון שמחלות קוגניטיביות נובעות מפעולה לא תקינה של חלק מהותי בגוף – המוח. כבר במאה העשרים, בשנת 1977, הוצגה ההזדקנות כ”מחלה”, בתואנה שאם ניתן להאריך את חייהם של בעלי חיים במסגרת מגוון ניסויים מדעיים שבוצעו לשם כך – אין סיבה שלא יוכלו להאריך גם את חיי האדם. תנועת האנטי אייג’ינג הפכה להיות יותר ויותר פופולרית מאז וכיום המאמצים להאט את ההזדקנות שכיחים ונראים נורמטיביים ולגיטימיים לחלוטין.
רובנו נשמח לחיות אפילו עד 120 שנה, כאשר מרבית חיינו אנו בריאים, חזקים, צלולים וחיוניים.
המאמר הנוכחי מתמקד באמצעים אותם ניתן לנקוט נגד פגיעה קוגניטיבית הנחשבת “נורמלית”, כחלק מתהליכי הזדקנות, אשר תנועת האנטי אייג’ינג יוצאת למניעתה ולשיפורה.
מהי ירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל?
ליקוי קוגניטיבי קל הוא המצב המאופיין בשינויים קוגניטיביים שהם יותר מהצפוי לגיל, אך עדיין אינם נחשבים חמורים כמו מחלות זיכרון כגון אלצהיימר ומצבים נוספים המלווים בדמנציה. ההערכה היא כי ל – 10% עד 20% מהמבוגרים מעל גיל 65 יש ליקוי קוגניטיבי קל. הזדקנות קשורה לירידה הדרגתית בתפקוד הקוגניטיבי. ככזה, אנשים מזדקנים מגלים תכופות שנדרש להם יותר זמן להשלמת משימות מאשר בעבר ושהזיכרון ותשומת הלב שלהם עלולים להצטמצם. ירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל היא תהליך מורכב עם גורמים רבים התורמים, כולל הזדקנות תאית, הפרעות בשעון הביולוגי, דלקות עצביות ועוד. אם הירידה הקוגניטיבית הקשורה לגיל מתקדמת למקום שבו השינויים הקוגניטיביים גבוהים מהצפוי לגילו של האדם אך אינם חמורים בצורה הפוגעת בתפקוד היומיומי התקין באופן ניכר, המצב נקרא פגיעה קוגניטיבית קלה. לעומת זאת, דמנציה מתייחסת לירידה קוגניטיבית שהיא חמורה מספיק עד כדי כך שהיא מפריעה ליכולת של האדם לתפקד באופן עצמאי.
סימפטומים המאפיינים ירידה קוגניטיבית תלוית גיל
- ירידה ביכולות תכנון וארגון.
- קושי לעקוב אחר שינויים בשיחה.
- קושי בשליפת מילים מן הזיכרון.
- קשיי התמקדות וריכוז.
- איבוד חפצים (שכחה היכן הונחו חפצים מסוימים).
- ירידה בכישורים רגשיים כגון אמפתיה או שיפוט.
- התנהגות לא הולמת לעתים.
מהם גורמי הסיכון לירידה הקוגניטיבית תלוית הגיל?
כאמור, ירידה קוגניטיבית זו אינה חלה בקרב כלל האוכלוסייה, אלא מתרחשת רק אצל 10% עד 20% מהם. ישנם גורמי סיכון העלולים לגרום לה ויוצגו להלן:
- הגיל עצמו (ככל שהאדם מבוגר יותר כך סיכויי הירידה הקוגניטיבית הטבעית, תלוית הגיל, גדלים).
- מין: לנשים סיכון גדול יותר.
- אורח חיים המאופיין בישיבה (לאחרונה מכונה כ”אורח חיים יושבני”).
- רמת השכלה נמוכה.
- עישון.
- השמנה.
- עמידות לאינסולין / סוכרת מסוג 2.
- יתר לחץ דם.
- כולסטרול גבוה.
- דיכאון.
- הפרעות שינה ודום נשימה בשינה.
- מחלת כליות כרונית.
- מחלות לב וכלי דם.
