חיפוש בטופהיל:

שמן אומגה 3 מזרעי מרווה מרושתת – טבעי, ללא מתיל אסטר

"שמן מרווה מרושתת הינו מקור האומגה 3 הטוב ביותר: טוב בהרבה משמן דגים, טוב בהרבה ממקורות צמחיים אחרים לאומגה 3. השמן נבדק ונחקר מדעית יותר מכל מקור אחר לאומגה 3…

שמן מרווה מרושתת מקור הפקה

“שמן מרווה מרושתת הינו מקור האומגה 3 הטוב ביותר: טוב בהרבה משמן דגים, טוב בהרבה ממקורות צמחיים אחרים לאומגה 3. השמן נבדק ונחקר מדעית יותר מכל מקור אחר לאומגה 3 הידוע כיום… …שמן מרווה מרושתת עשוי לתרום למניעת סכרת ומחלות כרוניות אחרות, הוא נותן אנרגיה למוח ולגוף” ד”ר בריאן קלמנט, נשיא מכון הבריאות היפוקרטס , מרכז הבריאות הגדול בעולם בשיטת אן ויגמור, בהרצאתו בכנס עמותת תעצומות (5).

חומצות שומן מסוג אומגה 3 הן  חומצות שומן הכרחיות שהגוף לא מייצר בעצמו – כל תא ותא זקוק לאומגה 3 מכיוון שהיא מרכיב הכרחי של הממברנה.

המוח שלנו מכיל 60% שמן, מתוכם 25% אומגה 3. מחסור באומגה 3 עלול לגרום לבעיות קוגניטיביות כגון הפרעות קשב וריכוז, בעיות זיכרון, בעיות פסיכיאטריות וכיוצ”ב.

חומצות השומן מסוג אומגה 3 הן אנטי דלקתיות (לעומת חומצות שומן מסוג אומגה 6 – כגון  חומצה ארכידונית- שמעודדות דלקת): מחקר בהרווארד מצא כי חוסר באומגה 3 הוא הרוצח מס’ 6 בארה”ב. הדבר מוביל לתהליך דלקתי- ולמחלות- ולמוות.  חוסר האיזון נוצר למשל עקב עודף בצריכת שמן סויה.

כמה אומגה 3 כדאי לצרוך? על פי מחקרים עדכניים, היחס האופטימלי בין אומגה 3 לאומגה 6 בתזונה הוא הוא 1 ל-2. אך בישראל היחס הממוצע באוכלוסייה בן אומגה 3 ל-6 הוא 1 ל-24, ובמגזר החרדי 1 ל-45. לעומת זאת ביפן קיים היחס הטוב ביותר- ובהתאמה התמותה ממחלות לב הכי פחותה.

סוגים של חומצות אומגה 3

ALA – הסוג הראשוני של אומגה 3 – מאוחסן ברקמות העמוקות של העור ועוזר לשמור על מראה עור ושיער יפה. חוסר ב ALA  עלול לגרום לשטפי דם במח (מחלת הפרה המשוגעת). גופנו הופך את חומצות השומן הראשוניות מסוג ALA (חומצה אלפא לינולנית) לחומצות השומן EPA ו-DHA, הנחוצות לתהליכים שונים בגוף:

EPA –  משחררת חומרים אנטי דלקתיים.

DHA – פעילה במוח, ברשתית של העין ובאשכים.

מה זה מרווה מרושתת?

מרווה מרושתת (Clary Sage) הינו צמח רב שנתי  ממשפחת השפתניים. זרעי המרווה מכילים כ- 25% שמן. השמן מכיל ALA ומעל 100 חומרים טבעיים נוספים המשולבים יחד באופן סינרגטי. למרווה המרושתת זנים רבים. במקרה זה, מדובר בזן מסויים שאותר במכון הוולקני ולו תכולת אומגה 3 גבוהה במיוחד.

ניתן למצוא בארץ שמנים מסוגי מרווה אחרים כגון שמן צ’יאה (מיוצר ממרווה ספרדית), אולם יציבותם פחותה והתכונות שונות מתכונות שמן זרעי המרווה המרושתת.