דרכים לצמצם ירידה קוגניטיבית טבעית המתרחשת עם הגיל
התמודדות עם הגורמים שפורטו לעיל כגורמי סיכון לתופעת הירידה הקוגניטיבית הטבעית המתרחשת עם הגיל תסייע הן כנגדם והן מול הירידה. בנוסף, מצאו מחקרים מגוון גורמי תזונה היכולים לצמצם את הירידה הקוגניטיבית עצמה ואשר יוצגו להלן.
תוספים שנמצאו מועילים כנגד ירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל
ג’ינקו בילובה
ניסויים קליניים ומטא-אנליזות רבות הוכיחו את יכולתו של ג’ינקו בילובה להאט את הירידה הקוגניטיבית. מחקר משנת 2019 הסיק שג’ינקו בילובה בטוח ויעיל וניתן להמליץ עליו לבדו או בשילוב עם טיפולים קונבנציונאליים לטיפול בהפרעות קוגניטיביות קלות ובדמנציה.
בקופה (Bacopa monnieri)
צמח זה משמש באיורוודה במשך מאות שנים לטיפול במצבים רבים: דלקות, כאבים, אסטמה ואף דמנציה. קיימות עדויות על כך שכבר במאה השישית לספירה נערכו טקסים עם צמח זה במטרה לשפר את הזיכרון ולחדד את החשיבה. בניסויים קליניים רבים הוא נמצא משפר כמה היבטים של קוגניציה, הן אצל אנשים צעירים והן אצל מבוגרים. הוא נמצא מגביר את מהירות עיבוד המידע, תורם ללמידה ולקשב, מגביר את קצב תהליכי הלמידה, מסייע ברכישת זיכרונות חדשים ובשימורם, מסייע לפעולת זיכרון העבודה ועוד.
עשב המרפא Huperzia serrata
תרכובת מעשב המרפא Huperzia serrata, הוכחה כמעכבת אצטילכולין אסטראז, אנזים המפרק את הנוירוטרנסמיטר אצטילכולין. חולים עם דמנציה ומחלת אלצהיימר שיפרו את הציונים שלהם במבחנים קוגניטיביים סטנדרטיים לאחר שימוש בחומר זה.
אצטיל-L-קרניטין
ירידה ברמות של אצטיל-L-קרניטין קשורה לירידה בתפקוד הקוגניטיבי. מטא-אנליזה של נתונים מלמעלה מ – 21 מחקרים הראתה כי תוספת אצטיל-L-קרניטין שיפרה ליקויים קוגניטיביים הן בחולים עם ליקוי קוגניטיבי קל והן בחולים במחלת אלצהיימר.
מגנזיום-L-תרונאט
מגנזיום-L-תרונאט הוא סוג של מגנזיום שנמצא מעלה ביעילות את רמות המגנזיום במוח. נמצא מחקרית כי הוא יכול להגן על תפקוד המוח ולשמור על קשרים עצביים.
פוספטידיל סרין (Phosphatidylserine)
פוספטידיל סרין הוא פוספוליפיד המהווה חלק חשוב במיאלין וממברנות התא. ניסויים קליניים מצביעים על כך שתוספת פוספטידיל סרין יכולה לשפר את התפקוד הקוגניטיבי בקרב נבדקים מבוגרים עם ליקוי קוגניטיבי.
α-GPC
חומר זה משמש כמבשר לנוירוטרנסמיטר אצטילכולין. מבשרי אצטילכולין – לבד או בשילוב עם מעכבי אצטילכולין אסטראז, נמצאו מבטיחים לטיפול בדמנציה.
α-GPC הוכח כיעיל בטיפול במחלת אלצהיימר ובדמנציה. הוכח כי α-GPC משפר את הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי בחולי שבץ ואלצהיימר.
מחקרים שביקשו לבדוק האם לחומר זה תועלת במקרי אפילפסיה מצאו כי טיפול
מאוחר ב – α-GPC סיפק הגנה מפני מוות נוירוני במחקרי חולדות, כשלושה שבועות לאחר שחוו התקף אפילפסיה. טיפול מוקדם לא הראה תועלת.
קו – אנזים Q10
קו-אנזים Q10 ממלא תפקיד חיוני בייצור אנרגיה על ידי שיפור תפקוד המיטוכונדריה. יש לו השפעות המגנות על תאי המוח. מחקרים מצביעים על כך שקו-אנזים Q10 עשוי להאט את ההידרדרות הקוגניטיבית בקרב חולים עם מחלות ניווניות כמו הנטינגטון, פרקינסון ואלצהיימר.
פרגננולון
זהו הורמון סטרואידי המסונתז מכולסטרול במוח, בבלוטות יותרת הכליה ובאיברים אחרים. הוכח כי פרגננולון מווסת העברה עצבית בתיווך קולטן NMDA, מה שתומך בתהליכי למידה ובזיכרון. בנוסף, לפרגננולון יש תכונות אנטי דלקתיות.
במחקר עם חולדות שהוצבו בפני אתגרי למידה וזיכרון, מתן פרגננולון הביא לשיפורים בלמידה ובזיכרון לטווח הארוך. לחולדות מבוגרות יש רמות מופחתות משמעותית של פרגננולון בהיפוקמפוס ואילו באזורי מוח אחרים ואצל בעלי חיים עם פחות בעיות זיכרון ישנם ריכוזים גבוהים יותר של פרגננולון.
רוב המחקרים בבני אדם בנושא ההשפעות של פרגננולון על ירידה קוגניטיבית בוצעו דווקא בהקשר של הפרעות פסיכיאטריות, כגון סכיזופרניה והפרעה דו קוטבית. בניסוי בן שמונה שבועות, אקראי ומבוקר פלסבו, בחולים עם סכיזופרניה שהופיעה לאחרונה או הפרעה סכיזואפקטיבית אחרת, הוכח שהשימוש במינון של 50 מ”ג ליום פרגננולון הביא לשיפור משמעותי גם בתפקודים הניהוליים (תהליכים קוגניטיביים גבוהים הפועלים במוח האדם וקשורים ביכולות כמו שליטה, וויסות, יוזמה ועוד – מסייעים לאדם לנהל את מעשיו בצורה אשר תקדם את מטרותיו ותועיל לו חברתית).
מחקר אחר, מבוקר פלסבו, בחולים עם סכיזופרניה מצא ש – 30 מ”ג ליום של פרגננולון שיפרו את הקשב וביצועי זיכרון העבודה אצלם.
גוטו קולה (Gotu Kola)
גוטו קולה (המכונה גם Centella asiatica) הוא צמח שמקורו באסיה. בצמח נעשה שימוש רב שנים ברפואת האיורוודה, במטרה לשפר את הזיכרון והקוגניציה. מחקרים קליניים מצביעים על כך שגוטו קולה יכול לשפר תפקוד קוגניטיבי אצל מבוגרים בריאים. מחקר שבדק אנשים בגילאי 35 עד 50 שצרכו תמצית גוטו קולה במשך חודשיים מצא שיפור קוגניטיבי אצלם, שכלל שיפור בשליפת זיכרונות ובמהירות עיבוד המידע. מחקר אחר במבוגרים בריאים מצא כי צריכת תמצית כזו במשך חודשיים שיפרה את זמן התגובה והדיוק של זיכרון העבודה אצלם. כמו כן נמצא במחקרים אחרים כי צמח זה מעודד עלייה בפעילות המוח באזורים הקשורים למתן תשומת לב במהלך משימה קוגניטיבית. מחקרים בחולדות מצאו כי גוטו קולה יכול להגדיל את מספר הסינפסות
בהיפוקמפוס ולשפר את תפקוד המיטוכונדריה שם וכן לשפר את התארכות והסתעפות הדנדריטים בהיפוקמפוס ובאמיגדלה – כל השינויים הללו תורמים לשיפור כישורי למידה וזיכרון. בנוסף, נמצא במחקרי החולדות יתרון לצמח בהפחתת סטרס חמצוני.
מספר המלצות לשמירה על בריאות המוח
להלן כמה המלצות לשמירה על בריאות המוח בגיל המבוגר:
מבחינה גופנית:
- הקפדה על תזונה הדומה יותר לתפריט “הים תיכוני” מאשר תזונה בסגנון מערבי. במונחים פרקטיים – פחות סוכרים פשוטים ושומנים רוויים ויותר שמני אומגה-3 חד ורב בלתי רוויים, תזונה עשירת סיבים ופוליפנולים.
- הקפדה על דיאטה, לאו דווקא דיאטת הרזייה – אלא הגבלה קלורית הבאה לידי ביטוי בהימנעות מצריכת מזון מופרזת. ישנם מחקרים שמצאו כי גם להגבלה כזו תפקיד חשוב בשיפור הלמידה והזיכרון.