התוויות לשימוש בשמן מרווה מרושתת

* סרטן – אחד המרכיבים בשמן הוא סקלראול – Sclareol, חומר שלו נמצאה פעילות אנטי סרטנית עוצמתית, מגביר אפופטוזיס של תאי סרטן (3) ומעכב את התרבותם (4) . *  דלקות * מחלות מעי דלקתיות– IBD, קרוהן, קוליטיס. *  תפקוד מוחי – ערפול מוחי, אלצהיימר,  הפרעות קשב וריכוז  , אוטיזם * אפילפסיה– מרווח התקפים * שבץ מוחי – מניעה ושיקום- במחקר נצפה שיפור באלסטיות והתחדשות התאים. * טרשת נפוצה MS (פרופ’ ענת אחירון) * דיכאון (במחקר התקבלו תוצאות טובות יותר מאשר עם תרופה) * דיכאון אחרי לידה והתאוששות מלידה.  * לתינוקות שניזונים מתחליפי חלב חובה להוסיף ALA.

מה ההבדל בין שמן מרווה מרושתת לשמן דגים?

כיצד נוצרת אומגה 3 אצל הדגים?  פלנקטון אוכלים אצות, דגים אוכלים פלנקטונים המכילים ALA ועושים המרה ל EPA ו- DHA.

כמעט כל שמני הדגים מזוככים לעומת שמן המרווה המרושתת המיוצר בכבישה קרה – שמני הדגים עוברים תהליכים כימיים כולל חימום לטמפרטורות גבוהות. כמו כן, כדי לנקות את השמן מחומרים אחרים – נעשה תהליך של פירוק וחיבור המולקולות מחדש. זהו תהליך נוסף מעבר לזיכוך. שבירה זו של מבנה השמן גורמת לו להפוך למעשה לשמן סינטטי ואף יוצרת צורה של מתיל אסטר.

שמן סינטטי זה לא מתאים לצריכת בני אדם. התאים לא מזהים את הצורה הסינטטית הזו ולכן הספיגה בגוף היא עד 50% מהחומר הפעיל.

יש לציין כי התקנות בעולם לא מחייבות לרשום מתיל אסטר על האריזה.

איך ניתן לזהות מתיל-אסטר?

כאשר רשום על האריזה כי המוצר מכיל ריכוזים של מעל 300 מ”ג חומר בודד או 400 מ”ג שילוב סוגי האומגה  (EPA + DHA או בנפרד) הדבר מחשיד כי מדובר במתיל אסטר.

ניסוי בבית: שימו מעט שמן בכוס קלקר והמתינו 10 דקות – מתיל אסתר ממיס את תחתית הכוס. יש שפע סרטונים המדגימים זאת ברשת – חפשו “OMEGA 3 STYROFOAM”. הנה אחד מהסרטונים.

התחמצנות מוצרי אומגה 3

83% משמני הדגים מכילים מתיל אסטר,  נמצא כי בעולם 80-90% ממוצרי האומגה 3 מחומצנים. מתיל אסטר זהו שמן דגים סינטטי לחלוטין – לא מגיע כטריגליצריד, פחות נספג ומתחמצן יותר מהר, בקפסולה אחת במקום 300 מ”ג אומגה 3- נמצא 900 מ”ג אומגה 3 ( אומגה 3 בריכוז 180-120 מ”ג בד”כ לא תכיל מתיל אסטר).

בגלל שהיצרנים יודעים שיש בעיה בספיגה הם מבקשים לצרוך מינון מאוד גבוה – לפחות 3 גרם שמן דגים כדי לראות תוצאות.

מינון יתר של שמן דגים- יוצר עודף DHA – מעמיס על הגוף – ופוגע בממברנה של התא. עודף DHA  גורם לסרטן פרוסטטה למשל.

בכל הימים והבריכות יש מתכות כבדות– דבר המחייב תהליכי זיכוך וניקוי.

שמן המרווה המרושתת לא נוטה להתחמצן כמו שמני אומגה 3 מדגים. בניסוי שביצע בריאן קלמנט, נשיא מכון היפוקרטס בפלורידה הושאר בקבוק שמן במשך שנה בצורה פתוחה ולא התחמצן (הטעם לא השתנה ולא התעפש).

מהו ההרכב של שמן מרווה מרושתת?

50%  ALA- אומגה 3 ראשונית.

יחס מאוזן של אומגה 3, 6, 9: 25% אומגה 9, 10% אומגה 6, 9% שומן רווי.

השמן מכיל מעל 100 חומרים טבעיים נוספים כגון: אנטיאוקסידנטים, פוליפנולים, סטרולים.