- עיסוק קבוע בפעילות גופנית – נמצא הן כתורם לבריאות באופן כללי והן כתורם לבריאות המוח.
הקפדה על פעילות גופנית לאורך החיים הנה קריטית לשמירה על תפקוד קוגניטיבי בריא. פעילות גופנית כאשר כבר חלה ירידה קוגניטיבית תלוית גיל מאטה את הניוון המוחי הקשור לגיל באזורים מרכזיים במוח המעורבים בירידה קוגניטיבית.
פעילות גופנית בשלבים מוקדמים יותר של החיים קשורה לירידה קוגניטיבית איטית יותר ולהפחתת הסיכון לפגיעה קוגניטיבית ודמנציה בהמשך החיים.
מחקרים מצביעים על כך שפעילות גופנית יכולה לעורר ייצור של גורמי גדילה כגון גורם נוירוטרופי שמקורו במוח (BDNF), המעודדים את גמישות הנוירונים (תאי המוח). פעילות גופנית גם משפרת את תפקוד כלי הדם במוח, תומכת ביצירת כלי דם חדשים במוח ומגבירה את זרימת הדם.
עדויות רבות מצביעות על כך שכל סוג וכמות של פעילות גופנית עדיפה על חיים נטולי פעילות גופנית לחלוטין בכל הנוגע לשיפור ולשימור הבריאות הקוגניטיבית. אפילו לתרגילים בישיבה יש יתרונות קוגניטיביים עבור חולים מבוגרים שאינם מסוגלים עוד להתאמן זקוף.
- הקפדה על שינה מספקת. השינה הנה חשובה מאוד לבריאות האדם בכל גיל וגיל. גם אדם צעיר שאינו ישן מספיק, ייפגע מכך קוגניטיבית (באופן הפיך, כמובן, החולף לאחר שנת לילה תקינה) – לא כל שכן, אדם מבוגר. בכתב העת נפש פלוס 1 העוסק בקשר בין חוסר שינה לזיכרון מצוין אילו תפקודים קוגניטיביים מתקנת השינה באופן השונה איכותית אצל צעירים לעומת מבוגרים (כלומר, אצל מבוגרים לא תמיד מתרחשים “תהליכי תיקון” של הזיכרון עם שנת הלילה) – אולם בכל זאת, אין הדבר אומר שעל אנשים מבוגרים לפתח חסך שינה. להפך: ייתכן שיש כאן סיפור ביצה – תרנגולת. באופן כללי, קשישים ישנם בממוצע פחות שעות משאר האוכלוסייה, אולי זו יכולה להיות הסיבה לכך שהשינה לא “מתקנת” את זיכרונם בלילה באיכות גבוהה כפי שקורה בקרב צעירים יותר? – מומלץ לבחון סברה זו במחקרי המשך.
- צריכת קפאין בכמות מתונה של כוס עד שתי כוסות ליום עשויה אף היא לתרום לכישורים קוגניטיביים מוצלחים – ולו רק בגלל היותו של הקפאין חומר מעורר. כמובן, מבחינה מחקרית חלוקות הדעות לגבי איכויות הקפה (עד כמה הוא תורם / מזיק לבריאות). ייתכן כי יש לקפה יתרונות בריאותיים, כפי שנמצא בכמה מחקרים – וזהו נושא שכדאי להמשיך ולבחון במחקרים עתידיים.
מבחינה פסיכולוגית:
- חשוב לשמור על מעגל חברתי ולעסוק בפעילויות חברתיות – עיסוק כזה נמצא כמסייע בשמירה על יכולותיו הקוגניטיביות של המוח.
- מומלץ מאוד להפחית רמות מתח (Stress). הפחתת מתח יכולה להתבצע הן באמצעות טיפול פסיכולוגי והן באמצעות מוצרי תזונה שונים, מיני תה, תוספים וצמחי מרפא – היכולים להרגיע. דרכים נוספות להפחתת מתח יכולות להיות מדיטציה, נשימות הרפיה, יוגה, טאי צ’י, מיינדפולנס, או כל דבר אחר המסוגל להרגיע. הפחתת מתח תורמת גם היא לשימור יכולות קוגניטיביות.
לסיכום
אנשים סבורים בטעות כי רק זיכרון טוב מספיק. אולם, כישורי מוח רבים מעורבים אפילו במשימה פשוטה כמו שליפת שם של מכר אותו אנו פוגשים
ברחוב בבואנו לברך אותו לשלום. פרט לזיכרון – מהירות העיבוד של המוח, היכולת להתמקד ומגוון גורמים מוחיים נוספים הם שמסייעים לנו להתמודד עם משימות פשוטות ויומיומיות כגון זו. כל ההמלצות במאמר הנוכחי נועדו לסייע למניעת פגיעה קוגניטיבית נורמלית שעשויה להתרחש כחלק מההתבגרות בגיל המבוגר, אשר מתוך גישת האנטי-אייג’ינג והרצון לחיות חיים ארוכים ואיכותיים, כדאי לאמצן ולזכות בחיים איכותיים יותר.
ירידה קוגניטיבית – המלצות טופהיל
ACNנוירו – תרסיס תת לשוני מוכח מחקרית ופשוט לשימוש, בספיגה גבוהה, המכיל α-GPC, בשילוב ג’ינקו בילובה, בקופה – ששלושתם הוזכרו במאמר, ועוד 5 מרכיבים נוספים, מהווה התחלה טובה.
לגבי קואנזים Q10, נמליץ על יוביקוינול, שהיא הצורה שבה הגוף משתמש, שכן יכולת הגוף להפוך Q10 ליוביקוינול יורדת עם הגיל. נמליץ על יוביקוינול עוצמתי של 200 מ”ג לכמוסה, שזו הכמות המינימלית שד”ר הוכברג המליץ עליה ליום.
פרגננלון עדיף בטיפות מתחת ללשון, שכן הספיגה יותר גבוהה ללא צורך לעבור דרך מערכת העיכול,
לגבי מגנזיום טריאונט נמליץ על המוצר האיכותי והטהור של נוטרידין, עם הסמכת GMP משולשת.
את כל המוצרים שלמעלה ניתן להזמין דרך חנות טופהיל. על כל מוצר נוסף באותה חבילה יש 25$ הנחה.
פוספטדילסרין ויוביקוינול ניתן לרכוש גם בחנות טבע-לי
תודות
תודה למערכת “תזונה פלוס” ולד”ר מרדכי הוכברג על הכתבה. אנחנו מתגעגעים מאד לד”ר מרדכי הוכברג ז”ל ולחוברות שהוא כתב. המאמר פורסם בחוברת 113 של הרבעון “תזונה פלוס” ובחוברת “אנטי אייג’ינג” שיצאו לאחרונה,
אהבתםן את המאמר? בחוברת אנטי אייג’ינג תמצאו גם את המאמרים הבאים:
- ההזדקנות אינה כרוכה בהכרח בירידה של תפקודי הזיכרון
- התמודדות עם ירידה קוגניטיבית נורמלית בגיל המבוגר
- תוסף מזון חדש – יעיל ביותר לדחיית תהליכי הזדקנות
- שיפור הזיכרון באמצעים טבעיים
- דרכים להארכת החיים – מידע נוסף
- דרכים לשמירת כושרי המוח בגיל המבוגר
- תשעה רכיבי תזונה חשובים לשמירת כישורי מוח בגיל המבוגר
- תזונה ואורח חיים נכונים לשמירת כישורי המוח.
- שמירת כישורי המוח בגיל המבוגר – ורכיבי התזונה המסייעים בכך
- לפי נתונים שפורסמו בכתב העת המקצועיBMJ תרופות אנטי פסיכוטיות מקצרות חיי חולי דמנציה
- דרכים למניעת הידרדרות קוגניטיבית שקורית עקב זרימת דם לקויה למוח
- דרכים לשיקום מערכת עצבים שנפגעה
- שמירה ושיקום של המערכת החיסונית בגיל המבוגר
- דרכים לשמירת פעולת גוף תקינה בגיל המבוגר
- עידוד תחלופת תאים זקנים עוזר רבות לבריאות
- אכילת תות עץ שומרת על כישורי המוח וסותרת פעולת גנים גורמי אלצהיימר
- טיפולים טבעיים שעשויים לבלום דמנציות ואלצהיימר
- אבץ קריטי לזיכרון, אבל אסור להפריז איתו
- הכפלת רמות ויטמין D בדם נמצאה כגורם היותר משפיע על תוחלת החיים
- DHEA שומר על המוח בגיל זקנה
- תוספת מלטונין לסוגיו תורמת לשינה ולתפקוד מוחי
- עם תזונה מעולה ותוספים ניתן להאריך את תוחלת החיים
- דרכים לשיפור חילוף החומרים בכל גיל
- להיראות צעיר יותר מכפי הגיל
- תרגילי כוח עוזרים לשמירה על כישורי המוח
- שמנים מכילי אומגה-3 עוזרים לשמירת מסת השרירים אצל קשישים
- עישון פוגע בקליטה ובזיכרון יומיומי
בחוברת 113 של “תזונה פלוס” תמצאו את המאמרים הבאים:
- צריכה נכונה של ויטמין C לסוגיו.