השמן נקי ממתכות כבדות, דיוקסינים ומזהמים.

מדוע נטען כי “ההמרה של שמן שמכיל ALA בגוף נמוכה”?

המרה (אשר מתבצעת ברובה בכבד) אכן לא גבוהה אולם יש לכך סיבה- הגוף שלנו רוצה לקבל את החומרים הללו לאט ובכמויות קטנות.

סקירת מחקרים

Imagaing Incrpoeration

במחקר פורץ הדרך  סומנו בצורה רדיואקטיבית המולקולות של ה DHA בגוף האנושי ובעצם בפעם הראשונה ביצעו החוקרים תיעוד מלא של מסלול ה DHA בגוף האנושי. בין היתר החוקרים בדקו מהו איבר המטרה של ה DHA בגוף האנושי ומהו זמן מחצית החיים בגוף.

התברר שזמן מחצית החיים (הזמן שבו שומר ה DHA על ריכוזו האפקטיבי)  של ה DHA בזרם הדם הוא בין 5-6 שעות, לעומת זאת התברר לחוקרים שאיבר המטרה של ה DHA  בגוף האנושי הוא המוח, והרטינה של העין, כלומר ה DHA עובר את מחסום הדם-מוח (BBB) ומגיע ישירות לרקמת השומן במוח. בדיוק כמו ה ALA.

עוד נמצא כי המוח מסוגל לקלוט רק 1.7 עד 3.8 מ”ג  של DHA  ביום (זהו ממצא משמעותי שמעולם לא היה ידוע לפני כן) כלומר גם אם אדם יצרוך 10 קפסולות של שמן דגים שמכילות 1800 מיליגרם בממוצע DHA, איבר המטרה של ה DHA -המוח-  יוכל לעבד רק 1% מאותה כמות, 1.8 מיליגרם בקירוב.

חלק קטן מה DHA הולך לממברנת העין וחלק לאשכים. מעל 95% הולך למוח.

זמן מחצית החיים בדם הוא שעה.

זמן מחצית החיים באיברי המטרה- התברר שזמן מחצית החיים של ה DHA במוח האנושי הוא 912 ימים (שנתיים וחצי). כל מ”ג DHA שאנו צורכים ומגיע למוח, שוהה שם 912 ימים בממוצע! ולכן אין צורך באספקת כמויות גדולות מעבר למה שהגוף מייצר.

מקור: אתר NatureSage

אם אדם צורך את הצריכה היומית המומלצת של אומגה-3 ממקור צמחי (ALA) שהיא 1.6 גרם (כ 3 קפסולות של שמן מרווה מרושתת), הרי שגם במקרה של אחוז המרה מינימלי של ALA ל DHA כ-1%, נקבל המרה של כ- 16 מ”ג DHA, כלומר פי 3 מכמות ה-DHA שהגוף בעצם מסוגל לעבד.

The Firefighters study

מחקר נוסף מ 2008 מצא שההמרה של ALA ל EPA ול DPA) DPA הינו חומר הביניים בין EPA ל DHA ) הייתה טובה, כולל ההטמעה שלהם בתוך כדוריות הדם האדומות. וזאת לאחר  נטילת תוסף אומגה-3 ALA למספר שבועות בלבד.

ניסוי פרה-קליני באוניברסיטה העברית בירושלים (1)

בשנת 2008, בוצע ניסוי באוניברסיטה העברית בירושלים שבחן את השפעת שמן המרווה המרושתת במודלים של דלקת,  ו-IBD   ((Colitis  . במהלך הניסוי, החיות החולות בדלקת ניזונו משלושה סוגי שמנים:

  1. שמן דגים
  2. שמן תירס צמחי
  3. שמן מרווה מרושתת

לאחר מספר שבועות נלקחו דגימות מהמעי של חיות המעבדה. התוצאות הראו בברור  ששמן המרווה המרושתת הראה שיפור ניכר עד ריפוי מוחלט במצב דלקת רקמת המעי, בהשוואה לשמנים אחרים בכלל לשמן דגים בפרט.

כשנבדקו תוצאות ההיסטולגיה של המוקוזה של המעיים של חיות המעבדה החוקרים גילו כי רקמת המעיים של החיות שהיו חולות בקוליטיס וניזונו משמן מרווה מרושתת הבריאה כמעט לחלוטין, לעומת זאת רקמת המעיים של חיות מעבדה אשר הוזנו בשמן דגים ושמן תירס הראו תהליך דלקתי מתקדם משולב בדימום משמעותי במעיים.