- התמודדות עם ירידה קוגניטיבית נורמלית בגיל המבוגר
- תוספים לשיפור איכות השינה
- חשיבות הקרוטנואידים לבריאות העיניים והמוח
- מניעת מצב של ערפול מוח
- ישנן סיבות שונות לאנמיה
- הקשר של חשיפה מועטה לשמש לסכיזופרניה ולהתאבדויות
- החומר L-Theanine שנמצא בתה ירוק מסייע להפגת מתחים
- נוגדי חמצון שמקורם בתזונה כנגד סטרס חמצוני במחלות נוירולוגיות
- צלפים – יתרונותיהם הבריאותיים
- תזונה לשיפור איכות חייהן של נשים
- שמן זית – יתרונותיו הבריאותיים
- דרכים לשיפור חילוף החומרים בכל גיל
- צריכה מושכלת של אצות כלורלה וספירולינה
- דרכים למניעת טרשת עורקים ולשמירה על בריאות הלב וכלי הדם
- דרכים לשיפור יעילות הטסטוסטרון בקרב גברים
- תרומת התרכובת PQQ לבריאות המיטוכונדריה
- אינדול-3-קרבינול מאזן אסטרוגן וחשוב למניעת סרטן ועוד/ מאת: דר’ גדעון לבב ז”ל, תזונא
ד”ר הוכברג חסר לנו. וכן החוברות המצויינות שלו – “תזונה פלוס”. אנשים רבים שואלים אותנו מה ד”ר מרדכי היה אומר על זה. תודה לבת שלו רויטל ולאשתו אריאלה – ממשיכות הדרך. ניתן להזמין את חוברות 107 עד 113 במבצע 6+1,
בחרו היום בבריאות של מחר
מקורות
- Gordon, D., & Sandhaus, S. (2021). Age Related Cognitive Decline, Life Extension Magazine, Special Protocol, January 2021.
- Faloon, W. (2021). Rapid Recognition of Healthy Aging, Life Extension Magazine, December 2021, pp. 7-10.
- נפש פלוס – שינה וזיכרון (2020), הוכברג, ר. נפש פלוס, גיליון מס’ 1.
- Shukla, D. (2021). Boost Brain Processing Speed, Learning, and Retention, Life Extension Magazine, December 2021, pp. 22-27.
- Floyd, L. (2021). 5 Simple things you can do today to keep your brain sharp for years to come, Prevention Magazine, March 16, 2021.
- Song Hee Lee, Bo Young Choi, Jin Hee Kim, A.Ra Kho, Min Sohn, Hong Ki Song, Hui Chul Choi, Sang Won Suh. (2017). Late treatment with choline alfoscerate (l-alpha glycerylphosphorylcholine, α-GPC) increases hippocampal neurogenesis and provides protection against seizure-induced neuronal death and cognitive impairment, Brain Research, Volume 1654, Part A, Pages 66-76.
מה אם היה ניתן לשפר את הבריאות שלך בתוך חודש? קבלו תמיכה מקצועית וצעדו בביטחון לעבר אורח חיים בריא יותר. אנחנו בטבע-לי נטורופתיה מתמחים בהתאמת פתרונות נטורופתיים לצרכים הייחודיים שלכם, במטרה לחסוך לכם זמן וכסף. כתבו לנו בוואטסאפ 055-966-3097, התקשרו לטלפון 03-956-9449 בשעות העבודה, או בקרו אותנו באתר teva-li.com