מסקנות החוקרים: שמן צמחי ממקור של מרווה מרושתת עשיר ב אומגה-3 ALA הוא מרכיב חשוב ומומלץ לשילוב בתזונה המותאמת למחלות מעי דלקתיות, היות המחקר הראה את היעילות של שמן מרווה מרושתת כמקור צמחי לאומגה-3 למצבים של דלקתיות מוגברת של רקמת המעי, במיוחד במצבים של דימום שנגרם שתוצאה מהדלקת.

בהתאם לתוצאות הניסוי – החוקרים סוברים שאומגה-3 ממקור צמחי (מרווה מרושתת), מציגה יעילות במצבים של דלקתיות יתר, לא בהכרח בגלל ההמרה שלה ל EPA ו DHA, אלא בזכות התכונות שלה כמקור של אומגה-3 ALA בזכות עצמה.

מחקר קליני הדסה (2)

בשנת 2009 קבוצה של חוקרים מבית החולים הדסה ירושלים ביצעה מחקר קליני על 32 חולים אשר אובחנו כחולים במחלות כלי דם של עורקי הלב. (CVD ) לחולים נתנה כמות של 6 קפסולות ביום של מרווה מרושתת לתקופה של 3 חודשים, בתחילת הניסוי נבדקו המדדים הבאים:

– ערך HDL (“הכולסטרול הטוב”) בדם המטופלים.

– ערך ה- LDL (“הכולסטרול הרע”) בדם המטופלים.

– ערך הטריגליצרידים בדם המטופלים.

התוצאות: נצפתה עלייה משמעותית במדדים של הכולסטרול הטוב ה HDL בדמם של המטופלים. כמו כן נצפה שיפור במדדים של הכולסטרול הרע LDL ובמדד הטריגליצרידים (ירידה בערכים בדם).

מסקנות החוקרים: צריכה של מרווה מרושתת כמקור של אומגה-3 מראה השפעה מטיבה על פרופיל השומנים בדם.

תכונות שמן מרווה מרושתת:

  1. לא מתחמצן זמן ארוך
  2. עמיד בחימום
  3. טבעוני
  4. לא מהונדס גנטיתFREE GMO

“השמן של NatureSage מספק את כל מה ששמן דגים מספק אבל הרבה יותר. אני עד לתוצאות יוצאות דופן אצל המטופלים. הם מדווחים עם שיפור ביכולת החשיבה, הסרת ה”עירפול המחשבתי”, תוצאות טובות אצל ילדים עם בעיות התפתחות וילדים עם אוטיזם וזה נהדר כי אני לא רואה את אותם תוצאות לאחר שימוש בשמן דגים” – ד”ר קלמן, מנכ”ל מכון קלמן- ניו יורק

תכונות NatureSage

  • התגלה ע”י פרופסור נתיב דודאי- ממכון וולקני.
  • תהליך הייצור פשוט- כבישה קרה, ללא תוספות. התהליך: מייבשים את המרווה בשמש, אוספים את הזרעים (איפה שהיה הפרח נמצאים הזרעים), ומעבירים למכון לסחיטת שמן על ידי לחיצה – ואז מבקבקים או מקפסלים.
  • את המרווה המרושתת מגדלים בפרובנס מזרעים שנקנים בפיקוח ללא חומרי הדברה. (משיקולי עלויות הגידול לא מוגדר אורגני אבל חרקים לא אוהבים את הצמח הזה בגלל תכולת השמנים האתרים הגבוהה שבו). לעתים נעשה שימוש בחנקן להעשרת האדמה.
  • הגידולים נבדקים לשאריות גלייפוסט (ראונדאפ) שהינו חומר הדברה שחשוד כמסרטן וכאחראי לתמותה המוגברת של הדבורים בעולם. (ב-10 באוגוסט 2018 פסק חבר מושבעים בארצות הברית על חברת מונסנטו תשלום פיצויים בסכום של 289 מיליון דולר לדיוויד ג’ונסון שהשתמש בקוטל עשבים מבוסס גלייפוסט וחלה בסרטן לימפומה שאינה הודג’קין.)
  • לראייה, כל מגדלי הדבורים בפרובנס שמו את הכוורות שלהם ליד השדות מכיוון שהדבורים חיות טוב הרחק מחומרי ההדברה.
  • השמן נמצא בשימוש במכון היפוקרטס בפלורידה ובמכון קלמן לרפואה אינטגרטיבית.
  • קיים פטנט על הייצור – מיוצר ללא תוספות, יש בו חומרים נוגדי חמצון טבעיים ואין אפילו צורך בתוספת ויטמין E (מעבר למה שנמצא בשמן באופן טבעי).
  • הקפסולה טבעית- אצה- תחליף לג’לטין דגים או בקר. ללא גלוטן, ללא יוד.

ומה לגבי אומגה 3 מאצות?

גם במקרה הזה מדובר בשמן מזוכך. תהליך הייצור דורש תהליכים כימיים כדי להוציא את השמן וה- DHA שמופק בתהליך הזה הוא מעובד.

התוויות נגד:

  • למטופלים עם בעיה אקוטית בכיס מרה או אבנים במצב קשה אשל יש להם קושי וכאב בעיכול שומנים אין לתת אומגה 3.
  • לאנשים שהוצא להם כיס המרה ניתן לתת אומגה 3.
  • למרות שאומגה 3 נחשב מדלל דם ALA לא נחשב מדלל דם ולכן ניתן לצרוך אותו עם קומדין ואספירין
  • ניתן לצרוך עם סטטינים ועם תרופות להורדת לחץ דם.

איפה להשיג?

אפשר להשיג שמן מרווה בטיפות (מה שיותר משתלם) או בכמוסות. (מה שיותר נוח לאנשים מסויימים) ב”טבע-לי נטורופתיה” תמצאו מבצעים שויםומשלוח במיזוג עד הבית, דבר החשוב כדי שהמוצר יגיע אליכם הביתה באיכות אופטימלית.

מינונים מומלצים על ידי היצרן:

DRI של ALA  הוא 1.4 גרם ליום – שווה ערך ל- 2-3 קפסולות. המלצות אלו מסתמכות על ההמלצות של ה DRI  לאומגה-3 של ה-Institute of medicine.

עד גיל 12 – שמן בלבד, וזאת בשל סכנה של חנק מהקפסולות. ניתן בכל זאת למי שרוצה להשתמש במוצר הקפסולות לילדים לרוקן את השמן  שבכמוסה לכפית או למזון.

שמן

מינון רגיל  (תחזוקתי)

עד גיל 4 – רבע עד חצי כפית ליום

מגיל 4 ומעלה– חצי כפית עד כפית ליום

מבוגריםכפית ביום

מינון מוגבר (טיפולי)

עד גיל 4–  חצי כפית ליום

מגיל 4 ומעלה– שתי כפיות ביום

מבוגרים – שתי כפיות ביום

****************

קפסולות

מינון רגיל (תחזוקתי)

ילדים מעל גיל 12– 2 קפסולות ביום

מבוגרים – 2-3 קפסולות ביום

 

מינון מוגבר (טיפולי)

ילדים מעל גיל 12– 6 קפסולות ביום

מבוגרים– 6 קפסולות ביום

* לספיגה מיטבית יש להפחית צריכת אומגה 6 במקביל (בורקסים, מאפים…)

כיצד ניתן להקל על ילדים?

להיות יצירתיים למשל: סחיטה מהקפסולה, שילוב עם יוגורט / מוזלי / מעדני סויה / שוקולד חרובים / פטל / קטשופ או כל מזון שומני כגון טחינה / אבוקדו.

אחסון:

לא מצריך קירור אבל בקיץ כדאי לשים במקרר. חיי מדף: כ-10 שנים.

רשימת המקורות:

  1. ניסוי פרה-קליני, ההשפעה של שמן מרווה מרושתת במודלים של דלקת (IBD & Colitis)
  2. ניסוי קליני-מרווה מרושתת אומגה-3, השפעה על פרופיל השומנים בדם
  3. HCT116
  4. Sclareol inhibits cell proliferation and sensitizes cells to the antiproliferative
  5. הרצאתו של בריאן קלמנט בכנס עמותת תעצומות

 

עוזר לאנשים לגלות שיש טיפול טבעי בשיניים ללא עזרת רופא, ושזה הבסיס לכל הבריאות. מוביל את תכנית "פותחים פה לבריאות"

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

לכל הפוסטים

דילוג לתוכן